O NOUĂ ȘI USTURĂTOARE (OARE A CÂTA?!) LECȚIE DE FOTBAL!…

O lecție usturătoare, dar și regretabilă, predată “ca la carte” de tinerii olandezi, printr-un sec 3-o, rămasă și de această dată total neinsusita de “fotbaliștii” noștri! Jucăm, jucăm (așa cum vrem să demonstrăm) dar, din păcate sau din ‘n motive, nimic nu învățăm!

Nu numai așa zișii (cu unele mici excepții) fotbaliști, întrucât nici noul antrenor și nici șefii de pe la Federație, arată, cu încăpățînare, mari și nepermise lacune în tot și-n toate, la capitolul FOTBAL!S-a schimbat oare ceva după plecarea lui Daum? În afară de stema de pe tricouri și de noul staff, absolut nimic! De ce nu s-a schimbat?! Răspunsul la această întrebare ar trebui să ni-l ofere cei care fie că se erijează în mari specialiști (în vorbe), fie că nu știu sau nu pot să știe, dar și să facă, mai mult.

Zice-se că “s-a schimbat atitudinea”!? Atitudinea față de ce?! Poate, eventual, față de Daum sau de alt “țap ispășitor” de până acum!”În rest, de ce să nu recunoaștem că, de multă, multă vreme fotbalul românesc, ca de altfel și alte sporturi și domenii ale vietii social-economice, se află la periferia oricărui clasament bazat pe adevăratele valori! De ani și ani fotbalul din România nu trece, nici teoretic, prin cel mai strălucit moment. Partidele din Liga l sunt mai mult decât mediocre, iar dispariția echipelor de traditie a dăunat vizibil, tehnic dar și spectacular, întregului fenomen. Nimic nu s-a făcut și ,după cum se petrec lucrurile, nici nu se va face pentru ieșirea din acest marasm! Doar vorbe, vorbe și iar vorbe goale, de fanfaronadă! Iată, ca exemplu, doar câteva secvențe din spusele antrenorului cât și ale unor jucători. Consecvența răspunsurilor e uimitoare.

“Naționala și-a regăsit unitatea în mesaj, entuziasm și a făcut o schimbare de amploare în mesaj.” (!?) “Am avut rezultate de când a venit domnul Contra la naţională. Şi cu Olanda am avut câteva oportunităţi, dar nu le-am concretizat”(!?) Iată ce a spus și Stanciu: “Olanda a meritat victoria, e o echipă cu fotbalişti mai buni. Dar în aceste 4 meciuri cu noul selecţioner am arătat mai bine. S-a schimbat atitudinea, domnul Contra ne-a făcut să înţelegem cât de importantă e naţionala şi ce înseamnă să îmbraci tricoul primei reprezentative”!

În ce mă privește nu prea cred c-au înțeles ceva, de moment ce în 90 de minute și ceva prelungiri ale jocului de aseara, n-au fost în stare să închege vreo acțiune mai că lumea! Au fost momente chiar mai mult decât penibile când, din întâmplare, ajunși pe la careul de 16 m “valorosii” noștri tricolori, cu jocul lor static și individualist, fără orizont, se blocau pur și simplu între ei, până ce advesarii le luau cu usurinta mingea! Obiectul pe care, de cele mai multe ori, nici nu-l mai vedeau din țesătură de pase, driblinguri și fente (ca la carte) ale olandezilor, adevărați maeștri în jocul care pentru ei, se numește, cu adevărat, FOTBAL!

Oare mai e cazul s-o spun tot eu(!) că acest sport implica, pe lângă alte atuuri, și mult dinamism, mișcare și gândire tactică, nu lîncezeală, execuții tehnice de râsul lumii și nesfârșite pase trimise de la jumătatea terenului la propriul portar! Cu așa fotbaliști, așa-s și rezultatele!…

P.S. Mă tot întreb (și cred că nu numai eu): ce caută la “națională” indivizi ca Moți, Bicfalvi, Hanca, Lobonț sau, mai ales, Andone (un total antifotbal, vârf de atac!)?!

Marcel Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Pasta de dinți Colgate îți strică dantura?

Colgate este, la ora actuală, una dintre cele mai uzitate mărci de pastă de dinți. Însă este Colgate nocivă pentru...

Strada meșteșugarilor, strada bijutierilor, strada IT…

În Antwerp există o stradă a bijutierilor. De-a lungul străzii, pe ambele părți, se află bijuterie lângă bijuteri. Asta deoarece...

“Cosplay” în România? – gene false și costum?

Nu de multă vreme a început și România să fie prezentă pe harta Comic Con-urilor sau a DreamHack. Deși a...

Close