Pornesc operațiunea “Monitorul”

După cum ziceam zilele trecute, degaba ai o placă video de ultimă generație, dacă monitorul tău nu știe nici măcar ce e ăla Full HD. Al meu în mod cert habar n-are.
Așadar, de pe 1 august (când fac o mulțime de ani), pornesc operațiunea Monitorul. Adică, voi începe să adun bănuți să-mi iau un monitor nou. Unul ce știe ce e aia Full HD și cu ce se mănâncă. Am încercat să-mi folosesc televizorul pe post de monitor, însă nu prea mi-a plăcut cum se vedea. Orice aș fi făcut eu, rezoluția nu sărea de 1200×1024. Probabil placa video proastă, probabil cablul dintre ele (nu am folosit un HDMI), nu știu ce, însă cert era că nu pot folosi TV-ul pe post de monitor.
nec

Am găsit eu o ofertă foarte atrăgătoare de monitoare second hand. Tot de la ei i-am luat PC și monitor tatălui meu. Au trecut vreo 4 ani de atunci și încă îi funcționează fără probleme.

Acum eu am pus ochii pe un monitor Nec MultiSync EA243WM, care este acum la prețul de 500 lei. De ce l-am ales pe acesta? Are boxe incorporate (nu că asta mi-ar trebui neapărat – deși e bine să ai de rezervă, nu știi când îți pică sistemul 5+1) și mufă HDMI. Acum pot în sfârșit scăpa de cablurile VGA sau DVI de care mi se încurcă majoritatea firelor de ies din calculator.

De ce aleg un monitor second hand și nu unul nou?
Unul nou, cu diagonala de 24 inci costă 650 lei. Și tot 2 ani am garanție. Iar cu cei 150 lei pe care nu-i pierd. îi pot folosi la altceva. Probabil un SSD, pentru bootare, cine știe, într-un PC nu te poți opri mai niciodată de investit. Sau, mă duc cu nevasta la restaurant, la ștrand, sau îmi fac abonament lunar la sală.

Însă revin asupra unei întrebări mai de bun simț. Pentru ce ai nevoie de monitor Full HD, mai ales că filmele le vezi pe PC (care e Full HD). Filmele da, le pot vedea la TV, însă nu pe toate. Există câteva fișiere pe care nu le citește neam. De obicei sunt cele Matroska (.MKV). În plus, un monitor mai mare față de ce am acum este un plus. Sunt obișnuit să lucrez pe două monitoare sau să-mi împart monitoprul în 2. Așa, cu un monitor nou, voi avea încă 5 cm în plus, deci îmi va fi mai facil. La monitoare și TV vorba “bigger is better” este foarte adevărată. La fel ca la salariu.

Comments

comments

No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.