Ce bă, n-ai bani de pâine? Mănâncă cozonac!

Mi-am adus aminte de-o fază comică dintr-o carte veche. O chestie care ar fi fost chipurile copiată la rândul ei dintr-o veche scriere de prin China.

Prin secolul țâșpe înaintea erei noastre, i se dusese buhul unui prinț, că era prost de îngheța apele. Așa că, tat-su, îl trimite la un înțelept, să-i învețe pramatia cum se țin bețișoarele de mâncat, teorema lui Pitagora și tabla înmulțirii cu 3.
Și se duce prințul la înțelept, își dau binețe, iar după două palme părintești (avea dezlegare de la rege), înțeleptul se apucă să-l învețe pe fecior despre una și alta.
Într-o zi, la înțelept vine un bătrân, foarte sărac și foarte bolnav. Înțeleptul îl întreabă pe prinț cam ce sfat i-ar da moșului.
– E simplu. Ăsta e mai prost ca noaptea. Să se ducă în piață să-și cumpere rădăcină de ginseng și se va pune pe picioare!

Pentru cei care se uită cu ochii rotunzi la text, ginsengul e al dracului de scump. Deci, unul sărac lipit abia avea bani de-o aspirină, darămite de o rădăcină de ginseng (care se vinde la vreo 200 de dolari kilogramul).

Apoi, în cartea de care v-am zis eu, era vorba de pâine și cozonac.
Tot așa, unul “din lumea bună” a Bucureștiului interbelic, vorbea de sărăntocii din mahalale.
– Ce, n-au bani de pâine? Să halească naibii cozonac!

Și de ce am ajuns eu la cozonac? Păi, anul trecut și anul ăsta, în sărbătorile de iarnă, am mâncat cozonac în prostie. Nici n-am mai luat de la soacră-mea, ba chiar am dat și la alții. Și nu, nu m-a apucat pe mine vrednicia să fac zeci de cozonaci. Prietenii de la GiftIdea m-au cadorisit cu vreo 10 cozonaci. Plus unul de la muncă de la nevastă-mea, plus unul de la mine de la muncă, am avut 12 cozonaci, n-aveam loc în casă de ei. Bine că au fost atât de buni încât îi mâncai văzând cu ochii.

Așadar, dacă și voi vreți cozonac bun, luați aminte, cumpara cosuri Paste de la Gift Idea. Îmi veți mulțumi în cor, cu gura plină de cozonac moale, pufos, mai bun decât cel făcut de mămică, bunică sau brutarul satului!

Mie personal nu-mi plăcea cozonacul. Preferam de mii de ori mai mult checul. Asta până am dat de cozonac adevărat, exact cum îmi place mie. Cu cacao, stafide și rahat. Fără pic de nucă!

 
cozonac

Comments

comments

4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Șaorma de porc!

Dacă-mi voi deschide vreodată o șaormerie, voi servi și șaorma de porc! Asta deoarece tot am văzut zilele trecute că...

Hotărâre

Aici voi pune un poll. Îl voi ţine până la sfârşitul lunii. Mulţumesc pentru amabilitate! Da, nu voi mai face...

Nedumerire

Dragi spănăcei, cetitori fideli şi fidele ai Spanacului. Eu mare nedumerire am. De două săptămâni, domnul Gogu nu mă găseşte....

Close