LACUNELE ACTUALEI EDUCATII!

Cu sau fara sa vrem, zilnic aflam (uneori le si vedem) “minunile” ce se petrec in invatamantul romanesc, domeniul care, se stie probabil, a avut (si are) de-a lungul anilor o frumoasa traditie. Dincolo de baza materiala, cam precara, de neavenitele si desele schimbari in structura anului scolar si nu numai, cat si in pregatirea si asigurarea cadrelor necesare desfasurarii, in bune conditiuni, a procesului instructiv-educativ etc. toate scot la iveala si alte inadmisiblie lacune!

Actualmente se poate spune ca in multe locuri din tara se petrec fel de situatii care mai de care mai aiurite, penibile. Cel mairecent exemplu, amplu mediatizat in presa scrisa cat si-n reteaua tv, crima (da, crima!) comisa de doi elevi de liceu din judetul Calarasi!

Doi elevi, unul in clasa a 10-a, celalalt in a 12-cea nu s-au sfiit, omeneste vorbind, sa omoare in noapte, in plina sosea, un seamen de-al lor, care le putea sa le fie si parinte, dupa ce acesta ii luase, cu auto-stopul, in propia-i masina! Depistati intr-un timp record de catre organele abilitate, cei doi liceeni – criminali si-au recunoscut fapta dar, spre stupefactia generala, si cu pornirile lor salbatice, au spus cu dezarmanta nonsalanta ca… nu regreta nimic! Ce poti sa mai spui?! Ce spun oare parintii si profesirii lor, colegii si toti cei care i-au cunoscut?! Ce minte, ce gandire, ce porniri primare au avut si au aceste bestii!? Ce educatie si ce indrumari firesti au primit acolo, in scoala in care au invatat timp de 10 si respectiv, 12 ani asemenea specimene?!

Greu, foarte greu de gasit raspuns! Dincolo de rolul pe care trebuie sa-l aiba familia, scoala si profesorii de acolo trebuia sa le confere acestora o educatie curata, corespunzatoare pentru formarea lor ca oameni, nu criminali! Din pacate, cum am mai spus, domeniul educational (ca si multe altele!) de la noi se afla de multa vreme in grava si cronica suferinta! Pentru insanatosirea lui, incecarile palide (unele, neavenite) facute pe “genunche”de autorul expresiei, recte-ministrul de resort, nu cred ca-s suficiente, daramite eficiente! Cu permisiunea dvs., va ofer acum, pentru o eventuala paralela, cateva succinte amanunte referitoare la situatia educatiei si invatamntului din anii interbelici, considerati a fi cei mai prosperi din istoria tarii.

Deci, se poate spune ca au fost totusi cândva și vremuri bune
, când sistemul educațional primea 16% din PIB iar 98% dintre studenții plecați peste hotare la studii se întorceau acasă cu educație civică și caracter. În perioada interbelică, criteriile erau diferite de cele care sunt astăzi.

Erau atunci, in acea vreme, cu adevarat valori care determinau caracterul, sârguința, onestitatea, voioșia, prietenia. In scoli predomina o relație degajată, de respect, între profesor și elev, grija și bunătatea erau pe primul plan, astfel incat se obțineau și rezultate extraordinare, pe care daca am incerca sale enumeram, ar fi nevoie de mult mai mult spatiu pe aceasta pagina de blog!

Invatamantul de toate gradele, devenit sistem unitar menit sa formeze si sa innobileze o natiune, era politica de stat in care domina calitatea, atat in instructie dar si-n educatie. Invatamantul de atunci, din acele vremuri era bazat mai mult pe discipline de formare dar și pe specialități. Elevii puteau sa se pregateasca pentru o anumita meserie. Invământul liceal avea totusi o mare importanță și constituia baza pe care se putea intra la facultate. Si cu toate ca in acea perioadă puțini își permiteau să meargă la un liceu pentru că prețul era mare, școala i-a ajutat insa pe toți să devină, intr-un fel sau altul, OAMENI, nu criminali! Nu trebuie omis nici faptul ca salariul unui profesor era echivalent cu cel al unui ministru!

Afland toate acestea, concluziile le veti trage dumneavoastra!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.