NE IMBATAM CU APA CHIOARA?

Din nefericire (obisnuinta sau traditie), cam da! Da pentru ca noua, romanilor (unora dintre noi), ne cam place atat circul gratuit cat si bauturica, dar si lucrul nu tocmai bine facut, acoperit indeobste cu anticipari si verdicte bombastice, care mai de care mai trasnite, infirmate mai apoi de trista realitate! 

Pentru a va convinge (sau reaminti) voi apela doar la cateva exemplificari, aleatoriu alese, din lumea sportului. Iata bunaoara, cazul Halep. O buna tenismana, cu multe rezultate notabile, deci inbucuratoare, dar nu suficiente pentru a-i atribui o aura aproape extraterestra, nemai intalnita! Intr- adevar Simona Halep a dovedit (si nu odata) ca-i valoroasa, dar inconstanta. Mai mult, nu stie sa piarda, nu-si gestioneaza la modul fair-play infrangerile in fata unor anonime, plus o atitudine nefireasca la sfaturile primite de la antrenorii sai (au tot fost mai multi la numar).

Se poate spune asadar, ca mai are inca multe de adaugat la pregatirea sa sportiva (si nu numai) pana sa ajunga chiar in varful muntelui de laude si exagerari ce-i tot sunt adresate. Spre dezantajul sau! Departe de a fi luat drept nihilst sau erijat in… mare specialist in tenis, cele spuse sunt doar pareri pur personale, menite sa sustina afirmatia din generic. De fapt, afirmatiile mele coincid, intamplator sau nu, cu cele facute public de doi fosti mari jucatori ai lumii: Chris Evert si Patrick McEnroe: ”Un lider mondial nu se comporta asa”. Chris Evert, fosta mare campioana din Statele Unite si fostul tenisman Patrick McEnroe au comentat pentru postul ESPN semifinala dintre Simona Halep si Naomi Osaka. Cei doi au criticat-o pe numarul 1.

Un alt caz: cel al FCSB-ului, tocmai echipa mea favorita! Nici nu-si incepuse prea grozav… turnirul sau prin grupele Europa League, ca multi “specialisti” o si dadura (vorba olteanului!) gata, castigatoare a competitiei!? Ca n-a fost nici pe departe asa, o stim acum cu totii (minus  “specialistii” si, nici nu se putea altfel, patronul si atotstiutorul, Gheorge Becali! Dar de ce ne-am… ambalat?

C-asa- i romanul! De fapt, unii dintre romani. O alta dovada-i si exuberanta mult prea amplificata si mediatizata a multora, inclusiv a presei de specialitate, vis a vis de comportarea in grupele prelminare pentru Campionatule Europene a echipei reprezentative de tineret U19 pe care mai toti o si dadeau calificata la turneul final! Laude peste laude la adresa unor jucatori, planuri, pronosticuri, pareri care mai de care mai exagerate, ca pana la urma (adica in jocul cu Ucraina: 1-2) sa capoteze lamentabil! Ne intrebam acum din nou:  de ce oare n-am fi si noi putin mai retinuti, mai realisti?

De ce ne place sa prezentam in culori nemaipomenite, o realitate inca nerealizata!? Exact asa, ca un tipar, s-au petrecut lucrurile si dupa recenta disputa de handbal feminin (tot din preliminariile Campionatului European), dintre reprezenativa Romaniei si Rusiei! Victoria chinuita (la un gol diferenta) a fetelor noastre, a fost prezentata ca un succes mai mult ca extraordinar, extraterestru, notau unele ziare! Da, a fost totusi (asa cum a fost!) o realizare frumoasa, mai ales in fata unei campioane olimpice dar, pastrand proportiile si fiind realisti (ceea ce n-am fost si nu suntem) am omis, dincolo de laude, sa spunem ca jocul in ansamblul sau (referindu-ne la romance) lasa inca mult de dorit. Fara vlaga, fara o conceptie clara in desfasurarea lui, fara ritm, viteza si spectaculozitate si, mai ales, fara unele jucatoare de certa valoare pe care antrenorul principal (un spaniol) fie ca nu le prea cunoaste, fie ca, din diverse alte cauze si motive, nu le-a selectionat!

handbal

In asemenea conditii, nu prea cred ca vom reusi mare lucru la turneul final, din Franta, de la sfarsitul anului! Si nici,cum tot se spune, la viitoarea Olimpiada de la Tokyo unde, dupa cum stau acum lcrurile, tare ma tem ca o vom pati, din nou, ca la precedenta editie de la Rio! Dar, cum ne e obiceiul, continuam sa ne tot laudam si, asa cum spune si genericul articolului, sa ne… imbatam mereu cu apa chioara! Mai este si o vorba din popor, o zicala: nu zi hop,  pana nu sari!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.