
Neamul românesc este atât de bogat și de binecuvântat de Dumnezeu, dar -din pacate-mulți dintre noi inca nu cunoaștem toate frumusețile naturale ale României!Bunoara ,Județul Mehedinți are peisaje care îți rămân adânc întipărite în minte și suflet și pe care îti dorești să le revezi după o vreme. Acesta este și cazul unei adevărate minuni a naturii: Podul lui Dumnezeu . Trebuie să știți că unul din cele trei poduri naturale din lume se află ,cum va spuneam,chiar aici,la Ponoarele, comună de lângă Baia de Aramă!,, Podul lui Dumnezeu “este cel mai mare pod natural din România si al doilea ca mărime din Europa! De asemenea, el este singurul din lume deschis traficului rutier, inclusiv de mare tonaj. Are 30 m lungime, 13 m lățime, 22 m înălțime și 9 m grosime și este unicul pasaj natural rutier funcțional la nivel național, traversat de DJ 670 Baia de Aramă-Drobeta Turnu-Severin. Locul de o frumusețe extraordinară are legendele sale, iar una, cea care este și cea mai cunoscută, spune că în Peștera de lângă pod locuia Diavolul. Oamenii locurilor l-ar fi rugat pe Dumnezeu să îi scape de Diavolul șiret care se ascunsese în Peșteră, iar Divinitatea i-a ascultat și a lovit cu plama plafonul peșterii care s-a surpat. Așa a luat naștere Podul lui Dumnezeu. Tot bătrânii locului spun că Diavolul a reușit să scape și încă le dă bătăi de cap! Dracu’ s-ar fi urcat apoi pe o stâncă, ce-i poartă numele – Stânca Dracului.

Daca ajungeți la Ponoarele, în afara Podului ,tot în zonă mai puteți vizita: Bisericuţa de sub Stei, Peştera Bulba, Zătonul Mare şi Zătonul Mic, Peştera Ponoarele, Câmpurile de lapiezuri, Cheile Băluţei și Pădurea de liliac,ce confera zonei(mai ales primavara)un plus de frumusete si atractivitate.
Tot in aceste locuri rustice si de un pitoresc aparte,mai piteti vedea o moară de lemn, monument de patrimoniu.Aceasta,adica Moara Crăcucenilor, este situată pe Valea Morilor și este cea mai interesantă constructie din lemn de stejar și fag din Ponoarele. Potrivit reprezentanților Primăriei , moara este utilizată și în prezent la măcinarea traditionala a grâului sau porumbului cu ajutorul apei. Acest obiectiv etnofolcloric a fost declarat,la randul sau, monument istoric(Un frumos filmuleț puteți viziona accesând https://youtu.be/9orWthA-cfc).Dar pentru mai multe amanunte despre aceasta localitate din nordul Mehedintiului cat și despre frumusețile sale,unele inegalabile,va recomand sa accesati http://www.ponoare.ro/.De preferat insa,este vizita la fata locului chiar si acum ,la sfarsit de toamna….
Marc Ciubotaru
Related
Comments
comments
Am văzut în filmuleț moară care avea roata cu făcaie – tehnologie avansată folosită cu mult înaintea modernelor turbine Pelton (folosite azi la centralele hidroelectrce). Și asta cu cît timp în urmă ?!
Știam de aceste mori cu roata cu făcaie, dar pînă acuma nu m-am documentat de zonarea lor geografică, și cu atît mai puțin să le vizitez. Acum știu !
Un articol care te invită să descoperi, să re-descoperi comorile noastre autentice, multe fiind de un nivel incredibil, ce demonstrază un spirit inventiv și creator.