NOI ZILE LIBERE LA …STAT!

Românii care lucrează la stat au primit veşti excelente la acest sfârşit de an. Potrivit unui proiect,aprobat, al Guvernului, bugetarii primesc două zile libere în plus. Este vorba despre două zile de vineri, respectiv 27 decembrie şi 3 ianuarie.Două mini-vacanţe de Sărbători. Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituţiile publice şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2020, potrivit pplanificărilor stabilite.Asadar,angajaţii de la stat beneficiaza astfel de două mini-vacanţe: una de Crăciun, în perioada 25 – 29 decembrie, şi una după Revelion, în perioada 1 – 5 ianuarie.
Prevederile hotărârii de Guvern nu se pot aplica insa în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. De asemenea, prevederile „nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în zilele de 27 decembrie 2019 şi 3 ianuarie 2020 şi nici participanţilor în aceste procese”.Decizia Guvernului vine si în urma insistenţelor patronatelor din turism, care susţin că zeci de mii de români și-au rezervat vacanţe care includ şi aceste zile, însă neștiind dacă ele vor fi libere sau nu, nu și-au plătit încă sejururile, scrie romaniatv.net.
Aceste mini vacante prilejuite de Sarbatorile de Iarna,sunt-consider eu- bine venite,reconfortante,chiar daca vremea pare mai mult a primavara!Astazi,spre exemplu,inca de dimineata,un soare stralucitor si-a revarsat razele pe intreaga Capitala,conferindu-i imaginea unor zile ce preced mai degraba…Pastele,nici de cum Craciunul!

Cum va fi vremea in continuare ,ne spun specialistii:,,Conform <Prognoze Meteo – Vremea în România>, România va fi lovită de un ciclon mediteranean gigantic în perioada 23-27 decembrie 2019, care va aduce ninsori viscolite și lapoviță. De asemenea, se vor înregistra intensficări ale vântului, în sud, în zilele de 23 şi 24 decembrie. Nu vor lipsi precipitațiile sub formă de ploi în zonele joase.Astfel, masa de aer polar va ajunge în România înainte de Crăciun și va rămâne aici și după. Mai mult de atât, se va propaga până în sudul şi sudul extrem al României, însă nu vorbim de o răcire tranşantă a vremii în după-amiezile Crăciunului în sud, ci doar de o răcire radiativă pe timpul nopţii.După 25 decembrie, blocajul anticiclonic din estul şi sud-estul Europei pare să devieze toate depresiunile atlantice către nordul extrem al Europei, ceea ce înseamnă că frigul va pune stăpânire pe estul şi sud-estul Europei, inclusiv pe România. La munte şi în zonele submontane se vor semnala ninsori consistente. E posibil să avem parte de surprize şi în alte zone din ţară în Ajun şi în primele două zile ale Crăciunului”.
Din cate-am mai aflat,nu dupa mult timp,in 2020, vor veni si alte zile libere:
19 aprilie – prima zi de Pasti – duminică

20 aprilie – a doua zi de Pasti – luni

1 mai – vineri

7 iunie – prima zi de Rusalii – duminică

8 iunie – a doua zi de Rusalii -luni

15 august – Adormirea Maicii Domnului – sâmbătă

30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei – marți

1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei – marţi

25 decembrie – prima zi de Crăciun – vineri

26 decembrie – a doua zi de Crăciun – sâmbă

Din nefericire,in unele locuri(domenii)aceste …libertati nu sunt deloc bine intelese.Bunaoara,in unitatile medico-sanitare,cu predilectie in spitale(inclusiv in cele de urgenta),exceptie fac doar cateva,e de jale!Totul sau aproape totul e vraiste,dezordine si liniste totala.Rar cand mai apare cate un medic,ca-n rest….e liber!Liber sa mori cu zile sub privirile neputincioase(pe alocuri,chiar rautacioase,plictiste si deranjate)ale unor asistente sau infirmiere!Dar desi se stie de mai multa vreme de aceasta inumana situatie,nimeni nu intervine,nimeni nici nu incearca sa remedieze macar disfunctinalitatile generatoare de moarte sigura.De ce?Zice-se ca-i liber!Liber la mita si emfaza!Totusi,mai stii?!,poate ca aude cineva.Chiar si dupa aceste mult asteptate vacante!….

Marc Ciubotaru

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.