“LAS FIERBINTI”, INTRE SATIRA LA ADRESA SOCIETATII SI FILM CU UN UMOR PRIMITIV!

Traim într-o societate care ne dicteaza ce e de iubit, de admis sau de respins. Ce-i frumos (de aplaudat) si poate ceva mai putin de ce- i rau sau urat! O societate dezbinata, pusa mai mereu pe harta (cum spune romanul) dar, mai ales, pe castig, cat mai mult si cat mai rapid. Mai putin intereseaza pe ce cai anume! “Grosul” trece asa, dezinvolt si ne observat (din asigurari primite de la “centru”) in timp ce “gugustiucii” (unii dintre ei) o mai incurca, dar pana la urma, o descurca ei! Doar sunt baieti “dastepti”! Dar, iata, m-am luat cu vorba si, ce-i mai principal, m-am cam departat de subiect!

Un subiect care, asa cum sugereaza si genericul, sunt sigur ca va genera eventuale si numeroase reactii (comentarii) pro si contra. Dialectica-si spune cuvantul, nu? Apropo de spus,  dumneavoastra, cititori ai acestui articol, ce spuneti, va place serialul “LAS FIERBINTI” pe care cei care-l difuzeaza (Pro- tv) il tot supra solicita, supradimensionandu-l, mai ales cand vine vorba de rating, anuntandu-ne mereu ca “a devenit viral si pe net”?!

Dar indiferent de raspunsurile si preferintele dvs. eu va spun, sincer si deschis, ca mie nu-mi place! Filmul in ansamblul sau, se vrea (prin tematica si mesaj) o comedie, o prezentare umoristica a satului romanesc. Dar ma-ntreb si va intreb: oare chiar asa-i satul romanilor, o comunitate parca formata numai din handicapati si lenesi, cu betivi si nepriceputi la treaba si mereu in raca cu autoritatile? Prin scenariu cat si prin personajele si imaginele ce le ofera, acest film-serial, “Las Fierbinti” (o indoielnica imitatie toponimica a lui… Las Vegas!), pare mai mult o parodie de prost gust, jenanta pe alocuri, la adresa mediului rural romanesc! Iar deserviciul pe care-l genereaza nu cred ca-i benefic noua, poporului din care facem parte, mai cu seama in viziunea strainatatii!

Oare, iarasi ma intreb: satul, traditionalul pamant romanesc, atmosfera de acolo si mai ales locuitorii sai, sunt chiar asa de naivi, de decripiti si puturosi?! Nu mai vorbesc de autoritatile de prin acele locuri unde, cum tot ni se arata (e vorba doar de cei care se uita la asa ceva!), politistul, si nu numai, e mereu pe post de “Stan si Bran” sau, ca sa fie mai de-al nostru , de Pacala si Tandala! Totusi, din cate aud si vad, unora le place serialul, ba chiar si- l adora, sunt “morti” dupa el! Spun ca “Las Fierbinti” e o excelenta satira, o critica la adresa satului, a societatii romanesti in general.

O fi, nu zic nu! Dar modul de exprimare si de redare a realitatilor , aproape ca numai cu scene violente si cu tenta de oameni inapoiati, handicapati, cat si interpretarea artistica a unor actori, lasa de dorit. Cum am mai spus, aceasta- i parerea mea, etalata in virtutea dreptului de opinie si libera exprimare. Altii, tot cum precizam, poate ca altfel vad lucrurile. Iata, spre exemplu, ce scrie pe o pagina de blog, d-na V.M.

„Am iubit Las Fierbinți-ul încă de la pilot, când am avut senzația că a venit Emir Kusturica să facă un serial în România. Pentru toți cei care se cred prea fini pentru o comedie despre viața la țară, învățați să citiți printre replici cea mai tăioasă cronică a „țărișoarei noastre”, cum ar spune poetul bețiv al satului, Celentano. Eu am plecat de multe ori la vot sau la protest cu versurile lui în cap, de la un 1 Decembrie care a făcut istorie și pentru care l-am strâns pe Adrian Văncică în brațe cu toată puterea”.

Aceeasi parere o au si altii care, sub anonimat, noteaza: fie “Super tare” sau “Excelenta realizare”, fie “Interesant” sau numai “comuna tipic romaneasca” si “realitatile satului romanesc”. Mai transant, insa la polul opus, este dl. P.T.:

“Cat de idiot trebuie sa fii sa te uiti la asa ceva!? Acest fel de umor de 2 lei, expirat inca de prin 1992, mai e apreciat doar de idioti. Penibil!”. Tot penibil sau jenant o spun si altii. Chiar si cei ceva mai… de mijloc (e vorba de pareri, aprecieri) scriu, tot pe net: “Da, o comedie pentru cei ce le place umorul primitiv!”. Exemplele ar putea continua dar eu ma opresc aici, nu inainte insa de a mai spune ca filmul aflat in discutie si, cum tot se lauda cei de pe la Pro.tv, “devenit viral pe internet” si “cu-n rating nemaipomenit”, nu-i doar o comedie ci, altfel fie spus, o comEdie, mult prea laudata de o parte a privitorilor pe micile ecrane si deloc agreeata de alta buna parte intre care, cum v-am mai spus, ma numar si eu! In fond, cum bine cred ca se stie, gusturile nu se discuta! Eventual, se comenteaza. Inclusiv pe paginile de blog! 

Marc Ciubotaru

Comments

comments

17 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Ursus. Tractorul polonez

Poate nu va spun ceva nou, insa azi am aflat ca in Polonia exista o fabrica de tractoare numita... Ursus!...

Vreau încălțări roșii!

La mine e mare problemă atunci când îmi caut încălțări. Asta deoarece jumătate din încălțările care-mi plac cum arată, atunci...

Tiriști criminali ruși

În Rusia, țara accidentelor auto (nu că aș fi eu rău, dar e cea mai întinsă țară din lume), există...

Close