Nu-ți pune toate ouăle într-un singur coș!

O veche zicală ne zice să nu ne punem toate ouăle într-un singur coș. Însă noi românii am uitat asta, sau chiar nu ne pasă. Din lene, ne e simplu ca multe chestii să le avem dintr-un singur loc. Desigur, și birocrația stufoasă din țară au “ajutat” cu mult acest mod de gândire. Ziceam nu demult că abia aștept să apară alte firme de enerie pe piață și să scap de Enel, despre care am mai discutat aici și dincoace.

Și-au apărut. A venit Digi cu mare tam-tam, multă lume s-a mutat la ei, vai, viața e roz acum și parcă pășin numai pe norișori pufoși nu pe “shit, flegme și muci“. Am vrut și eu să mă mut la Digi cu lumina, de ce să mint? Însă am stat și m-am gândit mai bine. Am deja net de la RDS (pentru că în România nu mai ai voie cu cabluri aeriene și firma mea de cartier nu putea să facă tranșee, așa că a vândut tot la RDS), am cablu și telefon (fix și mobil).
Toate bune și frumoase, numai că, vreau-nu vreau, trebuie să scot lunar din buzunar câte 150 lei pentru aceste servicii. Și nu poți plăti doar un serviciu, ca restul să nu se taie. Nu nene, musai trebuie să dau cei 150. Nu plătești, rămâi și fără telefon, și fără net și fără cablu. Au trecut vremurile când puteam sta 3-4 zile fără net că nu-l plătisem (mai mă reîntâlneam cu natura într-un parc ceva), dar aveam cablu și telefon. Acum nu. Pică una, pică toate.

Și să-mi pun și electricitatea la ei? Parcă nu mi-ar conveni. Cetin a trecut la Digy Energy după ce-a aflat că n-au voie să-ți taie lumina dacă n-ai plătit netul (și telefonul și cablul). Așadar, nu vei avea o singură factură, care să cuprindă toate serviciice, ci două. Una de lumină și una pentru restul (cablu TV, internet, telefonie fixă și mobilă).

Însă nu despre asta voiam să vorbesc, ci despre alte chestii pe care românul ori nu le pricepe, ori face pe neînțelegătorul. O mulțime de oameni au decis că e mai bine să se debranșeze de la RADET. că și așa plăteau prea mult, că câr, că mâr. Și și-au pus cu toții centrale, cu mic, cu mare. Însă nu s-au gândit la faptul că atunci când e o întrerupere de energie (în America au fost câteva zile de beznă totală și se omorau unii pe alții, s-au sălbăticit după 3 zile).
Și acum, românii, foarte zgârciți de fel, la orice pană de curent, rămân și fără energie și fără căldură și apă caldă. Deoarece se bazează exclusiv pe energia electrică. Cine e dezavantajat acum?
Și de ce am zis că-s zgârciți românii? Au dat mii de lei pe o centrală electrică sau pe lemne, însă nu au luat și un “vas de expansiune” – îmi scapă denumirea, care să-i ajute în cazul unei cantități prea mari de abur.
De exempolu, la centralele pe lemne, dacă se taie energia electrică, nu se mai deschide o ușiță care să scoată aburul din boiler, astfel încât tot aburul se înmagazinează acolo, până… bubuie. Și uite așa, de fiecare dată când pică, dintr-un motiv sau altul energia electrică, cei cu centrale proprii, sunt dezavantajați. Deoarece dacă sunt pe lemne, au nevoie de energie pentru ușița care elimină aburul de prisos, iar dacă e pe energie, clar că n-au nici apă cald nici căldură, nefiind energie!
Și ăsta e un motiv pentru care eu nu m-am debranșat de la Radet și nici nu cred că o voi face prea curând. A, desigur, dacă am o sursă continuă de energie electrică (de genul panourilor solare), parcă m-aș mai gândi să tai un calorifer. Însă până să ajungem noi la nivelul panourilor solare pe acoperiș, mai trebuie să treacă niște zeci bune de ani.
Între timp, în România, e bine să ai câte un serviciu la câte-o firmă diferită, independentă una de alta. Ca-n cazul în care dacă pică una, să nu pice toate și să fii neafectat pe deplin.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.