Polistirenul extrudat sau cel expandat?

Există pe piață fmulte magazine care comercializează produse pentru construcții. Am studiat fîn amănunt unul dintre cele mai cunoscute magazine online de acest fel din țară, dorind să aflu ce fel de polistiren e mai bun pentru izolațiile clădirilor. Polistrireul extrudat sau cel expandat? Ei bine, răspunsul e simplu: ambele!

Magazinul online e-izolatii.ro, aparținând MTM Izolatii & Constructii SRL, are o diversitate mare de produse în stoc, livrează prompt, iar prețurile sunt negociabile. MTM Izolații & Construcții SRL e o companie autohtonă cu capital privat, care importă și distribuie materiale moderne pentru izolații în domeniul instalațiilor de climatizare, ventilație și încălzire, cât și diverse materiale de izolații pentru construcții destinate clădirilor comerciale, rezidențiale, industriale, hoteliere și pentru instalații tehnologice.

Firma a livrat masiv diverse produse pentru cele mai mari proiecte de construcții din ultimii ani din București și din țară, dintre care pot aminti Stadionul Național, Sky Tower, Hidrocentrale, Cora România, Carrefour România, Biblioteca Națională etc.

În calitate de importator direct de produse de la prestigioase companii internaționale, societatea își permite să practice prețuri scăzute, în condițiile unei calități foarte ridicate a produselor comercializate. Între produsele cel mai bine vândute de află și polistirenul.

După cum spuneam, pentru izolații în construcții se folosește și polistiren extrudat, și polistiren expandat. Polistirenul extrudat e cunoscut pentru fiabilitate și rezistență la efectele distructive ale naturii. Având o mare rezistență la compresiune, e ideal pentru izolarea pardoselilor supuse la trafic intens. Impermeabilitatea sa îl recomandă pentru termoizolări în medii umede: fundații, socluri și terase inversate.

Fluctuațiile de temperatură sub și peste 0 °C în condiții de umzeală au efecte distructive asupra multor materiale pentru construcții. Rezistența polistirenului extrudat la umezeală, duritatea și elasticitatea lui îl fac un produs rezistent la îngheț și dezgheț ciclic.

Nu are capacitatea de a „respira”, nefiind recomandat pentru termoizolarea exterioară a fațadelor, chiar dacă rezistența termică oferită pare a fi mai bună decât cea a polistirenului expandat. Are rezistență mare la agenți chimici precum acizi, baze, alcool și vopsele bazate pe alcool, apă sărată, ciment, asfalt etc.

În schimb, fațada clădirilor se izolează cu polistiren expandat. Iarna, punctul unde se vor atinge 0 °C va fi întotdeauna în interiorul plăcii de polistiren sau foarte aproape de marginea ei. Vaporii de apă vor ieși în interiorul clădirii. În restul anului, vaporii de apă pot ieși mai curând prin placa de polistiren expandat. Astfel, peretele „respiră”, echilibrând umezeala proprie cu cea din interior și cea din exterior, iar pereții vor rămâne uscați.

Polistirenul expandat se folosește cel mai bine pentru izolarea la exteriorul clădirilor, iar cel extrudat este optim pentru izolarea pardoselii și a tavanelor. Este o greșeală folosirea polistirenului extrudat pentru termoizolarea pereților. Unii îl aplică pe pereți chiar și în interior, neștiind că își pot deteriora locuințele. Există măcar două motive pentru a evita folosirea polistirenului extrudat pentru izolarea pereților.

– Acesta e compact și nu e permeabil la vaporii de apă. Zidul pe care se alică nu „respiră”. Iarna, exteriorul peretelui are temperatura negativă, iar în interior suprafața polistirenului extrudat e pozitivă. În exterior vaporii de apă nu pot ieși fiind frig, iar in interior nu intră din cauza polistirenului extrudat. În timp, umezeala va aduce igrasie.

– Dacă se aplică polistiren extrudat în exterior, vaporii de apă vor intra în casă, indiferent de temperatura mediului ambiant. Pe termen lung, umiditatea dinăuntru va provoca igrasie. Asta nu umbrește cu nimic proprietățile de excelent termoizolator al polistirenului extrudat. Trebuie doar să fim atenți unde îl folosim.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Pin-up girl #2

Vă spuneam că voi începe săptămânal să pun câte-o domniță din seria "pin-up girls". Iată c-a venit timpul și pentru...

De ce Liam Neeson?

Liam Neeson a început să-mi placă de la Takken. Filmul în care fata lui e răpită la Paris și vândută...

Nu copiii sunt de vină, ci părinții idioți!

Încep acest articol spunând din capul locului că NU AM COPII. Așadar, nici nu sunt as în "parenting". Însă, când...

Close