NOROCUL-O NECUNOSCUTA?!…

 

Aproape zilnic si-n orice imprejurare,din obisnuinta sau nu, vorbim sau ne amintim de …noroc!,,Norocul tau” sau al meu si-al altora,noroc de…nu stiu ce;noroc chior sau ,ca simplu salut:,,hai,noroc!”Mulţi insa nu ştiu ce este in fond Norocul!Cum spuneam,îl tot pomenim zilnic, ba chiar îl si invocam, cerându‑i ajutorul divinitatii.Considerăm că „un dram de noroc” ne va aduce fericirea sub diverse forme: o situaţie financiară înfloritoare, o slujbă foarte bună, o sănătate de fier, un avantaj, în general, în faţa celorlalţi.Dar totusi,ce-i NOROCUL?La întrebarea asta,nu putini se cam poticnesc!..
-Cum să nu ştiu ce este?! ‑ Păi, este… elementul care te împinge înaintea altora, deşi s‑ar putea să se considere că nu meriţi acest lucru, te face şef peste nişte oameni mai deştepţi ca tine, te ajută unde nu te aştepţi.Cam ceva de genul acesta….Deocamdata totul pare sa ramana in ceata,asa ca pentru o relativa elucidare va ofer acum o parte din cele spuse candva de Părintele Cleopa despre ceea ce numeşti noroc.,,Până la venirea lui Iisus Hristos oamenii aveau câte un idol pentru fiecare păcat: Marte era zeul războiului, Venera era zeiţa discordiei, Nemfis era zeiţa frumuseţii, Afrodita era zeiţa desfrâului, Moloh era zeul fericirii sau Noroc, cum îi spunem astăzi.Statuia acestui ultim demon era purtată într‑o căruţă cu două roţi, făcută din aramă sau argint. În spatele ei era un cuptor de aramă şi în faţa lui o tigaie de aramă. Se aprindea focul în spate până se înroşea tigaia. Apoi slujitorul idolesc striga: „Daţi copiii lui Noroc, ca să aveţi Noroc”. Şi uite aşa au ajuns milioane de mame în fundul iadului, dând ca jertfă copii sugari. Copiii erau tăiaţi bucăţi şi puşi în acea tigaie. Încăpeau acolo zeci de copii simultan. Mirosul era oribil, dar cu toate acestea mamele descreierate îşi dădeau copiii spre sacrificiu lui Noroc, ca să aibă Noroc. Probabil că nu îi cunoşteau adevărata identitate, dar asta nu le‑a scutit de fundul iadului. Noroc a fost cel mai mare demon, pentru că a luat cele mai multe suflete de femei în iad. Iar noi, creştinii, când ne întâlnim spunem „Hai Noroc!”, când ciocnim un pahar zicem „Hai Noroc!”, acest demon ajungând să îşi găsească locul inclusiv pe acatistele credincioşilor.”

 

Ciudat insa cum mulţi inca nu ştiu cine si ce este Noroc-ul, dar ştiu-repet- să îl pomenească zilnic, ba chiar să îl si invoce, cerându‑i ajutorul!Când îşi va cere plata, nu ştiu dacă vor avea cu ce plăti, că acolo nu merg banii, în schimb merge sufletul, ca monedă de schimb.Parerea mea(si nu numai)este ca NOROCUL este fenomenul care definește experiența evenimentelor pozitive, negative sau improbabile. Are mai multe înțelesuri, de exemplu în limba germană înseamnă și o stare de fericire, de fapt și în limba română un om norocos este în același timp și fericit, a doua însemnătate ar fi din întâmplare, și nemeritat (nemuncit) se ajunge într-o situație avantajată materială sau spirituală.
În general,explica Wikipedia ,sunt două stări diferite de a aspira la noroc: 1- prin efortul propriu: a realiza o situație fericită prin descoperirea factorilor ce îl aduc într-o stare norocoasă și posibilitatea de evitare a accidentelor ce determină suferința. 2- situația când e convins de imposibilitatea de a ajunge, prin eforturi proprii, la o situație norocoasă, acceptându-și soarta și așteptând pasiv ca printr-o întâmplare (jocuri de noroc) să-și găsească norocul…

(‑https://www.youtube.com/watch?v=nDnLKuNllfY)

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.