Peștii respiră prin… testicole!

Luați toate perlele de la Bac, adunați-le cu toate perlele “nevinovate” din timpul orelor, apoi aruncați-le pe foc. Nimic nu va bate ora de biologie din clasa a 10-a.
În ziua aia eram de serviciu, așa că frecam menta prin clasă și pe culoar, în timp ce colegii s-au dus la ora de biologie, materie pe care o iubeam ca sarea-n ochi. Însă a fost pentru singura dată când mi-a părut rău că am lipsit. S-a întâmplat s-o scoată pe Alina la tablă.
Alina nu prea le avea ea cu cartea. Așa, mai către deloc. Abia trecea clasa, mă mir cum de nu rămăsese repetentă. Mă rog, în ora aia, s-a întâmplat s-o scoată la tablă. I-a pus niște întrebări din astea de genul ce e euglena, unde trăiește hidra, bălării. Și cum fata a cam dat-o prin boscheți, hai să-i pună o întrebare mai ușoară.
– Prin ce respiră peștii?
– Peștii? Respiră prin testicole!
spuse Alina, foarte sigură pe ea.
ball-fish

S-a râs, s-a râs atunci cum nu s-a mai râs vreodată în istoria liceului. Nota 4, stai jos, cum să zic asemenea enormitate etc., faptul fusese consumat. Restul orei cică a trecut al naibii de repede, toată lumea zâmbea în continuare. Mie mi-au spus colegii. Îmi ziceau că nici să-i fi plătit și n-ar fi ratat ora aia dacă știau de fază dinainte.

Și asta mi-a adus aminte de-o povestire din Cismigiu & Co. de Grigore Băjenaru.
Chiorul (un coleg de-al lor, as în bășcălie și voie bună), venise cu un tren de dimineața la ore, în prima zi de după anul nou. Ăla rupt de somn, făcuseră pact cu toți profesorii ca-n prima zi de școală să nu-i întrebe pe elevi nimic, să nu-i asculte. Și Chiorul se pusese în ultima bancă, fiind rupt de somn și i-a zis lui Grig (Băjenaru):
– Bă Grig, eu mă pun la somn. Când e de râs în clasă, fă și mie semn, să râd și eu!
– Bine bă, cum să nu!

Și se pune Chiorul să tragă la aghioase, visând la cârnați și caltaboși.
Și când intră profesorul (un tip sever și slab pregătit) de germană în clasă, îl găsește pe unul în afara băncii. Pe vremea aia se făcea școală, nu ca acum…
Și proful se supără și-ncepe să cheme oameni la tablă. Și se întâmplă să-l cheme și pe Chiorul.
Grig, neștiind cum să-l facă pe ăla atent că-l cheamă la tablă, îi dă niște coate:
– Chiorule, Chiorule!

Și-n liniștea aia mormântală, se trezește Chiorul și începe să urle cu gura până la urechi, bătând cu pumnii în pupitru și dând din picioare ca un apucat:
– Ăhăhăhăhăhăăă! Hăhăhăhă!!!

Vă dați seama, parcă se repeta istoria. O fracțiune de secundă stai să procesezi și să reprocezezi faza, enormitatea, gogomănia, apoi te pui și râzi până te ia durerea de burtă.

Și cum încă din liceu eram cam fudul de urechi, o fază d-asta comică mi s-a întâmplat mie. Aveam oră de matematică cu diriga. Și-n timp ce ne preda femeia de tangențe, complemente, teoreme și axiome, deschide unul ușa, se uită în clasă și-o închide. După ce noi terminam orele, aveau ore acolo unii de la postliceală, aleși pe sprânceană, unul și unul. Numai minoritari.
Și diriga zice ceva, sala începe să râdă. Eu, neînțelegând ce zisese femeia, îl întreb pe colegul de bancă:
– Ce-a zis mă diriga?
– Ce-i cu ăsta mic și negru?

Și-n liniștea aia de se lăsase după râsul clasei, m-apucă pe mine un râs d-ăla demn de Oscar. Însă nimic nu se ține mai bine minte din liceu decât peștii Alinei, cei care respirau, bieții de ei, prin testicole!

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.