Meserii care vor disparea in curand

Mi-am dat seama zilele acestea ca exista cateva meserii care vor disparea in curand. Astea deoarece tehnologia a evoluat si nu mai avem nevoie de niste oameni care sa execute niste treburi. Si nu neaparat ca oamenii vor fi inlocuiti de roboti industriali, cu memoria pe un SSD, ci pentru ca nu mai exista cerere pentru un job sau altul.

1. Cosar
Cosarul se zice ca-ti aduce noroc. In zilele noastre, rar mai vezi un cosar. De obicei apar de sarbatori, cat sa-i atingi pentru noroc, contra-cost, evident. Insa acestia sunt cersetori, nicidecum cosari adevarati. Acum cosarul e un om care se pricepe la sobe, la constructie si automat la curatarea acestora. Munca speciala de cosar a fost adoptata de altii.

2. Vanzator de ziare
Avand in vedere ca ziarele s-au imputinat atat de mult, in curand vor disparea complet de pe piata. Cand a fost ultima data cand ati cumparat un ziar? Eu acum 5 ani. Tocmai de aceea vanzatorii de la chioscurile de ziare vor disparea incet incet. Deoarece presupun ca nu vor ramane sa vanda doar carticele, calendare, pixuri, carti de joc si alte obiecte de papetarie, pe care le poti lua de la librarii.

3. Maturator de strazi
In alte tari sunt masinute care fac o treaba excelenta in a tine strazile (si trotuarele) curate. In Romania insa, ne bazam inca pe maturatori. Adica niste indivizi inarmati cu maturi care arunca de colo-colo mizeria lasata in urma de semeni. Cu ocazia asta, tare as vrea sa vad si la noi “munca in folosul comunitatii“. Cei cu sentinte usoare, condamnati pentru vreo “gainarie“, sa fie pusi sa stranga gunoiul din parcuri.

4. Operator telefonie fixa
Pe vremuri (adica acum vreo 15-20 de ani in urma), inca mai existau operatori umani care iti faceau legatura unde voiai sa suni. Scoteau niste fise din anumite socketuri si le puneau in altele. Acum legatura se face in mod automat, electronic. Oricum, telefonia fixa se duce incet-incet pe apa sambetei. Putini mai au acum (si) telefon fix, majoritatea trecand la telefoanele mobile, mai ales ca acum o convorbire e aproape gratis.

5. Tehnician foto.
Cand a fost utima data cand ati fost sa developati un film la un centru special? La mine acum vreo 10 ani. De atunci, totul s-a facut digital. Si o imprimanta color si foaie glossy e la indemana oricui, sa-si poata lista, daca vrea, fotografiile. Inainte nu aveai posibilitatea de-a salva de pe film doar pozele pe care le doreai. Iesea poza blurata, intunecata sau mai stiu eu cum? Aia era. N-o mai puneai in album ci in cosul de gunoi.

6. Agent turism
Pana nu demult, oricine voia sa-si faca un concediu frumos, apela la un agent de turism. Unul care sa-i gaseasca cele mai bune oferte intr-o suma de bani pe care clientul era dispus sa o cheltuie. Asta contra unui comision. Insa acum, cand avem toate informatiile “in varful degetelor“, din ce in ce mai putini sunt aceia care apeleaza la ajutorul unui agent de turism.

7. Casierii
Ca o veste buna pentru unii, meseria de casier va disparea in viitorul apropiat. Asta deoarece majoritatea tranzactiilor se fac acum in mod electronic. Desigur, Romania este inca departe de-a renunta la casieri, insa, pe plan mondial, exista din ce in ce mai putini casieri care strang cozi interminabile in fata ghiseului.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.