Mi-e dor de programele vechi!

Azi am zis să-mi schimb antivirusul, după vreo 15 ani de folosință. Am zis că poate există ceva mai bun ca AVG free. Și mi-am adus aminte că pe vremuri, prin 95, căpătasem un virus care scria 1.024 biți. Uite că-mi scapă numele lui. Ținusem special un fișier infestat până anul trecut, într-un fișier executabil. Mă rog, nu are asta importanță. Era un virus inoofensiv. Știu că am încercat să-l curăț cu singurul antivirus pe care-l aveam atunci. thunderbyte. Și ăla avea 2 modalități de curățare al fișierelor infectate.
1 – ștergere
2 – redecunirea fișierelor executavile (com și exe) cu Vom și Vxe. V de la Virus

Asta deoarece nu aveam licență pentru el. Și-așa făcusem rost de program pe-o dischetă a unui prieten al unui coleg de școală. A ajuns discheta aia prin vreo 4-5 mâini până s-o capăt.

Mi-am redenumit singur fișierele în extensia corectă. Pe vremea aceea existau vreo 20 de fișiere executabile într-un PC. IAr sistemul de operare, atât Dos 6.22 cât și Windows 3.11 le aveam pe 10 dischete, ținute cu sfințenie.

Apoi un prieten de familie (IT-ist de meserie), mi-a făcut rost de licență pentru Thunderbyte. Numai că nu a putut să-mi curețe virusul. Până la urmă tot colegul de liceu mi-a făcut rost de Kaspersky. Și-avea atunci poza de mai jos. Din păcate nu mai pot găsi prima versiune a antivirusului… Și eu credeam că ăla e virusul, căci apărea poza și scria: Virusul X-ulescu a fost curățat din fișierul x, y, z. Și de fiecare dată când apărea un fișier virusat, apărea poza lui Kaspersky. statuia lui david. Și ce mai înjuram eu virusul ăla…

A doua zi când i-am povestit colegului, a râs ăla de mine.
– Băi, ăla e antivirusul. așa e poza lui. Și apare de fiecare dată când găsește un virus. Tu ai avut decât un singur virus, de aia te-a indus în eroare. Dar acă aveai 2 sau mai mulți, tot poza antivirusului apărea.

Știu, e de râs, însă, eu, neștiind ce e ăla virus și antivirus bun (că de șters fișierele puteam s-o fac și eu manual, nu-mi trebuia Thunderbyte), totul era o lume nouă pe care o priveam cu neîncredere și uimire în același timp.

Căutând pe internet după poza de mai sus, observ că prima versiune a lui Kaspersky a apărut în 97. deci în 95 aveam alt antivirus care mi-a curățat PC-ul. Nu țin minte dacă era Norton sau altceva. În mod sigun nu era RAV-ul românesc.

Și cu ocazia asta mi-am adus aminte de programele vechi. Jocurile supaplex, GP Moto, Doom 1, Alley Cat precum și multe altele. Țin minte că mă jucam ceva și-n fundal cânta Cypress Hill -albumul Black Sunday.

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Trambulina înghețată

Unui tip din Minnesota i-a venit o idee genială, după părerea mea. Aceea de a-și îngheța natural trambulina, pentru un...

Iohannis, o dezamăgire enormă

Ne-am bucurat în 2014 când a ieșit "neamțul" poreședinte. Eu fiind unul dintre simpatizanții acestuia, asemenea. Românii nu au avut...

Philips va rămâne în topul preferințelor mele

"Cine n-are un produs Philips în casă, să-și cumpere!" ar suna un proverb inventat de mine pe loc. Și asta...

Close