PE CINE APARA JANDARMII?!

Acum, dupa trei zile de la acea seara de infern, am ramas cu totii în minte cu imaginile terifiante de la protestul diasporei. Barbati cu mâinile ridicate în semn de pace loviti cu brutalitate de jandarmi, femei în scaun cu rotile împinse de fortele de ordine, parintii care nu mai stiau pe unde sa- si mai ascunda copiii batuti de jandarmi si multe , multe alte asemenea faradelegi si atrocitati. Marturiile protestatarilor pasnici din imaginile devenite virale , sunt tot atatea dovezi incontestabile ale masacrului comis de jandarmi, din ordinul celor care le- au ordonat,, sa distruga tot!”. În spatiul virtual au aparut imagini socante din timpul protestelor legitime. Un jandarm a fost filmat când loveste de mai multe ori cu pumnul pe unii dintre cei care încearca sa forteze cordonul de jandarmi pentru a ocupa carosabilul. Acesta a fost singurul moment în care s- au produs violente în Piata Victoriei, unii dintre participanti sustinând ca la originea lor s- a aflat un grup de câteva zeci de persoane, unele dintre acestea fiind ulterior eliminate din rândurile protestatarilor. Caci violentele paroxistice de la protestul diasporei de vineri, din Piata Victoriei, soldat cu sute de raniti si alte insemnate distrugeri (fizice dar si morale), ar fi fost opera unor provocatori care ar fi actionat cu stiinta (mascata) a fortelor de ordine! Vocile a zeci de mii de romani, nevoiti sa- si faca un rost printre straini pentru a- si intretine familia, au rasunat tot weekendul in perimetrul Pietei, cerand o Romanie democrata in care sa se poata intoarce cu inimile deschise. Dar, din nefericire, protestul lor de vineri seara a fost realmente umbrit de actele de violenta excesiva, extrema, soldate, cum am mai spus, cu cca 500 de raniti. ,, Anonimii “agitatori s- au manifestat cu violenta fata de jandarmi, care, la radul lor, s- au comportat de cele mai multe ori nejustificat de agresivi cu toti cei prezenti la protest, oferindu- i astfel o alta si falsa conotatie!

In acest sens, cum noteaza, intre altele , si ziarul Adevarul, fostul director al SRI, Costin Georgescu, este de parere ca filmul evenimentelor de vinerea trecuta, din Piata Victoriei, este trasa la indigo dupa scenariul evenimentelor din 1990, care au dus in final la descinderea minerilor in Capitala cu ,, misiunea de a face ordine”.

,,Totul pare sa fi fost pus la punct. Jandarmii stiau cine sunt derbedeii si de ce sunt in stare, I- au lasat sa- si faca mendrele, pentru ca trebuia sa iasa scandal! Multi dintre ei chiar au fost pusi sa actioneze violent pentru a justifica, oarecum, interfentia in forta, la fel ca- n 1990. Numai ca arunci ordinea a fost facuta de mineri, nu de jandarmi! Nu ma asteptam sa se mai intample asa ceva acum, dupa aproape 30 de ani de democratie, la o asa punere in scena din partea Jandarmeriei”, spunea fostul sef al S R I.

Reactiile de dupa bine cunoscutele evenimente , au fost si sunt extrem de dure, în special pe pagina ,, Coruptia ucide”, unde unii dintre cei care comenteaza , propun identificarea cat mai rapida a jandarmilor nevricosi si cu porniri barbare , sau depunerea unor plangeri pentru grava vatamare corporala. Un alt moment tensionat a avut loc si în pasajul din Piata Universitatii, când jandarmii au blocat iesirile, argumentul fiind acela ca trebuia fluidizat accesul în zona de deasupra pasajului, pentru ca demonstrantii sa poata iesi fara sa se produca aglomeratie ! Poate ca- n prezent va intrebati: impotriva cui au luptat jandarmii!?? Care- i de fapt menirea lor? Pentru a va raspunde va ofer sa cititi , macar o mica particica din prevederile Legii cu nr. 550/ 2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Române:

Art. 1. -(1) Jandarmeria Româna este institutia specializata a statului, cu statut militar, componenta a Ministerului Administratiei si Internelor, care exercita, în conditiile legii, atributiile ce îi revin cu privire la apararea ordinii si linistii publice, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a proprietaii publice si private, la prevenirea si descoperirea infractiunilor si a altor încalcari ale legilor în vigoare, precum si la protecia institutiilor fundamentale ale statului si combaterea actelor de terorism.

Art. 2. – Jandarmeria Româna îsi desfasoara activitatea în interesul cetatenilor, al comunitatii si în sprijinul institutiilor statului, exclusiv pe baza si în executarea legii.  

Art. 3. “Jandarmeria Româna se va afla totdeauna în slujba tarii si în folosul cetatenilor, aparând legea si demnitatea persoanei umane, contribuind la promovarea iubirii fata de patrie si popor si la pastrarea valorilor spirituale si materiale ale României”, transmite Agerpres.

Oare cate din aceste prevederi legale au fost si sunt respectate intocmai?!

Ar putea sa ne raspunda, chiar si d-na ministru al MAI, cea care in declaratiile sale publice argumenta, sus si tare, ca interventia brutala a jandarmilor a fost…legala!? Si- n apararea tarii si a poporului!? Dar cei peste 110. 000 de romani, nu adusi cu autocarele de prin toate coclaurile …,,ca sa viziteze Bucurestii”,ci adunati in Piata, spontan ,veniti de pretutindeni, numai pentru asi exprima necazurile si profunda lor nemultumire, din ce tara sunt si din care popor faceau parte , doamna Carmen Dan?! Adaugati ( poate ca nu i- ati uitat! ) si sutele de mii de cetateni pasnici care ( simultan) protestau , cu aceeasi manie si suparare, prin mai toate orasele mari din tara, unele chiar si din lumea- ntrega?! Si atunci, iarasi te intrebi: dar, totusi, pentru cine a luptat asa de crancen, Jandarmeria Romana?Cei care snopiau in bataie pana si pe cei care stateau si priveau, total ne implicati, cu mainile- n sus, ca semn de ne vinovatie si ne participare la fenomen, lasandu- i aproape morti pe caldaramul strazii! Raspunsul e simplu si la obirct: pentru partidul de guvernamant, pentru slujitorii acestuia care cu greu pot sa renunte la averile si functiile ce le au, sau la acuzele legale si intemeiate aduse de justitie! Cum s- ar crede ca , la o adica, fiecare partid politic sau grup de interese pot sa- si aiba jandarmeria lor!? S- o foloseasca cu incredere cand si unde vor , pentru interesle si foloasele de gasca, chiar si personale! Daca asa stau lucrurile, ar trebui ca ,, aparatorii (luptatorii) natiei”, actualii jandarmi, sa – si dea jos de pe uniforma lor , emblema Romaniei si sa si- o puna pe cea a PSD- ului sau , de ce nu?, eventual chiar poza d- lui Dragnea, conducatorul suprem, nu numai de partid , dar si de stat! Oare nu- i deajuns ca au tot ce- a incercat si incearca mereu, prin tote mijloacele, sa- si subordoneze pana si justitia?! Chiar daca Constitutia tarii precizeaza clar: „ Art.1, (4) Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca” – lucru care, probabil se stie ca,, de la Montesquieu încoace, vorbim numai de puterea legislativa, executiva si judecatoreasca”. Care- i prima putere în stat? Teroretic, ele sunt separate si în echilibru. Nu se vorbeste de o ierarhie a lor. Dar , eu cred ca, puterea judecatoreasca, exercitata de instantele judecatoresti prin judecatori, este totusi prima putere în stat. Deci, n- are rost sa o subordonam si nici s- o folosim pentru atingerea unor anumite scopuri oculte. Precum nici Jandarmeria sa aiba alte meniri si atributii, decat numai ,, respectarea legii, asigurarea ordinii publice si buna desfasurarea vietii în societate”.

Concluzionand, am totusi convingerea ca Jandarmeria Româna se va afla pentru totdeauna în slujba tarii si în folosul cetatenilor, aparând legea si demnitatea persoanei umane, contribuind la promovarea iubirii fata de patrie si popor si la pastrarea valorilor spirituale si materiale ale României. Politicul n- are ce cauta in preocuparile acesteia, chiar si daca tinta lor principala, indicata prin ordin, era acum , doar marea masa de manifestanti pasnici! Nu pacea si armonia, siguranta si binele comun.-,, De când are dreptul Jandarmeria sa comunice public diagnostice medicale, în locul medicilor, în locul oficialilor ministerului Sanatatii?
– În ce scop manipularea opiniei publice prin stirea falsa atuncata de Jandarmerie ca tânara – jandarm, batuta, este în pericol sa ramâna paralizata pe viata din pricina unei fracturi de coloana?-Pentru ca ar fi fost utila nenorocirea fetei în fabricarea imaginii de violenta a mitingului la adresa autoritatilor, pentru a- l compromite?! “, intreba pe net (alaturi de multe altele) cunoscutul ziarist si comentator C.T. Popescu, pe actualul ministru M A I !..Asteptam eventualele raspunsuri!…

Detalii aici

 

Marc Ciubotaru

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Scandal la palat

Ieri a fost scandal ceva de nedescris în cadrul concursului pe care l-am organizat. din cauza faptului că era primul...

Cele mai bune prăjituri din lume!

Mai țineți minte bucuria de odinioară când ne duceam la cofetărie să luăm o prăjitură? Și aproape niciodată nu luai...

Japonezii ăștia nu-s normali!

Înțeleg faptul că japonezii au o altfel de metalitate față de europeni. Însă când fac astfel de chestii, zău că...

Close