Nu numai elvetienii fac ceasuri bune!

Desi producatorii de ceasuri din Tara Cantoanelor mai detin inca un sector de piata consistent, orologeria de calitate a incetat sa mai fie un monopol elvetian. Sunt cateva marci care demonstreaza din plin acest lucru. De exemplu, atunci cand vorbim de ceasuri Seiko, subintelegem „made in Japan”. Iar de la katane la trenurile de mare viteza, japonezii au demonstrat (inca din Evul Mediu!) ca in materie de tehnica si de tehnologii sunt extrem de competitivi. Compania Seiko a fost fondata in 1881 de catre Kintaro Hattori, care a deschis un magazin de bijuterii in cartierul Ginza din Tokio. In 1892, Hattori a inceput productia de ceasuri (pendule de perete), sub numele de Seikosha. Primele ceasuri de mana au apartu in 1924, iar in 1969 a intrat in productie Astron, primul model de ceas cu cuartz din lume. Iar la sfarsitul anilor 1980, Seiko a lansat pe piata primele ceasuri kinetice, care combinau avantajele ceasurilor cu cuartz cu cele ale ceasurilor automate…

Ceasurile Orient sunt de asemenea japoneze. Compania a fost fondata in 1901 de Shogoro Yoshida, care a deschis la Tokio un magazin in care vindea ceasuri de import. In 1912, Yoshida a inceput sa produca si carcase de aur pentru ceasurile pe care le importa, iar in 1920 a trecut la productia de ceasuri desteptatoare, iar din 1934 produce si ceasuri de mana. Numele de Orient a fost adoptat de-abia in 1951, cand productia – intrerupta in 1949 – a fost relansata, iar in timp, compania (care in anii 2000 a fuzionat cu Seiko) s-a specializat in ceasuri mecanice de lux.

Ceasurile Timex sunt insa americane. Povestea acestei companii a inceput in anul 1854, cand doi producatori de alama, Benedict si Burnham, s-au apucat sa faca si ceasuri de buzunar. Cei doi au fondat Waterbury Clock Company, care imita modelele europene de succes ale acelor vremuri. In 1887, compania a fost preluata de un anume Robert H. Ingersoll, care, impreuna cu fratele sau Charles, a trecut la productia de masa, scotand pe piata modelul Ingersoll Dollar Watch, care costa (ati ghicit, nu-i asa?) exact un dolar. Productia de ceasuri de mana a inceput in timpul Primului Razboi mondial, intrucat cele de buzunar nu erau tocmai comode pe campul de lupta. In 1930, Ingersoll s-a asociat cu Disney, producand „ceasurile Mickey Mouse”, care au avut succes in ciuda crizei. In 1950, compania si-a schimbat numele in Timex, iar din anii 1980 au inceput sa produca atat ceasuri electronice destinate sportivilor, cat si ceasuri de mana de lux.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Cu copita-n bani!

Și iată cum se face! Cum dă Spanacul cu copita-n bani! Primii mail. De la FedEx cică. Adresa FedEx@delivering.com Și...

VIN SARBATORILE!…

Cu cat drag si nerabdare le asteptam!Ce frumoase au fost si cum mi le inchipuiam pe atunci,in mintea mea de...

Vreți să mă vedeți cu un MacBook Air?

Eu da, vreau să mă văd având în posesie un MacBook air. Și ca să mă ajutați să-l am, trebuie...

Close