POPASURI TURISTICE DE IERI SI DE AZI!..

.

Cele ce urmeaza se pot constitui intr-o veritabila fila de istorie și de rememorare a unor locuri care pe măsură trecerii timpului si-au pierdut si își pierd identitatea. Despre cateva dintre acestea,situate chiar in apropierea orasului Târgu Neamț,amintea candva,in mai multe publicatii, si dl.prof. Dumitru Constantinescu.Conform surselor, dar şi mărturiilor înregistrate de la localnici, Hanul Urechenilor,bunaoara, era situat pe marginea șoselei Piatra Neamț – Războieni – Târgu Neamț, la aproximativ 20 km de orașul de pe malurile Ozanei. Nu se știe exact cine a fost primul proprietar al hanului, dar se bănuiește că ar fi aparținut mănăstirilor Neamț și Secu, care l-au arendat. După primul război mondial, a ajuns în stăpânirea preotului Scobai din Urecheni, apoi a trecut în proprietatea Sfatului Popular din localitate. Nu se cunosc date despre vechimea sa, însă D. C. apreciază construcția ca fiind de pe la începutul sec. XIX.Există insa posibilitatea,zic unii, ca acest han să fi servit pe vremuri ca stație de poștă între Piatra Neamț și Roman – Târgu Neamț.În momentul identificării în teren , acest obiectiv turistic a fost prezentat ca fiind într-o stare bună, o parte a clădirii fiind chiar folosită. Sfatul Popular al comunei Urecheni-Primaria- a amenajase într-una din încăperi…Casa de naștere ,ce avea menirea de a deservi pe timpurile de atunci, satele Urecheni și Păstrăveni.
Hanul era alcătuit din clădirea propriu-zisă și beci. Având în vedere că ar fi putut fi stație de poștă, cel mai probabil pe lângă han au existat și clădiri anexe – grajduri, însă în anii ‘960 nu se mai păstra nici o urmă. Hanul era construit din cărămidă, pe temelie de piatră, ulterior adăugându-se la interior, doi pereți din lemn, lipiți cu lut. Peretele din față avea grosimea de 75 cm, iar la colțuri și între ferestre, de ambele părți ale intrării, avea câte doi pilaștri angajați. Clădirea era acoperită cu draniță(sindrila,sita) și avea ferestre de formă dreptunghiulară.Beciul hanului era construit de asemenea tot din cărămidă, iar cele 14 trepte care facilitau accesul, erau realizate din lespezi de piatră.Din păcate, din bătrânul han nu s-a păstrat nimic.Acum, în localitate, supraviețuieste doar toponimul ,,În deal la Han”!
Se spune ca în trecut, în localităţile din preajma orașului Târgu Neamț au mai funcționat şi alte hanuri, precum ,,Hanul lui Petrică” de la Bălțătești și Hanul de la Păstrăveni, considerate în epoca lor de glorie,drept… ,,hanuri la drumul mare”.la Bălțătești,statiune balneara cunoscuta in tara pentru efectul lor benefic in afectiunile oaselor, a mai existat o locaţie similară, numita chiar așa – ,,Hanul”, pe locul acesteia construindu-se Stația de pompieri din localitate.In schimb,din Hanul de la Păstrăveni se pare că a mai rămas o mărturie în perioada când s-a efectuat localizarea în teren – o parte din vechiul beci. Acest segment de beci,spun localnicii, era folosit de Bufetul local, ca spațiu de depozitare.Prof. D. Constantinescu face observația că atât ,,Hanul lui Petrică” de la Bălțătești, cât și segmentul de beci din Hanul de la Păstrăveni erau proprietatea Sfaturilor Populare(primariilor) și se păstrau în stare bună.

Acum s-a cam ales praful din tot ce-a fost.Ce-i drept,in locul acestora(adica a fostelor) au aparut ,pe ici,pe colo,hanuri noi,moderne si divrersificate ca paleta de servicii.O eventual vizita in arealul moldav,cu predilectie judetul Neamt,va poate facilita cunoasterea in mai de aproape,direct,la fata locului a multor obiective,foste sau actuale, destinate turismului.Tezaurul de valori culturale din zona Tg.Neamt este intregit de peste 30 de obiective laice si monumente istorice , cum ar fi: impunatoarea Cetate a Neamtului, fermecatoarele case memoriale ale scriitorilor romani (Casa memoriala Ion Creanga, Muzeul Memorial Calistrat Hogas), comori ale etnografiei si arheologiei romanesti (Muzeul Neculai Popa, Muzeul Curtea Domneasca) si bineinteles, pitoresti locuri de popas, pline de farmecul traditiei si artei populare, asa cum este si Hanu Ancutei.

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.