Pe urmele lui Bear Grylls

După aventurile de pe Jepi, mi-am dat seama că nu orice pereche de încălțări e adecvată pentru munte, mai ales pentru un neexperimentat ca mine. Degeaba aveam eu bocanci de vânătoare, dacă alunecam cu ei pe pietrele ude mai ceva ca Surya Bonally pe derdelușul din spatele casei.

Nu-i vorbă, bocancii sunt oarecum ușori, impermeabili, călduroși. Însă pe umezeală nu-i deloc de purtat. Așadar, am hotărât să-mi iau o pereche de încălțări cu care să nu-mi fie frică să urc și să cobor de pe munte, mai ales dacă e ceva ploaie la mijloc. Am văzut turiști care coborau Jepii Mici în pantaloni scurți și tricou, fără apă la ei, cu adidași în picioare. Pe ploaie. Și ăia au coborât în 4 ore, iar noi… în 9. Aventura mamii ei.

Ce încălțări să-mi iau? “Salomon, nene” mi se spune din vreo 3-4 locuri. M-am uitat, m-am crucit, am scuipat în sân și-am plecat. Niște bocăncei pe la 800 lei, niște adidași de trekking pe la 500. “Way out of my league” mi-am zis. Și mi-am adus aminte de bietul Bearl Grylls, care-a venit în România și-a mâncat (de foame, clar), niște excremente de excemente de Moș Martin, ursul nostru carpatin. Țineam minte că el avea niște adidași Merrell Moab. Cu care se cățăra cu ușurință pe stânci, pe ghețari, oriunde mergea nu avea nicio problemă. Am căutat atunci să văd ce e cu încălțămintea aia minune și am aflat că are talpă de Vibram.

Și ca să vedeți ce face talpa asta care nu alunecă pe pietre ude, am mai jos câteva filmulețe. Din păcate nimic cu Merrell Moab, însă talpa aceea o găsești la mai toate încălțările care se respectă.

Și ce să vezi, prețurile mai acceptabile. Pusesem ochii pe unii, însă nu avea mărimea mea. Mă uitasem la vreo 5 modele diferite, prețuri între 200 și 445 lei, însă nu avea mărimea mea. Dar am găsit Merrell Moab Smooth la mărimea 43. Și când am văzut și reducere de la 445 la 310 am zis că pe ăia îi iau. Și i-am zis neveste-mii ce vreau să-mi aducă Moș Crăciun. I-am zis că au doar mărimea 43.5, dar na, cu un ciorap mai gros merg. “Să-mi ajungă și la anu’ când mi-o crește piciorul

Și-a urmat următorul dialog rupt din filmele SF cu tăntălăi, de genul Spaceballs:

– Iubi, uite aici ăștia. Au reducere de la 443 la 310. Șo pe ei. Mărimea 43 jumate!
– Cum mărimea 43 jumate?
– Păi da, atâta port!
– Mă, știam că porți 43. Te bat. Eu ți-am luat 43.
– Păi nu mai are 43 pe site, mama lor, au 43 jumate. Ultimul 43 l-a luat careva, norocosu’ naibii!
– Da, i-am luat!
– 43 jumate?
43 măăăăă, perechea aia, ultima, am luat-o eu!
– I-ai cumpărat deja?
– Da!
– Păi unde sunt?
– Încă n-au ajuns din Polonia! I-am luai acu 2 zile.
– Adică i-ai plătit acum 2 zile.
– Da!
– Cu cât, cu 443 sau cu reducere?
– Cu reducere, m-am uitat în fiecare zi și când am văzut reducerea, i-am luat!

M-am obișnuit repede cu ei în picioare. Sunt comozi, însă prima dată am crezut că merg pe tocuri. Au talpa mai înaltă, iar tălpicii crezi inițial că-s talonete. Mi-e cald la picior în ei, însă se simte frigul de afară la degete. Nu frigul, cum să zic, răcoarea? Cu bocancii aveam degetele înghețate, iar cu ăștia care au pânză simțeam puțin “cum bate vântul“. Ca un minus ar fi că nu sunt impermeabili, dar am înțeles că nici modelele care se jură că nu le atinge apa au avut câteva impresii negative.

Oricum, nu sunt de mers prin nămeți până la genunchi. Sunt de toamă/ primăvară/ vară/ drumeții. Îmi mai luase nevastă-mea o pereche de pantofi sport Columbia, foarte ciudați la înfățișare, pe care i-am purtat vreo 300 de zile pe an, timp de vreo 5 ani. Atât de mult mi-au plăcut cum m-am simțit cu ei în picioare. Acum au 2 găuri în talpă, intră apa la o ploaie, însă tot mai ies cu ei până la colț, la poștă sau să iau de-ale gurii de la magazin.

Rămâne de văzut la primăvară sau vară, când voi merge iar pe munți, dacă sunt în styare să-mi țină greutatea pe suprafețe mai puțin prietenoase.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.