MAI TARZIU!?

Probabil se stie ca orice maladie este produsă de virusuri, microorganisme vii sau de toxine ale microorganismelor; organismul bolnav sau purtătorii asimptomatici pot deveni sursa de îmbolnăvire a indivizilor sănătoși.Din punct de vedere epidemiologic, maladia infecțioasă-spun specialistii- poate evolua pe mai multe niveluri de extindere spațio-temporală și incidentală.Evoluția epidemică,cum este si aceasta de acum, caracterizează evoluția rapidă a unei infecții într-un interval scurt de timp, cu un număr mare de cazuri clinice într-o colectivitate (cămin, cazarmă, sat, zonă, țară, regiune). Sunt cunoscute și studiate epidemiile de ciumă, gripă, rujeolă, scarlatină; evoluția pandemică este aceea în care maladia infecțioasă se extinde foarte rapid pe un teritoriu foarte larg (țări, continente), cu un număr foarte mare de cazuri clinice. Este caracteristică infecției gripale și este favorizată de mijloacele de deplasare rapidă, la distanțe foarte mari.In genere,epidemiile sunt condiționate de standardul de viață al comunității.
În ultimii 100 de ani, după introducerea terapiei cu antibiotice (mijlocul anilor ’40), nu s-au mai prea înregistrat epidemii bacteriene, dar cele virale au continuat să se succeadă la intervale de câteva decenii.Iata ce ne spune in acest sens, într-un interviu pentru ziarul Libertatea,istoricul Bogdan Murgescu, : “Într-un an sau doi, 90% din populație va depăși traumele legate de coronavirus. În 1918-1920, tifosul și gripa spaniolă care puseseră stăpânire pe întreaga lume, făceau ravagii și în România, o țară ce devenea mare pe harta Europei, după război. Spitalele erau puține, bolnavii erau rareori izolați în carantină, iar numărul morților a fost uriaș.Pe atunci, tifosul și gripa spaniolă care puseseră stăpânire pe întreaga lume, făceau ravagii și în România, o țară ce devenea mare pe harta Europei, după război. Spitalele erau puține, bolnavii erau rareori izolați în carantină.”
Din nefericire,acum,în fața unei noi pandemii si după 100 de ani, , România arată o parte din aceleași lipsuri: spitale fără echipamente, medici îmbolnăviți alături de pacienți.Insa, din fericire, acum numărul victimelor e incomparabil mai mic,spun eu.In schimb,naivitatea,frica si prostia unora,sunt mari de tot!…
“Cel mai apropiat eveniment de ceea ce se întâmplă acum, dar mult mai grav, prin care a trecut România a fost gripa spaniolă. Acum 101 ani, în 1918 și cu unele răbufniri în 1919. Gripa spaniolă a fost combinată în acea perioadă și cu alte epidemii care au omorât un număr mare de oameni, în principal tifosul și alte boli, combinate și cu condițiile deplorabile de la finele Primului Război Mondial”, afirmă in continuare istoricul B. Murgescu.Aproximativ 300.000 de români aveau să moară de tifos, potrivit estimărilor vremii, adică mai mult decât în 10 bătălii, după cum afirma atunci marele om de știință și academician Constantin Kirițescu.
Profesorul Murgescu tinde să dea crezare acestei estimări: “Nu există o statistică clară pe motivele morții. Adică nu avem defalcate cifrele, știm doar că au murit un număr mare de oameni, unii muriseră în timpul războiului imediat, tifosul începuse înainte de gripa spaniolă, adică diverse cauze ale mortalității care nu îngăduie o reconstituire foarte precisă, dar în orice caz avem un număr de morți considerabil în perioada respectivă. Este foarte probabil acest număr, nu avem o evidență precisă, dar este un număr plauzibil. Aici trebuie să luăm în considerare epidemiile asociate, deci gripa spaniolă și tifosul”.
Abia ieșit din Primul Război Mondial, statul român nu era pregătit să înfrunte epidemiile. Iar cenzura vremii nu permitea difuzarea de informații despre boli.Acum,e invers.Se pare ca tocmai statul incurajeaza mediatizarea in exces a coronavirusului,iar televiziunile exulta si ne ofera mereu tot ce-i mai rau!,,Măsurile luate au fost relativ puține, nu a fost aceeași mobilizare pe care o avem în ziua de astăzi. Nici nu s-a știut decât relativ târziu ce boli sunt, care era cauza exactă a mortalității, nu se țineau statistici, era și haosul de la sfârșitul războiului, în fine în foarte multe țări, inclusiv în România, funcționa cenzura militară. În aceste condiții, nu se difuzau informații despre epidemii, cu riscul că mureau tot mai mulți oameni”-adauga,in continuare dl.Murgescu.,,Nu au existat măsuri care să semene cu cele luate astăzi, sigur că în cazul bolnavilor care erau depistați se încerca izolarea lor, dar nu exista capacitatea statului de a impune izolarea atât de severă, nu exista experiență pe acest subiect. Sigur că în Europa începuseră din secolele XVII-XVIII, în Occident, iar apoi în secolul XIX să funcționeze carantinele în cazul unei epidemii, dar carantinele erau destul de generale la intrarea în țară, izolarea pacienților în spitalele militare, dacă țineau de unitățile militare, iar în rest, sistemul spitalicesc nu avea nici capacitatea, nici voința să-i carantineze pe cei bolnavi.România avea deja facultăți de medicină, la Universitățile de la București și Iași, de asemenea, existau facultăți de medicină la Cluj și la Iași. Exista un număr de medici pregătiți foarte bine, de asemenea, exista un număr de asistente, infirmiere, ceea ce lipsea era capacitatea medicală, numărul de spitale era mai mic la nivelul populației față de țările din Occident, asta reflecta nivelul de dezvoltare al României. De aceea, mai ales la țară, era o mare problemă asigurarea îngrijirii medicale, iar mortalitatea era mult mai mare”…

In prezent avem medici,dar n-avem spitale.Iar in cele care sunt e cam de jale mare!In spitale s-au făcut puține în ultimii ani.În România, în ultimii ani, problemele din sistemul medical au ieșit mai mult ca niciodată la iveală. Tragedia de la Colectiv, dezvăluirile pornite de Gazeta Sporturilor despre falsificarea dezinfectanților folosiți spitale, iar acum epidemia de coronavirus, cu sute de cadre medicale infectate, cu lipsă de echipamente și cu demisii în bloc arată că lucrurile se mișcă încet.Sigur, acum suntem in plina pandemie. Noi inca nu știm câți oameni vor muri până la capăt, până când se va găsi un vaccin, un tratament. Dar rata mortalității este mult mai mică decât în cazul altor pandemii în istorie.Mai mare,ba chiar exagerate,sunt larma , isteria si mediatizarea!Dacă vă gândiți la Marea Ciumă din secolul XIV, atunci în 5-6 ani, a omorât între o cincime și un sfert din populația Lumii Vechi (Europa, Asia, Africa). În unele țări, poate chiar 40% din populație.,,“Vor mai fi probleme, iar una dintre problemele serioase este că în Romania dar si-n unele țări se dezvoltă frica de circulația oamenilor, ceea ce este inevitabil, dar pe de altă parte, judecând foarte strict, nu cred că cineva va dori să se întoarcă la perioada în care să fie granițe rigide între statele membre și libertatea de circulația a oamenilor să fie mai mică.”-isi incheie expozeul dl profesor Murgescu.
Intre timp au aparut si alte pareri,pro si contra, despre subiectul abordat ,cat si despre Covid 19,in general, caruia inca nu i se cunoaste precis atat provenienta si nici tratamentul ce trebuie aplicat pentru ca buclucasul virus sa fie eradicat cat mai urgent.Se vorbeste,se presupune,se fac experimente si se tot amana pana mai tarziu!Cand si cum va fi TARZIUL acesta,nu prea se stie.Nici chiar in poezie….

Mai târziu!!!
Mai târziu, voi vorbi cu tine..
Mai târziu te sun,
Mai târziu ne vedem,
Mai târziu, facem o plimbare..
Mai târziu îți spun ce simt,
Mai târziu vei știi ce însemni pentru mine..
Mai târziu, poate te voi iubi.., sau poate te voi uita…
……….
Lăsăm totul pe mai târziu, și uităm că “mai târziu”, nu e al nostru
Ca “mai târziu”, oamenii s-ar putea sa nu mai fie aici, lângă noi..
Ca “mai târziu” s-ar putea să nu ne mai auzim, sau sa nu ne mai pese..
Ca “mai târziu”, cel care aleargă azi sa te strângă în brațe, poate fi legat cu fire la aparate..
Ca “mai târziu”, copiii nu mai sunt copii…, și părinții nu ne mai sunt decât amintire..
Ca “mai târziu”, ziua se transforma în noapte, puterea în neputință, zâmbetul în grimasă de durere…, și viata în moarte..
“Mai târziu”, va fi prea târziu…!!!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
A venit căldura și s-au topit prețurile la Emag!

Căldura asta care-a cuprins țara a avut și un efect pozitiv. Anume că s-au topit prețurile la multe dintre produsele...

Schimbător e românul ăsta…

Ziceam mai demult că românul are mentalitate de curvă. Se întoarce după cum bate vântul, sau cere clientul. În cazul...

DOMINATI DE PROPRIILE MINCIUNI SI DEZINFORMARI!

In disperare de cauza , atat dl.L. Dragnea, cat si d- na Carmen Dan, dar si sefii Jandarmeriei Romane recurg...

Close