LUNILE ANULUI SI POVESTEA LOR FASCINATA!

V-ati întrebat vreodata cum si cand si-au primit numele lunile anului? Pe masura ce marcam trecerea zilelor, a saptamânilor si a lunilor, poate ca putini dintre noi se mai întreaba totusi de unde vine sistemul nostru curent de datare.Dealtfel,cum am mai spus si-n alte dati, , calendarul modern îsi are originea cu mii de ani în urma, în Imperiul Roman. Chiar si dupa ce Imperiul cazuse, calendarul roman înca era folosit în fostele sale teritorii din timpul Evului Mediu timpuriu.Odata cu timpul,unele detalii s-au mai schimbat,insa sistemul modern de datare este pur si simplu o versiune a acestui calendar antic, si mostenirea noastra romana a înrâurit felul în care vorbim despre date si despre timp. Iata acum,pe scurt,cum si-au primit numele lunile anului.
Ianuarie:
Aceasta prima luna a calendarului imperial roman, este botezata dupa zeul Ianus. Zeul începuturilor si era de obicei reprezentat cu doua fete, una privind în fata si una privind în spate.Ianus era, de asemenea, zeul usilor, al portilor si al tranzitiei si astfel era potrivit ca el sa fie ales pentru a da nume tranzitiei dintr-un an în altul. Prima zi din ianuarie era începutul Anului Nou, când sarbatoarea lui Ianus era celebrata prin schimburi de daruri cum ar fi curmalele, smochinele sau mierea.

Februarie:
Numele provine de lanumele de la „februa”, un festival de purificare despre care se credea ca alunga spiritele rele din Roma. În a 15-a zi a lunii, în întreaga Roma aveau loc o serie de rituri, dintre care multe implicau sacrificii sau parade rituale.Festivalul mai era cunoscut si drept „Lupercalia”, si autorul roman Plutarh relateaza ca multi tineri barbati alergau prin ora? goi în aceasta zi, atingând mâinile femeilor si copiilor care stateau pe marginea strazilor.Se credea ca acest lucru tine la distanta spiritele rele si ca le ajuta pe femei sa conceapa sau sa dea nastere.
Martie:
A treia dintre lunile anului este numita dupa Marte, zeul roman al razboiului. Se crede ca aceasta luna marca începutul perioadei în care armata romana se pregatea pentru urmatorul sezon de campanii militare.Astfel, era important ca zeul razboiului sa fie sarbatorit în aceasta perioada si în martie aveau loc ritualuri si festivaluri care aveau sa asigure succesul militar. La început,dupa cum precizeaza si site-ul,,Incredibilia.ro”, martie era prima luna din calendarul roman, care pe atunci avea doar zece luni. Totusi, pentru a preveni confuzia în ceea ce priveste datele, au fost adaugate alte doua luni (ianuarie si februarie) si începutul anului a fost mutat în ianuarie. Calendarul iulian (obtinut în urma reformelor lui Iuliu Cezar în secolul I î.e.n.) este versiunea calendarului roman din care descinde sistemul nostru de datare.
Aprilie:
Este botezata dupa luna romana „Aprillis”. În calendarul roman, a patra luna a anului purta acest nume. Însa exista mai multe teorii în ceea ce priveste numele acestei luni.Una dintre cele mai populare spune ca Aprillis se leaga de cuvântul latin „aperire”, adica „a deschide”. Aprilie este luna în care florile încep sa înfloreasca si primavara se instaleaza pe deplin, acesta fiind motivul pentru care luna poarta acest nume.Unii cred insa ca aprilie este botezata dupa Afrodita, zeita greaca a dragostei si a frumusetii. Echivalentul roman al Afroditei, Venus, era sarbatorita în mod tradi?ional în aprilie, si astfel multi cred ca „aprilie” este un nume mo?tenit de la numele zeitei grecesti Afrodita.
Mai:
Luna în care pamântul începe sa dea la iveala roadele, este botezata dupa zeita greaca a pamântului, Maia. Era zeita hranei si a abundentei si de aceea este asociata cu acest anotimp cald si îmbelsugat.Însa poetul roman Ovidiu a oferit o alta sugestie pentru etimologia acestei luni. El sustinea ca numele latin al lunii mai venea din „maiores”, adica „batrânii”, si se afla în contrast cu numele pentru iunie, care venea de la „iunores”, adica „oameni tineri”.Aceasta etimologie neobisnuita ramâne o posibilitate, însa exista putine alte dovezi care sa indice ca acesta este felul în care lunile mai si iunie si-au capatat numele.

Iunie:
O prima luna de vara si este legata de una dintre cele mai importante zeitati din panteonul roman: Iuno, sotia lui Jupiter. Iuno era sarbatorita în iunie si aceasta luna importanta îsi ia numele de la ea.Iuno mai era cunoscuta ca zeita casatoriei, si, în cultura romana, sfârsitul lui iunie era considerat o perioada deosebit de benefica pentru nunti. Însa a te casatori înainte de data de 15 a lunii era considerat un semn rau si era un lucru care era de obicei evitat.

Iulie:

Iulie este prima dintre lunile anului din calendarul roman care a fost botezata dupa o persoana istorica. Iuliu Cezar, dictator al Romei si cuceritor al Galiei, si-a lasat cu siguranta amprenta asupra societatii romane.Reformele lui au avut un efect durabil asupra calendarului roman, nu în ultimul rând fiindca a botezat o luna în cinstea lui. Înainte, iulie era numita „Quintillis”, fiind cea de-a cincea luna în calendarul roman traditional. Dupa asasinarea lui Caesar, în 44 î.e.n., a fost botezata în cinstea sa, deoarece era luna în care se nascuse.

August:

Succesorul lui Iuliu Cezar, Octavian, nu îsi putea permite sa fie depasit de tatal sau adoptiv, si, drept rezultat, luna urmatoare din calendarul roman este botezata dupa el.Octavian a luat puterea si a devenit primul împarat roman, moment în care si-a schimbat numele în „Augustus”, adica „consacrat” sau „venerabil”.Astfel, luna august este botezata dupa acest mare conducator roman, ca parte a strategiei de propaganda a lui Octavian. Instalându-se în calendarul roman, era imposibil ca lumea sa uite cât de maret a fost.Important de stiut si faptul ca multi alti conducatori romani au încercat sa se introduca în calendar, însa niciunul dintre ei nu a reusit. Iuliu Cezar si Augustus ramân singurii oameni comemorati prin numele lunilor din calendar.

Septembrie – Decembrie:

Aceste ultime luni care au ramas din calendarul roman au o etimologie mai putin stralucita. Au fost botezate pur si simplu numeric, în functie de sistemul de datare original, de zece luni, care era în uz înainte de reformele lui Cezar.Septembrie ,bunaoara,vine de la „septem”, adica sapte, octombrie de la „octo”, adica „opt”, noiembrie de la „novem”, adica „noua” si decembrie de la „decem”, respectiv ”zece”!

Deocamdata,ne oprim aici.Intr-un viitor articol va voi expune si alte date,alte amanunte si curiozitati despre calendar.

(imaginile foto:aceeasi sursa de pe net)Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.