Northmen – A viking saga

De azi rulează în cinematografele din țară filmul “Northmen – a Viking saga“., mulțumită Ro Image.
Inițial am crezut că va fi un film de duzină, în care să arate cât de viteji erau vikingii și ce fapte eroice săvârșeau ei. Realitatea filmului însă m-a făcut să nu-i mai văd pe vikingi ca mari războinici.

Nu mi-o luați în nume de rău, nu consider că erau vai de ei, însă filmul prezintă realitatea pură. Că atunci când te lupți cu doi inamici și-ți mai vine și-al treilea pe cap, ești cam bătut, indiferent că ai tu 2 metri înălțime și bei miedul cu damigeana.

Pelicula prezintă călătoriile unui grup de vikingi. Aceștia fuseseră izgoniți deoarece nu erau de acord cu metodele regelui. așadar, ca să nu fie omorâți de forțe regești, o oaste numeroasă, au fugit pe mare, să găsească alte așezări. Însă o furtună îi face să naufragieze pe coasta Scoției. Care, după cum știm, e formată din stânci înalte, rar găsești o plajă. De exemplu:

43503717

DSC02174 shotlandiya-na-krayu-skaly-okean

Câțiva nu au au rezistat furtunii, fiind în drum spre Valhalla, după credința lor. Aici a fost un schimb haios de replici, când Jorund (Leo Gregory, cunoscut nouă din “Hooligans“) i-a dat runele de la gât unui viking mort, ca să-i fie călăuze spre Valhalla.
– Și tu ce-o să faci dacă mori, fără rune? îl întreabă Haldor (Richard Lothian).
– Am să fiu mort, atât!

Urcă cu greu stâncile coastei, fără sfori, cățărându-se. Sunt reperați de câțiva oșteni scoțieni care pornesc să-i atace. Vikingii vreo 7, scoțienii vreo 20-30 de inși. O luptă inegală din care vikingii nu ies neșifonați, pierzându-și doi prieteni. Un singur oștean scoțian reușește să scape, ca să-i dea regelui raportul că “o hoardă de vikingi barbari le-a călcat hotarul împărăției“.
navs

Acei oșteni scoțieni o plimbau chiar pe fiica regelui. Așadar, Inghean (Charlie Murphy) este capturată de vikingi, fiind considerată o pradă bună, aceștia gândindu-se că va fi răscumpărată cu bani buni, ca să le ajungă lor pentru a fi primiți pe teritorii vikinge. Însă regele trimite haita de lupi pe urmele lor, ca să-i omoare fiica. Haita de lupi fiind o gașcă de criminali de prin Carpați, conduși de nemilosul Hjorr (Ed Skrein).

Pe parcurs, vikingii sunt ajutați de un solitar călugăr creștin, Conall (Ryan Kwanten), care “e de treabă pentru un creștin“, după spusele vikingilor.
– Ei, parcă nici voi vikingii n-ați fi niște bestii însetate de sânge, le replică acesta zâmbind ușor.

Filmul este digerabil, nefiind o capodoperă a cinematografiei, însă nici slab nu este. Per total mi-a plăcut, mai ales că din coloana oficială face parte și Amon Amarth.

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.