,, PLIMBATI “(ALUNGATI) …URSUL!
|De la un timp, sub ochii nostri, animalele salbatice, dar mai cu seama ursii, au devenit o mare problema pentru sanatatea si viata omului! Reamintiti- va doar ca , in urma cu cca 1- 2 ani , un urs a ajuns chiar si pe… acoperisul unei locuinte din zona centrala a Brasovului! Acum aflam, vedem (pe la tv) sau citim din ziare , tot mai multe asemenea vesti(cazuri)ce ne cam pun pe ganduri. Iata doar numai cateva:
-,, Urșii se plimbă noaptea pe străzile din Bușteni. La Sinaia și- au făcut apariția mistreții ”
-,, Turiștii aflați la picnic pe Transfăgărășan, speriați de o ursoaică .Seară nu mai ies pe străzi, pentru că ştiu că întâlnesc urşi înfometați.”
-,, Un urs s- a urcat într- o maşină parcată în pădure. A mâncat o banană şi a tras şi un pui de somn”
-,, Potrivit unui comunicat de presă trimis de Consiliul Judeţean (CJ) Harghita, la Băile Tuşnad urșii au ajuns să viziteze aproape zilnic curțile oamenilor.”
-,, Atât localnicii, cât și autoritățile locale sunt diperate, deorece nu au voie să ia niciun fel de măsuri împotriva animalelor….”
,, Sunt foarte mulţi urşi în oraş, aceştia umblă pe străzile oraşului, acolo unde sunt copii şi persoane în vârstă. În cursul lunii iulie ursul a atacat două persoane şi a pătruns de mai multe ori în dependinţe, pensiuni în căutarea de hrană, iar acum în perioada în care se coc fructele, urşii pătrund zilnic în curţile oamenilor”(CJ Harghita)
,, Cea mai recentă incursiune a avut loc la Băile Tuşnad azi- noapte, când ursul a intrat într- una din casele Fundaţiei Sfântul Francisc, la Centrul de protecţie a copilului Sfântul Ladislau, unde a căutat mâncare. Consilierul judeţean Kolozsvári Tibor, coordonatorul centrului, a relatat că , în jurul orei 2. 00, ursul a pătruns în clădire, pe intrarea principală. În căutarea de hrană a distrus frigiderul din clădirea care adăposteşte cincizeci de copii. A apelat jandarmii care au sosit la faţa locului după mai bine de 20 de minute, timp de reacţie foarte lung”, se arată în comunicatul de mai sus. Mai aflam deasemenea, ca tot mai mulți locuitori din Azuga se plâng că se întâlnesc cu Moș Martin ziua în amiaza mare, iar riscul unui atac este iminent. Iar in alta zona a tarii, un bărbat din Maramureş a fost atacat în mijlocul pădurii de o ursoaică cu doi pui. Deşi rănit grav, maramureşeanul, ajutat de copiii săi, a reuşit să scape din ghearele ursoaicei, iar acum se află în afara oricărui pericol, la spital. ,, Am dat în ea cu pumnii, cu picioarele. Până am indepartat -o si m- a scapat….”
Si totusi, ce facem cu urșii? Ii lasam chiar sa si ne omoare?! Tot mai multi oamenii spun că au ajuns să se închidă în locuinţe, de teamă ca nu cumva animalele sălbatice să între peste ei în blocuri. Polițiștii locali patrulează în fiecare seară pe străzi, însă tot ce pot face este să sperie animalele şi să le gonească. Deocamdata, atat! Atat, pentru ca legea nu le permite mai mult, asociatiile pentru protectia animalelor au, ca mai de fiecare data , alte pareri, pro- animale, iar autoritatile indrituite de lege pentru asa ceva, fie ca nu prea baga- n seama cele intamplate si solicitate, fie ca ….au alte probleme , cica ,, mai presante”! Atunci, firesc, te- ntrebi: dar, totusi, pe noi , oamenii , cine ne mai protejaza?! Ursii in nici- un caz!…
https://observator.tv/eveniment/ursul-de-oras-ia-cina-in-statiune-in-fata-animalului-periculos-trecatorii-se-a
http://stiri.tvr.ro/ur–ii- se-plimb
Marc Ciubotaru
Hai, plimbă Ursu’ !
Fără a avea totuși o legătură cu subiectul articolului, și dacă tot vorbim de urși(!), expresia de mai sus este una mai rar folosită, cu semnificația: Fugi de-aici !, pleacă !, îndepărtează-te.
N-am idee care ar fi originea expresiei, dar îmi aduc aminte de pe vremile cînd eram copii că foloseam o formă mai elevată – plimbă ursul că ruginește lanțu’, valabilă pentru alți copii care vroiau să se bage în joaca noastră.
Tot așa, la plezneală, o expresie sinonimă, ar fi “spală putina !”. 🙂
(pentru care se merită un studiu separat)
Mi se pare ca,,spală putina” pare a fi: ; hai,pleacă d’aici! Asa-i?
Da, mai degrabă da.
Interesantă ar fi originea acestor expresii, cum ar fi de exemplu și “a tăia frunză la cîini”, “a da bir cu fugiții”, poate ceva mai puțin “toarnă cu găleata”. Sînt multe expresii interesante și frumoase, semnificația lor fiind cu totul și cu totul alta decît însăși cuvintele din care este alcătuită.