LUCRURI CARE VOR DISPAREA SAU SE VOR SCHIMBA RADICAL!…

 

,,Progresul este imposibil fara schimbare, iar cei care nu îsi pot schimba mentalitatea, nu pot schimba nimic.”(George Bernard Shaw)

 

1. Pensiile, caci varsta de pensionare va fi mai mare decat speranta de viata. Cine nu are noroc, inseamna, dupa cum spune presedintele Johannis, ca are GHINION.
2. Scrisul de mana, caci urmatoarele generatii nu vor mai scrie, si nu vor mai invata asta la scoala.
3. Invatamantul, care se va eficientiza, se vor pregati cadre dedicate unor activitati, restul vor fi reciclati ca biomasa.
4. Sexul biologic, care se va inlocui cu sexul virtual, de aceea a aparut in acte al treilea sex, homosexuali in functii importante de decizie.
5. Omul biologic, care va fi considerat ca fiinta cea mai distrugatoare de pe Terra, si va fi pastrat in putine exemplare in rezerva

ALTE LUCRURI CARE VOR DISPAREA SAU SE VOR SCHIMBA RADICAL:

 

Desi astazi suntem înca obisnuiti cu ele, mai curând sau mai târziu ele vor fi altfel! Este bine sa ne adaptam de acum, sa acceptam ideea ca ele sunt în curs de disparitie / schimbare – poate nu la fel de repede în toate regiunile lumii.

1. Oficiile postale

În majoritatea tarilor, serviciile postale clasice (sustinute de stat) sunt atât de adânc împotmolite în probleme financiare încât nu se întrevad modalitati ca ele sa fie sustinute pe termen lung.
Firmele private, de genul “FedEx” si “UPS”, asigura transportul si distribuirea coletelor pe plan national si mondial, cu un profit urias, având fiecare câteva sute de mii de salariati. Ele se vor dezvolta si ramifica, utilizând cele mai moderne mijloace de difuzare.Deocamdata posta “de stat” are înca, în majoritatea statelor, un statut protejat.Bonul de trimitere/primire are valoare legala de dovada, si daca trimiterea se pierde pe drum posta poate fi trasa legal la raspundere.

2. Cecul
Aceasta din cauza costurilor mari ale procesarii cecurilor.Tari avansate, ca de ex. Marea Britanie, se pregatesc deja sa desfiinteze cecurile (ca forma de plata) în urmatorii câtiva ani.Ele vor fi înlocuite în întregime de carduri din plastic si de tranzactiile online.

3. Ziarele
Sub forma tiparita, tirajul ziarelor este într-o scadere dramatica.
Deja câteva cotidiene mari au renuntat la versiunea tiparita.
Tendinta este tot mai marcata.Tânara generatie pur si simplu nu citeste ziarul – ei prefera (daca mai citesc vreun ziar) versiunea online.Acum editorii de ziare si reviste cauta o alianta cu Apple, Amazon si cu companiile majore de telefonie mobila pentru a dezvolta un model de abonamente cu plata care sa le salveze profiturile

4. Cartea
Am discutat cu cineva care mi-a declarat ca nu va renunta niciodata la cartea tiparita, la senzatia de a tine cartea în mâna si de a-i rasfoi paginile.Asa credeam si eu pâna când am accesat niste librarii online (librarii virtuale) unde am vazut ca pot citi gratuit chiar un capitol întreg de previzualizare înainte de a cumpara. Iar pretul era sub jumatate din cel al unei carti tiparite! Si, culmea, m-am obisnuit foarte repede cu “e-book”-ul sau “rama digitala” si practic am uitat ca nu mai tin în mâna o carte ci un “gadget”.

5. Telefonul fix
Desi la acest capitol parerile sunt înca împartite, multa lume a ajuns deja la concluzia ca poate renunta la telefonul fix, pastrând numai unul sau doua telefoane mobile. Exceptie vor face, poate, familiile numeroase care efectueaza zilnic un numar mare de convorbiri locale. Însa multi pastreaza telefonul fix doar din obisnuinta.

6. Muzica
Se spune ca “industria muzicii” se afla în mijlocul unui proces de moarte lenta, impregnat de descarcarile ilegale, de lacomia si coruptia mediilor implicate, de dificultatea muzicii inovative în a ajunge la ascultatorii care o asteapta. Marile “marci” (labels) si firmele de radio se “auto-distrug”; aproape jumatate din ce se cumpara azi reprezinta “bucati de catalog”, deja cunoscute de marele public. Mai multe pot fi aflate din cartea “Appetite for Self-Destruction” de Steve Knopper si documentarul video “Before the Music Dies.”

7. Televiziunea
Si televiziunea trece prin transformari dramatice.Retelele de TV prin cablu au venituri tot mai mici, clientii se împutineaza fiindca multi prefera sa priveasca TV-ul si filmele direct de pe computere.Pe de alta parte, companiile de televiziune – pentru a ramâne profitabile – îsi scad cheltuielile, în dauna calitatii programelor difuzate si crescând pâna la limite uneori greu de suportat cantitatea de publicitate.Raspunsul se pare ca vine tot de la continentul american.Asa cum în urma cu o jumatate de secol americanii au lansat televiziunea prin cablu, acum tot ei propun înlocuirea (sau suplimentarea) ei cu ceea ce s-ar putea denumi “televiziune la comanda”.Exemplul tipic este “Netflix”.Cum functioneaza? Iata:Un abonament de $10.15 lunar are doua componente: (a) DVD-uri – care se trimit prin posta – si (b) livrare de programe / filme – prin vizionare directa (“streaming”).Totul fara reclame, fara “rating”, la calitate maxima.Clientul are nevoie doar de un DVD-player pentru componenta (a) si de un PC cu Windows instalat pentru componenta (b).

8. Proprietatea (posesia)
Astazi suntem obisnuiti sa fim posesorii unui PC cu hard-drive-ul lui pe care avem stocate documente, imagini, muzica, filme etc. Ele se afla în proprietatea fiecaruia dintre noi, pot fi accesate folosind un software adecvat si copiate, stocate pe medii ca CD-uri, DVD-uri, HDD-uri sau memorii externe. Suntem “proprietarii” lor.Dar ce ne propun Apple, Microsoft si Google?Sunt în curs de finalizare ultimele “cloud services” (nu am gasit un termen potrivit în limba româna).Asta înseamna ca sistemul Dv de operare va fi organic legat de internet.

9. Intimitatea
Iata un concept în curs de disparitie!Se înmultesc camerele de luat vederi pe strazi, în magazine, în cladiri si chiar încorporate în calculatorul, laptop-ul sau mobilul Dv.Ca rezultat, veti putea fi sigur ca 24 de ore din 24 “ei” (adica cei interesati, cei care va urmaresc) vor sti cine sunteti, unde va aflati si ce faceti.Vor fi ajutati în mod decisiv de sistemul GPS si de programul “Google Street View”. Una din consecintele benefice (sau cel putin inofensive) ar fi ca “ei” va vor putea construi un “profil” cât mai fidel, care sa reflecte obiceiurile Dv si astfel sa va ofere produse / servicii conforme acestui profil.

,, Daca îti vei schimba mentalitatea, atitudinea ta se va schimba. Daca atitudinea ta se va schimba, comportamentul tau se va schimba. Daca comportamentul tau se va schimba, rezultatele tale se vor schimba. Daca rezultatele tale se vor schimba, tu te vei schimba si odata cu tine, întreaga lume ce te înconjoara se va schimba dupa puterea exemplului tau.”(Pera Novacovici)

 

În ce priveste alte consecinte posibile, puteti sa le imaginati singuri. Acum,la final, as mentiona ca singurul lucru care nu va putea fi schimbat sunt doar……… “Amintirile”. Aici insa-si va spune cuvântul un oarecare….. domn Alzheimer !Daca eventual ,din uitare,nu se va mai schimba ceva….

https://www.youtube.com/watch?v=MTf_CLuSYag
https://www.youtube.com/watch?v=ihtln2cgLsI

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.