Orașe fantomă

Vă voi arăta mai jos o listă cu orașele fantomă care sunt pe glob, prezentate în ordine alfabetică. Unele sunt locuri în care, dacă s-ar dori, s-ar putea locui în condiții decente.

AFRICA
Prima țară pe listă este Angola, cu Baia dos Tigres. Este cea mai mare insulă a Angolei, având 98 km2. Insula a fost în trecut un loc plin de pescari, însă, din 1962 locul este părăsit, deoarece aproape peste noapte, sursa de apă potabilă a insulei a fost inundată de ocean.

Africa de Sud – Millwood și Leydsdorp. Au fost orașe aurifere, care au fost abandonate după ce nu s-a mai găsit aur în mine. Acum, rar vizitate de turiști, uitate de lume.
leydsdorp

Coasta de Fildeș – Grand-Bassam. A fost chiar capitala coloniei franceze până în 1896. Încet încet, orașul a fost părăsit, lumea mutându-se în Abidjan, care devenise centrul comercial și bancar al țării. Din 2012, Grand-Bassam a devenit patrimoniu UNESCO și este o actracție pentru turiști, însă-și păstrează aura de oraș fantomă.
coasta de fildes

Etiopia – Dallol. Orașul a fost părăsit încet-încet de populație. Fiind sitiat la 130 metri deasupra mării, este cea mai caldă zonă din lume. Temperatura medie pe an este de 35 grade celsius. Acum, întreaga întindere este un ocean imens de sare. Se poate ajunge acolo doar cu jeepuri sau cămile. Locul a prins oarecare priză la turiști după un documentar National Geografic din 2004.
dallol
dallol-pv-6

Mauritania – Chinguetti. Acesta a fost un important centru medieval, însă, din cauza căldurii a fost încet încet părăsit de populație. Din 2000 este patrimoniu UNESCO, iar populația actuală este de aproximativ 4000 de suflete.
Chinguetti

Namibia – Elisabeth Bay, Kolmanskop, Pomona. au fost orașe miniere, însă minerii au plecat, nemaigăsind diamante. Elisabeth Bay a revenit oarecum “la viață” din 2000, reluându-se exploatările miniere, însă fără succes.
Elizabeth-Bay
Kolmanskop a devenit o atracție pentru mineri, găsindu-se un diamant imens în 1908. A fost primul oraș care avea tramvai în africa, linia fiind între Lüderitz și Kolmanskop. În 1954 orașul a fost părăsit definitiv. Este un oraș în care îți trebuie aprobare pentru a intra. Deșertul Namib și-a recucerit locul, pătrunzând în casele părăsite.
Kolmanskop
Kolmanskop_sand
Pomona se află la 15 kilometri de Elisabeth Bay. Toată zona estre restricționată, guvernul Namibiei deținând 50% dintre acțiuni, celelalte 50% aparținând DeBeers (companie minieră)
pomona

Republica Central Africană
Goroumo, Beogombo Deux, și Paoua sunt printre localitățile distruse între anii 2005 și 2008 de forțele guvernamentale și bandiți. Acum, mormintele sunt marcate de câte o sticlă goală. Femeile rămase în viață s-au mutat în satul alăturat. Gorumo a căpătat numele de “Satul Văduvelor“, după ce, doar doi bărbați au scăpat cu viață după ce-au fost măcelăriți de bandiți.
RCA-Paoua-1

Sudan – Sawakin. Fostul oraș zace în ruine, în timp ce guvernul încearcă o oarecare restaurare a orașului, până nu demult înfloritor. Orașul nou este la câțiva kilometri de ruinele celui vechi.
suakin

Sudanul de Sud – Lukangol. Orașul a fost distrus în 2011, în luptele etnice. Avea peste 20.000 de locuitori.

Comments

comments

4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
X1 Soul. Plin de viață.

Cei de la Allview ne fac surprize plăcute zi de zi. Ce era ieri vârf de gamă, azi e depășit....

Atâta falsitate în reclame…

Nu știu dacă a stat cineva și s-a gândit la asta, însă, azi, mi-am dat seama de falsitatea reclamelor. Obișnuit...

Desculţ în pantof

Azi vorbim despre moda la bărbaţi. După ce am vorbit despre moda (tâmpită) a muierilor, vorbim şi despre bărbaţi. Am...

Close