No littering!

gunoiCu toate că filmulețul anterior vi s-a părut o idioțenie fără margini, mesajul a fost destul de clar. No littering. Adică Nu aruncați gunoi pe stradă.
În alte țări există o legislație foarte strictă împotriva “scăpării” pe jos a diferite chestii. De la chiștoace de țigări la PET-uri goale de bere/ suc/ etc.
La noi nu știu ce mai e, dacă mai e. Însă-mi aduc aminte de-o chestie petrecută în 2006-2007.

Ieșeam de la muncă, de la prima editură, împreună cu-n coleg.
De la Casa Scânteii a fumat o țigară până am ajuns la trecerea de pietoni. Parcată acolo, pe trotuar era o mașină de poliție. Colegul a aruncat chiștocul de la țigară către mașina poliției, oprindu-se sub mașina lor. Polițaii erau înăuntru și se uitau la noi.
– Ce faci mă? N-am chef de ceartă cu gaborii! am zis eu.
– Stai flex. N-au ce să ne facă!
– De ce?
– Nu există legislație în vigoare împotriva aruncatului pe stradă.

Și cu ocazia asta, mi-am amintit de-o povestire a unui văr. Era prin 1996 în Germania. A fumat pe stradă, așteptând autobuzul, apoi a aruncat chiștocul pe jos și l-a strivit cu piciorul. A venit un domn german, îmbrăcat la costum, cu diplomat, cravată, pantofi italienești, s-a aplecat, a luat chiștocul de jos și l-a aruncat la coșul de gunoi. De fapt coș de chiștoace, plin de nisip. Fără să-i spună niciun cuvânt.
Inutil să mai spun că văru-meu s-a simțit ultimul om, s-a înrșit tot, și-a cerut scuze omului, că nu știa, că etc. O făcuse. Cu ocazia asta a văzut că nemții aveau (acum nu știu ce mai au, dacă mai au), lângă coșul de gunoi, un coș mai mic, cu nisip. În care să arunci chiștoacele de țigări.

– Adică tu arunci chiștocul lângă ei și nu-ți pot face nimic?
– Da.
– Și poți să arunci orice?
– Evident nu deșeuri nucleare. Dacă dacă iei o șaorma, poți arunca resturile din pungă la picioarele lor, fără să-i murdărești.

Mie nu mi se pare normal. Trăim într-un stat ce se vrea european. Intrați în NATO și UE.
În statele Unite dacă arunci pe jos și te vede milițianul, îți dă amendă. Dacă faci scandal, îți mai dă o amendă. Uite așa, pentru că poate.

La noi, ca-n codru. Grămezi de gunoi peste tot, coșurile de pe străzi sunt golite după ce se strâng 3-4 saci lângă ele, iar nesimțirea e-n vogă.
Că-i mișto să arunci cutia de bere pe stradă decât la coș.
E mai mișto să fii la modă decât să te arate cu degetul prietenii tăi că arunci la coș sticla de suc după ce-ai băgat în tine conținutul zaharos.

Comments

comments

6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
“LAS FIERBINTI”, INTRE SATIRA LA ADRESA SOCIETATII SI FILM CU UN UMOR PRIMITIV!

Traim într-o societate care ne dicteaza ce e de iubit, de admis sau de respins. Ce-i frumos (de aplaudat) si...

Întrebare pentru bicicliștii grași

Am și eu o întrebare mai delicată pentru bicicliștii cu greutate peste medie, către mare sau chiar ultra. Cum faceți...

Cap de duș pentru elefanți!

Țin minte din serialul Seinfeld niște secvențe demne de ținut minute și povestit la nepoți. Kramer, Newman și Jerry voiau...

Close