O cerere mai ciudată

Am văzut și am făcut multe ciudățenii. Însă printre cele mai ciudate chestii a fost atunci când am avut nevoie de ajutorul gheții carbonice.
Gheața asta carbonică, numită și gheață uscată, este forma solidă a dioxidului de carbon. Însă, ce-o face diferită de gheața obișnuită este temperatura ei. Pe când gheața are între -10 și 0 grade, gheața uscată are temperaturi enorm de mici.

Am văzut zilele trecute o emisiune în care gheata carbonică era trecută la loc de cinste. Era folosită la curățarea diferitor agregate. Am văzut cum în 10 secunde a curățat senilele unui mastodont de turnat ciment. Cum tot bitumul ăla întărit de ani buni a dispărut, lăsând în urmă metalul ca scos din fabrică.
TCC Before and After copy1
Ba mai mult, dacă pulverizezi prea multă gheață într-un loc, vei da gaură în acel material. Pe lemn merge repede, tăind un lăntete (scândură) de 4×4 cm în sub 30 de secunde.
Mă rog, ideea e că eu am avut o cerință mai neobișnuită. Le-am cerut celor de la Dry Ice să-mi curețe o tigaie. Ce-i așa special la tigaia asta? Este plină de ulei ars. Pusesem la făcut gogoși, o umplusem de ulei și-am uitat-o pe foc. Bine că am aragaz deștept care-ți taie gazul când sunt probleme, altfel sărea-n aer juma de apartament…

Ideea e că am găsit tigaia plină de ulei ars. Am curățat-o eu cât am putut, dar degeaba. Este din oțel, cu fund dublu, plin cu nisip. așa erau modelele acum 20 de ani, când am luat-o. De atunci am tot folosit-o. Și de fiecare dată când se folosește, se mai pune un strat de ulei peste negreala deja existentă. Am frecat-o cu apă fierbinte, cu sodă caustică, cu cuțitul. Abia se luau bucățele mici din uleiul ăla.

Așa că am cerut ajutorul unor specialiști. Am luat legătura cu unul care putea să mi-o curețe prin sablare cu nisip. Însă prețul cerut era mult prea mare. M-am lăsat păgubaș. Putream prăji în tigaie tot ce voiam, oricând voiam. Ce mă interesa că în afară, tigaia era plină de ulei ars?

Asta până am aflat de gheața carbonică și mi-am dat seama că este soluția perfectă pentru curățare. Fiind gheață, aceasta curăță în două feluri reziduurile. Prima oară, îngheață mizeria (uleiul ars, bitumul etc) la nivel molecular, apaoi o sparge cu alte bucăți, suflate cu putere. Este exact același principiu ca și sablarea cu nisip sau cu bile de oțel. La sablarea amintită, curățarea se face doar prin bombardarea repetată a depunerilor. La sablarea cu gheața carbonică, am avantajul înghețării în prealabil a depunerilor.
– Și n-ar fi fost mai simplu să ții tigaia în congelator apoi s-o cureți cu ciocanul? veți întreba.

Nu. Gheața carbonică va îngheța doar locul în care este sablată. Adică totul se va întâmpla într-un petic mic, de 5 mm pătrați. Dacă aș lua o bucată de metal (tigaia) cu gheață pe ea, la lovirea cu ciocanul, nu o voi curăța. Doar voi sparge gheața, sau, cazul nefericit, voi sparge tigaia cu totul, metalul devenind friabil.

În urma acestui procedeu, am o tigaie ca nouă!

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Cu ce pot EU ajuta natura?

Ziceam nu demult că omul s-a schimbat, din păcate, în rău, de-a lungul timpului. Și că, totuși, mai există cineva...

Ce inseamna indicii de performanta ai anvelopelor

Anvelopele sunt contactul pe care masina il are cu asfaltul, prin urmare starea lor afecteaza puternic calitatea si siguranta condusului....

Cum am devenit eu stăpân de sclavi!

Aveam o moșie întinsă, plină de bumbac. Dacă era după mine, puneam porumb, tutun sau lubeniță. Însă soarta a făcut...

Close