AN NOU, DAR CU METEHNE VECHI!

Iata, a trecut Craciunul, s-a dus odata cu Revelionul si vechiul an, au trecut deja si primele cinci zile din Noul An, dar vechile metehne au ramas! Au ramas si, probabil, vor ramane si pe mai departe pentru ca, asa-i la noi, la romani! Spre exemplificare am ales pentru astazi, din noianul dovezilor ce s-ar putea oferi, sectorul medico-sanitar. Un domeniu absolut vital pentru sanatatea si viata milioanelor de conceteteni, de fapt, a intregii natiuni!

Despre ce se intampla prin asezemantele medico-sanitare, despre cum sunt tratati (oare sunt?!) suferinzii in policlinici si spitale, despre lipsa cronica a multor medicamente vitale si despre alte multe aspecte din domeniu, am tot vorbit (scris) si nu odata! De pomana insa, deci fara niciun rezultat practic, si nici chiar teoretic! Nimeni, dar absolut nimeni dintre cei care puteau si trebuia s-o faca, n-au facut mai nimic. Situatia dezastroasa a ramas si, fara a cobi, cred ca sansele de schimbare spre bine, sunt minime.

Daca nu, chiar inexistente! Dovezi elocvente: aceeasi lipsa de medicamente, aceeasi mizerie prin spitale, acolo unde se moare cu zile, aceeasi atitudine a multor medici si personal medico-sanitar fata de bolnavi, aceeasi sete si goana de imbogatire urgenta, si pe orice cale, a celor care au depus candva un juramant fata de Hipocrat, intr-un cuvant-dezinteres total fata de semenii nostri aflati in suferinta! Recentul caz super mediatizat de la Institutul de transplant renal din Cluj, este, cred, edificator.

Sa nu sperati ca ceva s-a mai schimbat! Doar acum s-a aflat si s-a cercetat. Cazul nefiind singular, nici pe departe! Setea de bani si de inavutire-i mare, mare de tot, la numerosi oameni din domeniu. Asa ca, rugati-va la Cel de Sus sa fiti sanatosi, altfel…e de jale! Tot recent si-n acelasi domeniu,multi medici de familie din intreaga tara si-au manifestat nemultumirea fata de conditiile in care-si desfasoara profesia aleasa, refuzand sa mai ofere pe viitor cuvenita asistenta medicala! In unele zone si localitati, din cate informeaza presa, problema s-a rezolvat sau e in curs de rezolvare. Dar partial. Ce fac cei direct raspunzatori de aceasta grava situatie? Bine merci! Se plang si ne plangem mereu ca exodul medicilor romani spre alte zari, a atins cote alarmante! Peste 3500 de medici parasesc anual tara natala!

Din 2007 si pana-n prezent cca 15.700 de doctori romani, au plecat in Germania, Franta, Marea Britanie si-n alte tari, acolo unde pot sa-si desfasoare profesia aleasa si, tot odata, sa castige un salariu decent. Tot din presa am mai aflat ca nici in domeniul de cercetare medicala, Romania nu sta deloc bine! Mai precis, 15000 de cercetatori romani lucreaza in prezent in institutiile de profil din diaspora! Asadar, jale mare si, cum decurg lucrurile, fara salvare! Mai totul e vraiste in domeniul sanatatii. Banii, cei care sunt (si sunt!) au alte destinatii: festivaluri megalomanice, petreceri, zile festive si libere cu duiumul, recuzita ultra costisitoare de sarbatori etc.

In locul unor constructii de spitale, dispensare, conditii civilizate pentru medici si alte asemenea cerinta,se prefera eternele planuri si proiecte niciodata realizate! Deasemenea, nici pana in prezent nu s-a luat vreo hotarare legala in ce priveste seviciile prestate de medici in reteaua de stat sau privata. Drept urmare foarte multi doctori profeseaza (legal!) atat la stat dar si la privat! Domeniul privat asigurandu-le astfel un castig sigur si insemnat prin… indrumrea pacientilor din unitatile statului spre cele pe care le poseda! Exact ca la Cluj, in cazul sus amintit! Nu mai spun aici de modul cum sunt tratati cei suferinzi in institutiile medico-sanitare de stat! Aproape ca o regula, pacientul e considerat de foarte multi medici, drept un obiect! Lipsa cvazi-totala de respect reciproc, de atentie si consideratie inter umana! Emfaza slujitorilor lui Hipocrat din Romania a devenit providentiala!

Tocmai de aceea multi bolnavi isi sacrifica ultimii bani ce-i mai au, pentru a se trata (omeneste si eficace) in alte tari, cu adevarat civilizate. Fug de medicii si spitalele noastre, mai ceva ca dracul de tamaie, asimilandu-le ca locuri sigure de auto asasinare! Iata asadar, cam unde am ajuns in cei 27 de ani de la asa zisa Revolutie!

P.S. Aflu acum ca razboiul dintre medicii de familie si autoritati continua! Se spune ca cca un sfert dintre medici au refuzat sa semneze prelungirea contractelor cu Casa de Sanatate si drept urmare, nu mai pot oferi trimiteri si retete compensate! Ca la noi, la nimeni!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.