PENTRU SANATATE, ECHILIBRU-N TOATE!…

Daca peste tot in tara s-au facut si continua sa se faca eforturi sustinute (si pe multiple planuri) pentru eradicarea Covid-ului 19,din presa scrisa a judetului Neamt aflu,intre altele,fel de fel de fel de informatii referitoare la preocuparile autoritatilor dar si a cadrelor medicale din acele locuri.Unele bune,deci eficiente,altele -dimpotriva,ba chiar curioase si… de rasul lumii!
Iata bunaoara,ce se scrie in,, Monitotrul”,sub semnatura C.T.Stuzu:

 
 

,,Comitetul director al Spitalului Orășenesc Sf. Dimitrie din Târgu Neamț a luat câteva decizii importante privind activitatea pe termen scurt și mediu. Dr. Alexandru Pătraşcu, managerul spitalului(n.n.nu de mult inscaunat) explică: <Având în vedere ultimele evenimente, anchetele interne în desfășurare, am luat câteva decizii care să ne îmbunătățească și ușureze activitatea, dar care să întărească și disciplina. De exemplu, la Centrul pentru Primiri Urgențe, există un protocol clar, acela că niciun pacient nu se internează decât cu avizul medicului specialist. Internările nu le va mai decide medicul urgentist.”

 

A doua decizie, unde sprijinul autorității locale este esențial, se referă la instalarea de camere video: ”Vor fi instalate camere video la CPU, de jur împrejurul clădirii, pentru a avea o gestiune mult mai bună a activităţii personalului de la CPU.” După această etapă, instalarea de camere video se va extinde la tot spitalul și are drept scop și urmărirea circuitelor de către toți cei din spital.Pe cand oare si prin wc-uri ,in pod,morga(daca exista)sau biserica pentru a vedea cum actineaza preotul de pe acolo?!Dar dl doctor,manangerul, continue destainuirile,,absolut necesare”: ”Am demarat deja procedurile pentru a se instala un sistem video performant în spital. Vor fi instalate peste 60 de camere video în tot spitalul, pe fiecare secţie. Totodată, vom monta şi un punct de control acces, adică fiecare angajat al spitalului va avea o cartelă ce va avea acces doar la uşile unde este angajat. Şi vă dau şi un exemplu. Un cadru medical de la chirurgie va avea acces doar la poarta principală şi la intrările care duc la secţia de chirurgie. În rest nu va avea acces nicăieri. Personalul medical trebuie să fie responsabil şi să respecte circuitele epidemiologice impuse de noul medic epidemiolog. E adevărat că aceste decizii nu pot fi implementate în câteva zile. Sunt lucruri de durată. Prima fază va fi de implementare şi a doua față va fi cea de execuție şi de funcțiune. Cam în două luni de zile acest sistem video va fi funcțional>.

 
 
 

La prima vedere aceste…noutati tehnice si organizatorice instaurate de noul maneger, par sa fie de bun augur.Dar,paradoxal,deloc folositoare actului medical ,mai cu seama acum ,in conjunctura in care ne aflam!Cel putin eu,semnatarul prezentului articol,nu cred ca acestea(si altele ca ele) vor putea spori vreodata activitatea profesionala a personalului medical cat si a celor din administratia spitalului.Sus amintitele noutati de esenta populista,ba chiar teribilista,se potrivesc de minune cu zicala,,Tara-i in razboi si baba se piaptana”!..La Spitalul din Tg.Neamt,cred ca este nevoie de cu totul altceva.De respectarea cu sfintenie a juramantului lui Hypocrate(care de unii medici e cam terfelit!),de profesionalism si respect pentru cei aflati in suferinta,de abandonarea mitei si emfazei,de omenie si respect reciproc.Iata ce declara un fost pacient care acuză cadrele medicale de „incompetență și lipsă de respect pentru pacientul din contribuția căruia trăiește” in timp ce reprezentantul spitalului vine cu un apel,, la înțelegere și răbdare”!Rabdare la ce?!La ce se intampla pe acolo?!!
Or ,,masurile” vizate de tanarul manager,ridica in prezent multe semne de intrebare: – daca medicul chirurg, din exemplu, trebuie sa mearga in alta sectie, sa vada un pacient, nu are acces?De ce credeti ca oamenii au tendinta sa umble haotic, intr-un spital?-Nu carecumva sunt bani care trebuie castigati de cineva si de un proiect conform cu moda?! -Si la Spitalul din Suceava se afla un astfel de sistem,la ce le-a folosit?Autoritatile locale,recte PRIMARIA ,ce spun?Aproba oare toate aceste ,,minuni”costisitoare si ,practic,ne folositoare?..
Pana ce ,eventual, se vor afla raspunsurile cuvenite,am mai aflat ca si la Bicaz,la spitalul din localitate,au fost si inca sunt camere si control acces dar managerul a renuntat la ele, de fapt la o investitie costisitoare si cam…aiurea.Cam asa si in municipiul de resedinta,la Spitalul Piatra Neamt,acolo unde un medic anonim s-a destainuit:,,Avem si noi sistem video, pe sectii, de cativa ani si nu folosesete la nimic. Avem intrare cu cheie electronica si recunoasterea persoanei de minimum 6 luni si va spun ca nu este de niciun folos. Singurul lucru rezonabil este sa dai chei electronice personalului, astfel sa se impiedice intrarea celor ce nu lucreaza acolo.”
Afland despre toate aceste realitati candva existente si prin alte locuri,se cuvine ca DL doctor ortoped Alex.Patrascu,actualul mananger ,sa-si mai revizuiasca bunele sale intentii si ,implicit ,sa reduca substantial cheluielile de bani ce-ar putea si pot fi mult mai folositoare pentru viata pacientilor cat si a tuturor celor care-si desfasoara in prezent activitaea in acest cunoscut(si cu frumoase traditii) lacas de sanatate publica!

 
Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
În seara asta avem mâncare vietnameză!

Azi am zis să fac o nebunie. Așa că am luat mâncare vietnameză. Berea e slăbuță la gust, parcă e...

Amintiri din comunism – pielița salamului

Acum peste 30 de ani, mâncam salam de soia în fiecare zi. Acum e produs BIO, ECO și al dracului...

Vine Paștele!

După vodka de aseară am dormit dus. De nici nu m-am întors în pat. Cum m-am pus așa m-am trezit....

Close