PENTRU O VIATA SANATOASA!…

.

Treziti-va de dimineata si cat mai devreme! Nu mai stati niciun minut în plus în pat. E timp mort. Trezirea la 5:00 sau 5:30 ofera energie, timp pentru un mic dejun relaxant, citit, meditatie si putin sport.Sunt recomandarile unui cunoscut medic specialist ,de care cred,ca fiecare dintre noi ar trebui sa tina seama,fara a le ignora.Altfel tot raul se va indrepta impotriva ta,a noastra, a tuturor.Iata ce ne mai recomanda:

 

– Meditati un sfert de ceas, într-un loc cât mai linistit. O puteti face imediat dupa trezire si/sau seara. Stati comod, respirati adânc si controlat, concentrati-va pe diferite zone ale corpului, apoi plimbati gânduri pozitive de colo-colo, respingând orice altceva.

– Beti un pahar de apa dupa trezire. Corpul sta 7-8-9 ore fara aport hidric, asa ca e întelept sa-i oferim apa mai întâi de toate. Fara bicarbonat de sodiu sau alte minuni în apa.

-Luati un mic dejun linistit, fara distrageri de atentie. El poate contine un senvis, fructe, cereale (ideal înmuiate din timp, sa se digere mai usor), lapte, orice va place în cantitati moderate. Puteti bea o cafea sau o cana de ceai verde sau negru, ideal fara zahar.

– Faceti sport, de la înot pâna la jogging. Faceti sport usor chiar daca aveti probleme cu inima, spre exemplu dupa un infarct miocardic sau dupa conversia unei fibrilatii atriale (dupa consultul medicului, desigur).Sportul ne mentine într-un tonus fizic si psihic excelent, reducând considerabil riscul unor afectiuni nedorite dimineata are si o componenta meditativa, dar si de realizare a unui plan scurt de atac al zilei .

– Un dus cu apa mai rece este tonifiant si anxiolitic. Poate ajuta si la ameliorarea hipersudoratiei. Dusul de deschide. Spalati parul cu apa calduta, iar daca suportati, reduceti treptat temperatura apei pentru restul corpului.

– Cuprindeti-va ziua între doua zâmbete. Energia pozitiva atrage energie pozitiva. Zambiti! Veti face totul mult mai usor. Tineti minte asta: un comportament aspru, egoist si rece îi închide omului în fata toate usile si ma ales toate inimile. Omul vesel, deschis, recunoscator si bun va avea în jurul lui un univers pozitiv, plin de oportunitati si de iubire.

-Consumati putin vin rosu la masa de prânz. Cam 100-150 de mililitri sunt sanatate curata, dar daca nu sunteti consumatori, nu recomand sa deveniti pentru a vâna eventuale efecte pozitive. Persoanele care au hipertensiune arteriala, probleme hepatice sau gastrice vor evita alcoolul.

– Învatati sa trageti actiunea lânga intentie. Degeaba vrem sa facem ceva daca ramânem la stadiul de idee.Actionând, facând lucruri aparent marunte, generam o stare de bine în noi.

– Nu mâncati prea mult la prânz. Cei ce se îndoapa la masa de prânz devin imediat somnolenti – motivul este redistributia sangvina. Scade si randamentul intelectual. O masa cu doze moderate din mai multe tipuri de alimente este ideala pentru prânz. Gânditi-va sa asezati 2/3 din calorii în prima parte a zilei.

– Respirati adânc aer curat, repetat. Exista tehnici de respiratie, multe utilizate si în meditatie. Creierul se va simti excelent si veti gândi totul mult mai limpede. Trageti aer adânc, tineti aerul în plamâni pentru 8-10 secunde, expirati prelung. Repetati.

– Dormiti cam opt ore pe zi. Este cel mai important aspect al vietii. Fara cafea si alte substante excitante(alcool) în a doua parte a zilei, fara lichide multe seara, fara cina bogata, fara sport dupa sapte seara, fara televizor. Cititi un roman usor, respirati adânc, meditati, scrieti în jurnal, asterneti pe o hârtie lucrurile care va macina.

– Faceti cu o seara înainte sau dimineata o lista cu 5-7-10 lucruri pe care vreti sa le faceti în ziua respectiva.Sau cu idei pe care ati vrea sa le materializati cândva.

– Oferiti-va mici recompense dupa ce ati facut anumite lucruri.

– Cina trebuie sa fie cât mai usoara. Fara fructe. Fara alimente grele. Fara alcool.

– Comunicati cu cei din jur. Suntem fiinte sociale si ne simtim mai bine stând alaturi de semenii nostri,vorbind cu ei, râzând cu ei, îmbratisându-i, iubindu-i.

 

– Traiti totul cu uimire. Lasati-va impresionati de tot ce se întâmpla în jurul vostru si fiti recunoscatori pentru ca ati primit cel mai frumos cadou: viata.

 

– Fiti ponderati in tot si-n toate cele propuse

Ceea ce,conformanu-ma am si facut. Asa ca,astazi ne oprim aici cu recomandarile.Probabil ca maine,le vom continua…

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Cum ai grijă de organismul tău?

Cineva m-a întrebat nu demult "Cum ai grijă de organismul tău"? I-am răspuns "Simplu, nu am" și l-am blocat. Nu...

Duck-face

Toată lumea ştie de duck-face. Că le vedeţi pe nişte piţipoance în cluburi, pe stradă, făcându-şi poze în baie (de...

Știre bombă! Nokia a fost cumpărat de Microsoft!

Fraților, nu știu dacă ați scris la vremea respectivă, însă eu acum am aflat. Nokia a fost cumpărată de Microsoft....

Close