,,MOSII DE VARA”,O STRAVECHE SI TRADITIONALA SARBATOARE CRESTINA!

Mosii de vară reprezintă pomenirea generala a morților, iar acest eveniment bisericesc are loc în ajun de Rusalii,azi, sâmbătă, 15 iunie 2019. Prazincul moșilor de vară înseamnă slujbe de pomenire pentru cei morți,dar și a da de pomană pentru sufletul celor decedați. Moșii de vară pică în calendarul creștin ortodox cu o zi înainte Rusaliilor, ”Pogorârea Sfantului Duh„. Sâmbăta dinaintea Rusaliilor este a doua mare Sâmbătă dedicată pomenirii generale a morților, când se țin slujbe speciale la Biserică.Moșii de vară pică în calendarul creștin ortodox cu o zi înainte Rusaliilor, ”Pogorârea Sfantului Duh„. Sâmbăta dinaintea Rusaliilor este a doua mare Sâmbătă dedicată pomenirii generale a morților, când se țin slujbe speciale la Biserică.Rânduielile bisericești din Sâmbăta Morților – Moșii de vară – sunt respectate cu strictețe în toate bisericile ortodoxe,unde se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice, în timp ce denumirea de ”Moși” a fost dată pentru a releva apartenența la cei pentru care se fac pomeniri: părinții,moșilor și strămoșilor noștri.

Pomenirea morților înseamnă grija pentru sufletul celor trecuți în neființă. Slujbele de pomenire pentru cei adormiți poartă numele de “parastas”, termen care provine din limba greacă și care înseamnă “înfățișare înaintea cuiva”, “mijlocire”, așadar motivul pentru care se pomenesc morții prin aceste slujbe este de a mijloci la Dumnezeu (de a ne ruga, interveni) pentru cei morți. Pomenirea se face și prin obiceiul oamenilor de a da împărțit, atât pentru sufletul mortului, dar și bunăstarea proprie. În funcție de regiuni, există tradiții și obiceiuri legate de ce se împarte de ”Moși”. De obicei, în lumea satului, împărțania se face celor săraci sau străinilor, deoarece este considerat greșit ca rudele să dea de împărțit între ele.

Ritualul de pomenire are loc mai ales in cimitire, unde mormintele sunt curatate si impodobite din timp, iar lumanarile ard intreaga perioada in care se desfasoara ceremonialul. In unele zone geografice mormintele se impodobesc cu ramuri de tei sau nuc. Impacarea sufletelor mortilor si intoarcerea lor fara incidente in morminte depind de bogatia ofrandelor (pomenilor) si de respectarea ritualului.

 

Deobicei,iată ce se împarte de Moșii de vară:Tradiția spune că de ”Moșii de vară”, se împarte (în vase de lut), mâncare caldă, „aburel”, deoarece mirosul acestora îi satură pe cei trecuți la viața veșnică. În Muntenia, spre exemplu, masa de pomană se numește”aburel” sau ”aburi”. Se împart bucatele preferate ale celui comemorat, atât mâncare, cât și băutură. În plus,pe lângă bucate, se dau de pomană căni cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.De asemenea, la slujba de pomenire, se duc la biserică, pentru binecuvântare : colivă, colaci, vin şi cireşe.

Ritualul de comemorare se continuă apoi în cimitire, unde morimnetele sunt curăţate şi împodobite cu flori de tei şi cu frunze de nuc.Cedincioşii aprind lumânări, dau și acolo de pomană vase de lut, de porţelan sau de lemn, căni împodobite la toartă cu flori de tei şi umplute cu lapte, cu vin sau cu cireşe.In general credincioșii respectă ritualurile de Moși pentru a se bucura de spor și sănătate tot restul anului. A doua zi insa, calendarul creștin ortodox anunță Rusaliile, două zile cu profunde semnificații creștinești, dar și tradiții și superstiții străvechi despre care,pe scurt,vom vorbi(scrie)probabil intr-un proxim articol…

https://www.youtube.com/watch?v=T0wkA5X-JA4https://www.youtube.com/watch?v=xaThRkEqx-g

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.