O poveste frumoasa de vara

Încă din fragedă pruncie Ion și cu Andrei erau prieteni la cataramă. Au făcut împreună grădinița, școala generală și liceul.

Apoi părinții lui Andrei s-au mutat la casă bătrânească la țară, iar el nu a mai continuat studiile facultății alături de bunul său prieten. Cam de prin clasa a 10-a relațiile dintre ei începuseră să se cam răcească, de când umblau amândoi după aceeași fată. Și cu toate că se juraseră să nu se certe niciodată din cauza unei fete, inevitabilul s-a produs.

Timpul a trecut, iar cei doi nu-și mai vorbeau. Parcă ultima dată când vorbiseră fusese de un Crăciun în urmă cu 4-5 ani, când beat fiind, Andrei l-a sunat pe Ion să-i ureze toate cele bune. Dar Ion nu era încântat de telefon, așa că a închis convorbirea după câteva secunde.

Într-o zi Andrei, însurat acum cu fata de la care pornise scandalul, Gina, primise o veste excelenta. Putea, impreuna cu sotia, sa viziteze orice oras al lumii voia, in urma unui concurs. Si cine mai zicea ca nu-s pe bune concursurile on-line… Mă rog, aproape orice oraș al lumii, nu se îngrămădeau ei să vină să viziteze Lehliu-Gară! Și după cum bine se știe, românii pleacă pe oriunde, dar habar n-au de unde e Zimnicea pe hartă, au ales să plece în Caraibe.

În prima zi n-au prea ieșit afară.
Abia au despachetat și s-au cazat în bungalow, apoi au băgat somn. Schimbarea de fus orar îi dăduse peste cap.

Dar de a doua zi au început să viziteze totul. Era paradis acolo! Culori cât cuprinde, cerul senin, apa atât de clară încât vedeai fundul oceanului și la zeci de metri adâncime.
Căldură era inabusitoare, dar cu o inghetata, nu te lua insolația ca la noi pe malul mării. Nici pic drogați sau manele. Feeric!

Începuseră să creadă că nu le ajunge o lună pentru a vizitat totul. Fiecare voia să întoarcă fiecare piatră, fiecare frunză, să vadă și să pozeze fiecare pasăre și clădire.

A doua zi s-au trezit dis de dimineață. Aveau atât de vizitat, de cercetat. Dar, surpriză! Cum ieșiră pe ușă, au dat nas în nas cu Ion! Ion, prietenul cu care nu mai vorbiseră de un car de ani. Atât de puternică le-a fost surpriza încât au uitat pe loc faptul că erau certați.

Ion era plecat de 4 ani din țară, și însurat în Spania c-o braziliancă. A rămas stabilit să se vadă după amiază la restaurant.

Dup amiaza cei patru s-au văzut iar. Ce era Ion supărat pe Andrei că se însurase cu Gina, dar îi cam fugeau ochii lui Andrei după Isabel, nevasta lui Ion…

Au începu să-și depene amintiri, și să-și povestească viețile în anii în care nu-și vorbiseră.

Ion plecase în Spania la un prieten și se angajase ca mâna dreaptă a unui patron de hotel de lux, după ce-l salvase pe acesta de la un furt.

Acolo o cunoscuse peste un an pe Isabel, venită în vizită la frați. Se plăcuseră pe loc și după câteva luni se și căsătoriseră, spre uimirea tuturor. Dar erau împreună de 3 ani și totul era perfect în relația lor. O învățase și limba română, așa că toți putea vorbi în românește. Apoi ajunseseră să se întrebe cum au ajuns în Caraibe.
Andrei și Gina în urma unui concurs, iar Ion și Isabel prin patronul hotelului, șeful lui Ion, care îi dăduse acestuia cheile de la iahtul său, și cheile de la apartamentul de lux din Caraibe.  Dacă nu alegeau Caraibe?
Dacă, dacă…

– Si cum a fost, Ioane cu furtul ala?
– A, lucru mare. Lucram acolo la hotel, ca paznic. Ma rog, seeful securitatii, eu raspundeam de 4 paznici, de turele lor, de tot. Nu-i problema, mai aveam un coleg, insa ala era varul patronului si venea la munca o data la 2-3 zile. Iti dai seama ce bagam eu cate 24 de ore…
– Asa si?
– Si intr-o dimineata vad cum ies unii pe usa din dos cu niste saci iemnsi. Sacii se vedea ca erau plini de ceva. Ma dau mai aproape sa vad care e treaba, sa nu fure ceva…
– Si aia furau!
– Da, fratele meu. Cica luasera sa spele halate, paturi si lenjerii pentru hoteluri. Insa, nu aveau niciun bilet de iesire. I-am vazut mai speriati asa de felul lor si m-am prins ca aia vor sa dea un tun. Culmea, ca atunci cand a venit Politia, in sacii aia au gasit si 7 televizoare, luate din camerele hotelului. Cea mai tare chestie era ca seful tunului era colegul meu, varul patronului. Se certasera aia cu cateva zile in urma, nu se stie de ce, iar varului ii ramasese ideea ca i se cuvine ceva. Si-asa si-a pus in cap sa-l fure pe patron. A facut ala calculul si-i iesea o pierdere de vreo 50.000 de euro.
– Asa mult?
– Hotel de 5 stele, omule. Plus TV-urile, plus cat pierdea de pe urma camerelor alea cu TV lipsa. Iti dai seama, nu le putea scoate la inchiriat… Si de unde luai vineri seara 7 TV-uri dintr-un foc? In weekend venea lumea puhoi pe malul marii!

Au stat de-au depanat amintiri pana tarziu in noapte. Toti patru erau bucurosi de reintalnire, aveau 3 luni de pierdut, de timp liber. Vă dați seama de bucuria pe care o aveau că erau împreună cu prieteni vechi timp de o lună.

De atunci, cei patru au rămas nedespărțiți toată luna ceea magică din Caraibe. Dar cum și lucrurile bune se termină, s-a terminat și sejurul lor. S-au despărțit cu lacrimi în ochi, rămânând stabilit ca din 3 în 3 zile să se sune negreșit.

Au trecut 3 ani de atunci… Ion și Andrei nu se mai sună o dată la 3 zile… Îți vorbesc în fiecare zi. Și-au deschis împreună un local mic dar cochet în mijlocul paradisului.

Adică în Caraibe. Isabel a născut o fetiță, iar Gina un băiețel.

Copiii se joacă împreună, cum se jucau și tații lor, cu mulți ani în urmă.

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Banana ucigașă

Am promis că voi povesti cum m-am dat eu cu banana. Acum vreo câțiva ani, am fost la mare. Și...

Test de perspicacitate

În poza de mai jos este un șoarece. Voi îl găsiți? Eu, sincer, nu am dat de el. Dar mi...

Drift prin boscheți

Ca orice adolescent, și Spanacul a făcut tot felul de tâmpenii. Dar acum mi-am adus aminte de una boacănă demnă...

Close