NU MAI AVEM NICI HANDBAL?

Desi in aceste zile fotbalul, prin jocurile de la Campionatul Mondial de la Moscova, starneste interesul justificat al tuturor celor care iubesc “sportul rege”, eu voi face (voit) o mica exceptie, referindu-ma in cele ce urmeaza, doar la handbal! Handbalul fiind pentru noi, romanii, singurul sport de echipa care, cu chin, cu vai, ne mai reprezinta totusi onorabil in competitiile internationale.

Aceasta ca sa ma refer in special la handbalul feminin, intrucat baietii (candva o mare forta mondiala!) au ajuns de rasul lumii! Trist, de necrezut, dar adevarat! Cea mai recenta dovada a neputintei lor este ca Naționala României a ratat (oare pentru a cata oara?) calificarea la Campionatul Mondial din 2019. Recent “tricolorii” au învins Macedonia la Cluj-Napoca, cu 26-25, insuficient însă pentru a întoarce scorul de la Skopje, 24-32! După meci, antrenorul catalan Xavier Pascual, cel care pregătește România din vara lui 2016, a anunțat că renunță la colaborarea cu Federația Română de Handbal! Xavier Pascual a stat pe banca României în cei aproape doi ani, la două campanii de calificare: Euro 2018 și Mondialul din 2019. Deși, din cate probabil se stie, la Euro “tricolorii” începusera cu două victorii, până la urmă au terminat pe ultimul loc în grupă, suferind apoi patru înfrângeri consecutive!

Pentru Mondialul de anul viitor, handbalistii nostri au acces în play-off, trecând de grupe, dar au fost eliminați acum, cum am mai spus, de Macedonia, o echipa modesta, departe de primele valori europene sau mondiale! S-a terminat asadar, 26-25, o victorie de palmares care nu schimbă insa cu nimic amărăciunea de la final si nici valoarea handbalului romanesc. “Tricolorii” ratează încă un turneu final important și vor privi la televizor (ca si la fotbal cat si la alte sporturi) întrecerea mondială din ianuarie 2019. Si totusi diriguitorii acestui indragit sport, nici acum nu-s prea hotarati sa faca ceva benefic pentru iesirea cat mai grabnica din mediocritate. Dimpotriva!

Ei si nu numai ei, cat si o buna parte a presei sportive, spun ca totusi sansele de a ajunge la un nou turneu final cresc însă la Euro 2020, atunci când EHF va crește si numărul echipelor participante de la 16 la 24! Dacă nici atunci România nu va ajunge în elită, nimic nu vamai fi de făcut! Probabil ca inca 10 ani vor mai trece, cel puțin, până când România va mai putea participa la un Campionat Mondial. Prima șansă va fi în 2021. Ultimul Mondial de la care romanii nu au lipsit a fost cel din 2011! Pentru aceasta insa este nevoie de o schimbare totala a intregului sistem. De la Federatia de specialitate, la antrenori (nu neaparat din strainatate, cand noi avem numeroase valori in materie!), jucatori si la toti cei care ar mai putea sa realizeze ceva ca lumea! Cu actualul stil de joc, bazat excesiv de mult pe atacuri pozitionale, cu pase la nesfarsit, previzibile si ineficiente, cu o aparare “svaiter”, uneori adormita si dezorientata cat si cu alte asemenea hibe, vom ramane mult si bine la periferia topului european (la cel mondial, nici nu mai e cazul sa vorbim!). Dar, atentie! Ne mai paste un pericol: pe ici, pe colo, acest stil de joc (daca poti sa- i spui asa?) pare a contamina si handbalul feminin! Ar fi un mare pacat sa dispara si aceasta ultima speranta ce o mai avem! Ma refer desigur, doar la sport. In rest, ce sa mai spunem? O stim de multa vreme: e de jale!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
ȘTIUTE ȘI MAI PUȚIN ȘTIUTE DESPRE TURNUL EIFFEL!.

Pentru concetățenii noștri, Franța și în special Parisul nu mai sunt de mult o necunoscută. Astăzi oricine poate vizita aceste...

Mai există hi5?

Cică defunctul hi5 nu ar fi chiar așa de mort. Că mă pomenesc azi cu mesaj de la el. Că...

ROMANI INVENTIVI

Nu prea demult, in precedentele articole, am mai scris despre realizarile notabile ale unor inventatori romani. Am scris si m-am...

Close