NU DENATURATI SI NU MODERNIZATI TRADITIILE SI OBICEIURILE!

Traditiile romanilor sunt,  cred eu,  adevarate comori ce nu ar trebui uitate sau parasite si nici schimbate prin troc cu alte obiceiuri fie ….modernizte ,  fie importate din alte tari. Ele,  traditiile,  sunt ale noastre, ne caracterizeaza, ne definesc si prin ele ne simtim mai bogati,  mai alesi, mai altfel decat altii. Aceste traditii ne fac, sa zic… mai ” exotici” in ochii europenilor si altor straini.

Din pacate insa, transformarea societatii rurale intr- o societate de consum asemanatoare celei urbane si schimbarile demografice au , in ani,  vadita tendinta ca obiceiurile sa se piarda treptat sau sa nu se mai practice. Multe din obiceiurile traditionale romanesti le mai putem intalni doar in spectacole sau in festivitati si , mai ales, pe la unele posturi tv ( acolo unde pro. tv_ ul detine frntea!).  Populatia rurala actuala trece printr-o emancipare care se afla la marginea prapastiei ce semnifica pierderea identitatii si patrimoniului traditional romanesc. Pentru a le pastra nealterate,  se fac eforturi considerabile de catre unele institutii dar si de persoane dedicate ascestor cauze,iar mediul rural gazduieste si acum, cele mai frumoase traditii românesti.  Satul este inima culturala a românilor, iar obiceiurile stravechi înca se practica. 

Desprinse din negura vremurilor, facând parte de secole din viata satului, unele dintre traditiile populare românesti traiesc si azi, în ciuda asaltului nivelator al civilizatiei contemporane.Sarbatorile de iarna,Dragobetele,martisorul,sarbatoarea Pastelui etc inca mai sunt bine oglindite prin traditiile si obiceiurile mostnite din mosi-  stramosi. Modernizarea se face simtita, ici-  colo de pilda,  în portul fetelor care, la sarbatori, îmbina straiele populare cu… pantofii cu toc, cat si cu rujul si rimelul de pe fata si c-  o dichisire exagerta! Toate sugerate si amplificate de ,,regizorii”si cameramanii televiziunilor pentru care sarbatorile cu traditiile si obiceiurile lor, sunt o buna… ,,mina”de valorificat!M-am convins ( daca mai era cazul!)de aceasta,chiar si astazi, duminica,  vizionand jurnalul de dimineata de la Pro. tv in care,intre multe altele, s- au transmis si cateva secvente zice- se,  din obiceiurile si traditiile prilejuite de lasatul- secului, care joaca un rol extrem de important.

Lasatul Secului,cunoscut si sub numele de Postul cel Mare, se tine in Duminica Infricosatei judecati si este pentru carne, iar celalalt este pentru oua , peste si lactate, se tine in Duminica Izgonirii. In aproape toate zonele rurale din tara, foarte multe traditii legate de acestea, inca se mai tin. Asa de pilda,in unele sate din Covasna, de Lasatul Secului se practica un obicei vechi, cel al focurilor purificatoare. Pe inserat, pe dealuri se aprind focuri. Conform traditiei, in acest fel atmosfera se purifica in comunitatea respectiva, ajutand totodata si la alungarea spiritelor rele. Mai mult, se credea ca prin savarsirea acestui ritual se asigura si perpetuarea renasterii la viata.O alta datina care se pastreaza si in zilele noastre este Legarea granelor. Acest obicei se practica pentru ca pasarile sau alte daunatoare sa nu distruga recolta gospodarilor. Dar traditiile si obiceiurile(diverse si multiple) inca mai pot fi vazute,cum precizam,si-n alte zone si locuri din tara, din nefericire insa,mult prea regizate si prezentate denaturat ( dar si greu de crezut) de catre televiziuni! Imaginile transmise sunt prea ireale, sablonarde, cu aceleasi asa zise, hore ,,spontane” sau cu interioare de …veritabile muzee, nicidecum de casa taraneasca si cu sateni mereu imbracati in straie populare scoase… de la naftalina!

Cine poate sa le creada?! Cui oare folosesc aceste mistificari si de ce?!  Tendinele modernizarii- s vizibile peste tot, sunt si firesti.  E adevarat. Dar nu fortat, precum nuca in perete si nici denaturat, rupte de realitate! Asa ca, domnilor teleasti, lasti traditiile asa cum sunt, nu le mai impoptionati! Obiceiul dumneavoastra de a denatura realitatea,n-are nimic comun cu adevaratele obiceiuri mostnite din mosi- stramosi! 

Marc Ciubotaru
 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.