NU TOT CE-I FACUT DIN PLASTIC, ESTE SI FANTASTIC

Cand masele plastice au aparut in comert, pe piata si-n magazinele din Romania, nu putini erau cei care, uimiti de noua descoperire a tehnicii si mai ales de aspectul inedit al produselor, exclamau la unison: fantastic!

Da, fantastic pentru acei ani cand, mai tot romanul era obisnuit doar cu acele clasice produse, realizate fie din lemn, material textil sau tabla, hartie si carton presat. Vi le reamintiti, probabil. Noutatea a prins grozav, mai cu seama dupa ce “savanta de renume mondial” se credea chiar si… inventatorul maselor plastice, iar combinatele chimice se extinsesera pe intreg cuprinsul Romaniei socialiste. Erau acele vremuri in care sacosile, gentile, incaltamintea si chiar imbracamintea proveneu numai din materiale plastice. Ce mai, plasticul era prezent mai peste tot si devenisera o adevarata mandrie pentru cei ce-l foloseau chiar si-n exces! Dar odata cu anii, treptat, treptat, simultan cu multe alte schimbari, s-a schimbat si parerea oamenilor vis a vis de produsele din plastic. Adevarul adevarat, a iesit la suprafata, iar pe piata au aparut tot mai noi si diversificate produse realizate nu numai cu un nou design, dar si din alte materiale si materii prime, fie mai atragatoare, fie mai rezistente sau mai durabile si, de ce nu?, mai putin nocive.

Sa vedem insa acum, ce se intampla totusi cu plasticul, la ce se mai foloseste, unde, cum si ce se face-n prezent din “stravechiul”material. Din cate se stie, exista mai multe tipuri de plastic, fiecare fiind marcat, printr-un cod, postat pe ambalajul produselor. Diferentele dintre acestea sunt date de substantele componente cat si de gradul de risc pe care-l prezinta pentru sanatatea omului.Iata si cateva exemplificari:

– PET (polietilena tereftalata), este un produs sigur si reciclabil. Codul amintit apare indeosebi pe sticlele de apa sau bere, sucuri si ulei vegetal. Nu este indicat pentru a fi reutilizat dupa golirea recipientului, pentru ca pe suprafata lui se dezvolta unele bacterii.

– HDPE (polietilena de inalta densitate),este usor reciclabil si sigur. Este folosit indeosebi pentru fabrica pungilor si folilor de plastic, a sacilor si cutiilor pentru margarina, flacoanelor de sampon, bidoanelor de detergent de rufe si a butoaielor si laditelor destinate legumelor.

– PVC (clorura de polivinil), un plastic ieftin si rezistent, dar periculos pentru mediu, fiind greu de reciclat.

– PP (polipropilena), este un produs sigur, dar care se degradeaza treptat prin expunere la soare. Acest cod poate fi intalnit pe ambalajele alimentare cat si pe alte recipiente tot de plastic, cum ar fi galetile sau ligheanele.

Sirul exemplificarilor ar putea continua cu multe, multe altele, intre care, ca totusi sa mai citam cateva: DVD-uri, ustensii si echipamente pentru laborator, produse din industria auto, electrocasnice etc. toate insa incorporand cel mai periculos tip de plastic si-n plus, nu este usor reciclabil!

Asa ca, atentie la ce cumparati si folosti, evitand astfel eventuale neplaceri! Practica, viata de zi cu zi, intamplarile ei, vin sa confirme faptul ca nu tot ce-i produs din plastic, este si… fantastic!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.