MINCIUNI… PROPAGANDISTICE!

 

Este stiut faptul ca fara o informare corecta, viata în ziua de azi poate fi foarte ingrijoratoare. Din fericire,traim într-o epoca în care totul este conectat si aflarea adevarului este mai usoara ca niciodata.Dar din pacate ,lumea nu este formata numai din adevaruri, iar oamenii au nevoie de multe ori si de minciuni.

 

Cum îi recunoastem pe cei care nu sunt sinceri? Câteva reactii involuntare ale celui din fata noastra ne ajuta sa ne dam seama ca tocmai ascultam o minciuna. „Oamenii nu traiesc numai din adevaruri”, spune Mario Vargas Llosa. Ei au nevoie si de minciuni, pe care le inventeaza de buna voie. Cu toate acestea, minciunile lasa „urme”, unele foarte usor de detectat, mai ales cu putina atentie.Dar pentru ca si noi,romanii,suntem interconectati este folosit si pentru a raspândi informatii fase si pentru a manipula mase mari de oameni.Exemple,sunt cu duiumul! Companiile,partidele politice si guvernele folosesc  propaganda dintotdeauna pentru a influenta si a însela oamenii, pentru profit sau control asupra populatiei.Cu toate acestea,unele operatiuni de propaganda si dezinformare s-au bucurat de un succes atât de mare, încât, în pofida liberului acces la informatii, oamenii înca mai cred în ele.Asa cum,nu putini la numar,cred in minciunile si promisiunile PSDR-ului! În continuare, ma voi referi insa doar la câteva minciuni…. propagandistice(nu politice,ci alimentare si comportare), în care oamenii mai cred si în ziua de azi:

„Morcovii îti îmbunatatesc vederea….”


Acest mit a fost conceput si sarpândit de Fortele Aeriene Britanice pentru a ascunde inventarea sistemului RADAR. Consumul de morcovi este bun pentru sanatate, dar nu îsi îmbunatateste vederea si nu te ajuta sa vezi pe întuneric.Minciuna îsi are originea în perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial. În timpul conflictului, britanicii au inventat tehnologia RADAR, care i-a ajutat sa navigheze pe ceruri cu usurinta.Au reusit sa depisteze de departe pilotii germani si sa îi doboare. Cum britanicii doreau sa pastreze secret noua tehnologie, au lansat o campanie de propaganda, sustinând ca, de fapt, morcovii le-au îmbunatatit vederea pilotilor lor.Au reusit sa depisteze de departe pilotii germani si sa îi doboare.  Nu exista dovezi ca germanii ar fi crezut minciuna. Ceea ce este sigur este ca, printre britanici, consumul de morcovi a crescut foarte mult

„Zaharul este inofensiv”…

În anii ’960, industria zaharului din SUA a finantat cercetari care aveau sa indice ca principala cauza a bolilor cardiace era consumul de grasimi saturate (si nu de zahar). Un grup comercial cunoscut drept Asociatia Zaharului a platit trei savanti de la Harvard sa deruleze cercetari legate de zahar, grasimi si bolile cardiace.Mai târziu, grupul a selectat si a publicat numai acele studii care minimalizau legatura dintre zaharsi bolile cardiace. Rezultatele acestei dezinformari au fost o crestere a numarului de cardiaci si a numarului cazurilor de obezitate.

 

„Apa de la robinet este nociva….”

Credinta populara ca apa îmbuteliata este mai sanatoasa decât apa de la robinet este rezultatul propagandei raspândite de industria apei îmbuteliate. Companii precum Coca-Cola, Pepsi si Nestle încearca de zeci de ani sa dovedeasca faptul ca apa de la robinet este nesanatoasa.Prin urmare, multi dintre noi prefera sa bea apa îmbuteliata. În România aceasta minciuna a prins foarte bine: potrivit datelor UE, un român consuma anual,în medie, 90.2 litri de apa îmbuteliata, tara noastra fiind printre statele cu cel mai mic consum de apa de la robinet.Este adevarat ca nu peste tot exista surse de apa potabila, însa, în majoritatea oraselor, nu te expui niciunui risc daca bei apa de la robinet.În 2004, Coca-Cola a recunoscut ca apa îmbuteliata „Dasani”,promovata drept „apa minerala îmbuteliata”, nu era altceva decât apa de la robinet. În 2007, Pepsi a recunoscut acelasi lucru despre propriul brand de apa îmbuteliata, „Aquafina”

„Inelul cu diamant este un simbol al dragostei eterne”

Totul a început cu descoperirea minelor de diamant în Africa de Sud, la situl secolului XIX. Diamantele erau de acum disponibile pe piata din lumea întreaga.Faptul ca diamantele nu mai erau o marfa atât de rara ca înainte s-a dovedit a fi o problema pentru unii oameni de afaceri britanici. Acestia si-au dat seama ca singura cale de pastra preturile la un nivel înalt era mentinerea fictiunii potrivit careia diamantele erau rare si valoroase.Asa ca s-au decis sa lanseze „De Beers Consolidated Mines”, o companie care avea sa controleze comertul cu diamante din Africa de Sud. În 1938, De Beers a angajat o agentie de publicitate cu sediul în NewYork pentru a-si dezvolta afacerile în SUA.Practica de a face cadou un inel cu diamant începuse sa fie o moda, însa diamantele erau din ce în ce mai mici. Agentia de publicitate a demarat o campanie care punea accent pe faptul ca marimea diamantului era direct proportionala cu dragostea unui barbat pentru femeia careia îi oferea inelul.Dupa aceea, au urmat alte campanii de publicitate. Acestea au avut un mare succes, iardiamantele au si în ziua de azi o importanta simbolica deosebita în societatea noastra.

 

Parerea mea este ca,indiferent de timp si domeniu,orice propaganda mincinoasa dauneaza grav,poate ca si…sanatatii,insa sigur -oricarei societati!

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.