No littering!

gunoiCu toate că filmulețul anterior vi s-a părut o idioțenie fără margini, mesajul a fost destul de clar. No littering. Adică Nu aruncați gunoi pe stradă.
În alte țări există o legislație foarte strictă împotriva “scăpării” pe jos a diferite chestii. De la chiștoace de țigări la PET-uri goale de bere/ suc/ etc.
La noi nu știu ce mai e, dacă mai e. Însă-mi aduc aminte de-o chestie petrecută în 2006-2007.

Ieșeam de la muncă, de la prima editură, împreună cu-n coleg.
De la Casa Scânteii a fumat o țigară până am ajuns la trecerea de pietoni. Parcată acolo, pe trotuar era o mașină de poliție. Colegul a aruncat chiștocul de la țigară către mașina poliției, oprindu-se sub mașina lor. Polițaii erau înăuntru și se uitau la noi.
– Ce faci mă? N-am chef de ceartă cu gaborii! am zis eu.
– Stai flex. N-au ce să ne facă!
– De ce?
– Nu există legislație în vigoare împotriva aruncatului pe stradă.

Și cu ocazia asta, mi-am amintit de-o povestire a unui văr. Era prin 1996 în Germania. A fumat pe stradă, așteptând autobuzul, apoi a aruncat chiștocul pe jos și l-a strivit cu piciorul. A venit un domn german, îmbrăcat la costum, cu diplomat, cravată, pantofi italienești, s-a aplecat, a luat chiștocul de jos și l-a aruncat la coșul de gunoi. De fapt coș de chiștoace, plin de nisip. Fără să-i spună niciun cuvânt.
Inutil să mai spun că văru-meu s-a simțit ultimul om, s-a înrșit tot, și-a cerut scuze omului, că nu știa, că etc. O făcuse. Cu ocazia asta a văzut că nemții aveau (acum nu știu ce mai au, dacă mai au), lângă coșul de gunoi, un coș mai mic, cu nisip. În care să arunci chiștoacele de țigări.

– Adică tu arunci chiștocul lângă ei și nu-ți pot face nimic?
– Da.
– Și poți să arunci orice?
– Evident nu deșeuri nucleare. Dacă dacă iei o șaorma, poți arunca resturile din pungă la picioarele lor, fără să-i murdărești.

Mie nu mi se pare normal. Trăim într-un stat ce se vrea european. Intrați în NATO și UE.
În statele Unite dacă arunci pe jos și te vede milițianul, îți dă amendă. Dacă faci scandal, îți mai dă o amendă. Uite așa, pentru că poate.

La noi, ca-n codru. Grămezi de gunoi peste tot, coșurile de pe străzi sunt golite după ce se strâng 3-4 saci lângă ele, iar nesimțirea e-n vogă.
Că-i mișto să arunci cutia de bere pe stradă decât la coș.
E mai mișto să fii la modă decât să te arate cu degetul prietenii tăi că arunci la coș sticla de suc după ce-ai băgat în tine conținutul zaharos.

Comments

comments

6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.