O DESCOPERIRE… NEDESCOPERITA DE MII DE ANI!

Am… descoperit-o insa si eu, ca interesanta informatie, pe un site de pe internet! De acolo, din mediul virtual, am aflat ca, nu demult, mai multi arheologi aflati in perimetrul viitoarei autostrazi Sibiu-Nadlac, au scos la iveala (odata cu sapaturile aferente construirii autostrazii), ramasitele unui oras imens, cel mai vechi din Transilvania, ba chiar poate chiar si mai vechi decat piramidele egiptene! Potrivit specialistilor in materie, piramidele au fost construite in perioada anilor 2.830-2.611, asa ca, sa recunoastem, descoperirea sus amintita-i de mare insemnatate, senzationala!

Orasul antic care a existat cu mii de ani in urma si descoperit acum, s-a aflat in zona localitatii Turdas, jud. Hunedoara si se intindea pe cca 100 hectare, are ziduri de aparare, iar printre ruine arheologii au gasit numeroase vase si statuete deosebit de valoroase. Dupa spusele si pesupunirile specialistilor, orasul antic ar avea originea prin anii 4.200 i.Hr. „Un sistem de apărare din acea vreme, pe o așa mare suprafață, nu s-a putut cerceta în Europa: costă foarte mult. Noi am avut această șansă datorită autostrăzii”, a declarat pe siteul UTI 24, Dl. Sabin Adrian Luca, coordonatorul cercetărilor. Complexitatea sitului, un adevărat sistem de fortificații compus din 11 palisade și șanturi succesive, i-a impresionat pe arheologi dar si pe cei interesati de aceasta insemnata descoperire. Insa ceea ce i- a surprins pe arheologi, a fost mai ales structura ruinelor, din care au dedus că pe acolo existau „case imense și ca înălțime și anvergură, cu podina suspendată”. Din cauza inundaţiilor frecvente, oamenii și- au construit pe atunci, case suspendate, pe stâlpi imenși de 6-8 metri.

S-au descoperit chiar si șase orizonturi de arhitectură suprapuse, dar și un număr foarte mare de complexe arheologice: peste 3.000! Tot in acest perimetru s-au mai scos la lumina, intre multe altele, cca 60 de cuptoare pentru arderea unor obiecte de mici dimensiuni, ceea ce duce la presupusa concluzie ca prin acele locuri se faceau si unele statuete pe care acea mare asezare sacra cu specific urban, le livra mai apoi, altor eventuale comunitati.
Descoperirea arheologica de pe teritoriul viitoarei autostrazi, atesta si faptul ca, asa cum precizeaza specialistii, stravechea asezare “este singura din cele cercetate pana acum din cuprinsul Europei neolitice, care are un numar asa de mare de cuptoare!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.