O ATRAGATOARE SUGESTIE PENTRU ACEST WEEKEND (SI NU NUMAI): CETATEA NEAMTULUI!

Pentru aceste minunate zile de veritabila primavara va propun acum,in weekend, o vizita la Cetatea Neamtului! Ca sa ajungeti prin acele stravechi plaiuri incarcate de istorie, din Capitala bunaoara, fie ca luati trenul de Suceava, cu schimbare la Pascani, fie ca,daca optati pentru masina, mergeti cca. 4 ore pe DE 85, pana la iesirea din municipiul Roman, dupa care, pe aceeasi artera rutiera, dar spre stanga, in cel mult o ora veti fi la Targu Neamt. Apoi din centrul urbei, oricine va poate indruma pe drumul spre Cetate.

Cunoscuta impropriu sub titulatura Cetatea Neamtului (corect: Cetatea Neamt) este o cetate medievala aflata la marginea de nord-vest a orasului. Ea se afla localizata pe stânca Timus de pe Culmia Plesului (numita si Dealul Cetatii), la o altitudine de 480 m si la o înaltime de 80 m fata de nivelul apei Ozanei.Cetatea Neamt a fost construita în timpul domniei lui Petru I (1375- 1391), ea fiind mentionata pentru prima data la 2 februarie 1395, în timpul expeditiei regelui Sigismund de Luxemburg al Ungariei în Moldova.

Cetatea a reprezentat un avanpost fortificat important pentru apararea granitei de vest a Moldovei si a trecatorilor Carpatilor Orientali în fata politicii de continua expansiune teritoriala spre est a Regatului Ungar. Ea era una din cele mai bine întarite cetati de care a dispus statul medieval moldovenesc si avea un rol important în sistemul general de aparare a tarii.

Cetatea Neamt facea parte din sistemul de fortificatii construit în Moldova la sfârsitul secolului al XIV- lea, în momentul aparitiei pericolului otoman. Sistemul de fortificatii medievale cuprindea asezari fortificate (curti domnesti, manastiri cu ziduri înalte, precum si cetati de importanta strategica) în scop de aparare, întarite cu ziduri de piatra, valuri de pamânt sau având santuri adânci. Ca urmare a cercetarilor arheologice efectuate aici în a doua jumatate a secolului al XX- lea, au fost identificate mai multe etape de constructie a cetatii. Nu au fost identificate fortificatii anterioare, rezultând ca prima constructie fortificata dateaza din epoca domniei lui Petru Musat. In acest perimetru au fost descoperite monede din timpul domniei lui Petru I, ele constituind o dovada certa ca Cetatea Neamt a fost ctitorita în a doua parte a domniei lui Petru I, perioada în care Moldova a cunoscut o dezvoltare economica si politica continua. Cetatea de pe culmea Plesului a fost inclusa pe lista monumentelor istorice din judetul Neamt in anul 2015 si face parte din categoria monumentelor medievale de valoare exceptionala din Romania. Pozitia strategica de care a beneficiat si prezenta in evenimentele marcante pe care le- a cunoscut aceasta parte a tarii demonstreaza faptul ca, Cetatea Neamt s- a numarat printre cele mai bine intarite cetati de care a dispus statul medieval moldovenesc. Ea a fost distrusa in 1717, din ordinul domnitorului Mihai Racovita.

Mai trebuie deasemenea retinut si faptul ca numele de Cetatea Neamtului provine de la hidronimul “Neamt” pe care il poarta raul de sub poala muntelui si de la care si- au luat numele orasul si manastirea din apropiere, ulterior judetul si orasul Piatra care abia, dupa mijlocul secolului al XIX lea, devine Piatra- Neamt!  Vizitand- o veti observa ca pe zidurile de la intrare in acest insemnat monument istoric si obiectiv turistic, Cetatea Neamtului ( denumire sub care este cunoscuta in zona),  se afla scrisa si o parte din zbucimata istorie a acestei creatii moldovenesti.
Epoca de glorie a cetatii medievale de la Neamt corespunde domniei lui Stefan cel Mare (1457- 1504), organizatorul si conducatorul militar de exceptie, care intelegand bine rolul fortificatiilor pentru cresterea capacitatilor de aparare a tarii, a intarit cetatile mostenite de la inaintasii sai si a construit altele noi, intreaga Moldova fiind strajuita de un puternic sistem defensiv.

In anul 1866 Cetatea este declarata monument istoric si abia intre anii 1968- 1972, sub conducerea arhitectului Stefan Bals au inceput lucrarile de reconsolidare a zidurilor. Din lipsa unor informatii precise s- au executat doar unele terase necesare vizitarii in bune conditii a acestui obiectiv istoric, urmarindu- se doar conservarea si mentinerea monumentului fara reconstructia partilor disparute. Restaurarea cetatii a continuat si dupa anul 1992 in cadrul programului UNESCO de restaurare si de renovare a monumentelor istorice. Pe parcursul mai multor ani , Cetatea Neamtului (atestata documentar de cca 623 de ani) a fost inchisa fiind supusa unor lucrari de reabilitare si restructurare realizate cu fonduri europene. Dupa doi ani de munca grea, vechea cetate a renascut din propria cenusa astfel incat vizitatorii pot admira acum diferitele Sali ale cetatii, vechiul paraclis, bucataria, monetaria cat si dormitoarele.

Acum, dumneavoastra, proximi cititori ai acestor randuri, nu va mai ramane doar decat s-o vizitati si sa cunoasteti direct, la fata locului, toate aceste incontestabile dovezi ale istoriei nemului nostru romanesc!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.