Patru filme românești de duminică

În ultima vreme am urmărit destule filme (mai ales în weekend), așa că pentru această duminică am selectat 4 filme românești pe care merită să le (re)vedeți. Am văzut că sunt foarte populare, chit că nu sunt toate noi.

1. Italiencele.
O poveste tipic românească. Fete frumoase dar credule sunt atrase de “taurul comunal” în povești cu bani, țări străine, bijuterii și o viață plină de lipsuri. Însă, realitatea e foarte crudă. Vedem ce înseamnă să vrei să devii primar de comună (un litru de țuică și o pereche de bascheți chinezești) pentru o semnătură. Adică deja celebra (și mai actuala) mită electorală însemnând o găleață, un litru de ulei, unul de zahăr și o cană cu moaca viitorului primar ales. Un film trist, dar care prezintă și emanciparea femeii de la țară, prinsă în mentalitatea “știe el de ce m-a lovit, oi fi făcut eu ceva“. De actualitate și-n zilele de azi, din păcate.

2. Furia.
Îi vedem pe Andi Vasluianu și Dragoș Bucur într-un film plin de acțiune. Doi băieți atrași în cursele ilegale de mașini devin, peste noapte, datori unui mafiot. Mai mult așa, taxă de șmecher. Că, de ce nu, se poate. 3000 ce-mi datorai săptămâna trecută e 4000 acum. Plus 2000 că m-ai supărat, plus 1000 că așa vreau eu. Deci 7000, pănă diseară, că vă ia mama dracu’. Pentru majoritatea dintre noi, să facă 7000 de lei într-o zi e o sarcină foarte dificilă, dacă nu imposibilă. Darămite să faci rost de 7000 de euro pentru un mafiot. Că ăla nu e de înțeles. Îți sparge casa, îți fură și peștele de stică de pe televizor, îți omoră prietenul și tot îi ești dator. Vor reuși să scape cei doi din această situație?

3. Ghinionistul.
Un tip este prins într-o situație fără de scăpare. Nu avea serviciu, iar ce lucrase nu i se plătise, bani de chirie nu avea, iar proprietara casei unde stătea cu tată lui, un bețiv notoriu și cele 2 surori în scoate în stradă deoarece nu reușește să plătească chiria. Intră într-o combinație dubioasă cu doi, să le zicem interlopi, de fapt doi găinari care răpesc o tipă, fiica unui bogătaș, de asemenea interlop. “Eroul” nostru, după ce că era magnet pentru ghinioane, avea și-o inimă bună. Și află pe parcurs că fata răpită pe care el voia s-o ducă înapoi acasă, voia să stoarcă niște bani de la taică-su. După ce lucrurile se mai liniștesc și este primit înapoi în casă, află că taică-su a murit.
Un film comic, plin de acțiune și suspans, care nu-ți prea dă timp să te plictisești.

4. Un acoperiș deasupra capului.
Două femei sunt eliberate de la spitalul de psihitrie, în urma unor modificări ale sistemului sanitar. Nefiind grav bolnave, sunt lăsate să plece, să revină la vechea viață. Doar că pe foaie e una, iar când trebuie să iei iar viața în piept e alta. Rămase “pe drumuri“, recurg la singura soluție. Să se retragă la casa bunicilor unora dintre ele, undeva în Deltă. Casă care, în urma decesului bunicilor, este pradă hoților. Care reușesc să fure acoperișul casei. Cele două prietene ajung într-un sat aproape uitat de lume, într-o casă fără acoperiș, cu săteni care nu priveau deloc cu ochi buni cele două “nebune” care au poposit în satul lor.
O dramă frumoasă, cu câteva puncte comice, un film reușit care arată că “sistemul” așa șchip cum îl țtim este o altenativă mai bună decât ce-și socotește omul.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.