PORNIND DE LA UN PROVERB!

Proverbul, se știe, este o vorba înteleapta, un cuvânt (mai rar) sau o succesiune de cuvinte pline de înteles profund. La noi, la români, cele mai multe proverbe (zicale, zicători, vorbe de duh sau cuvinte din batrâni) sunt anonime, provenind din întelepciunea mulțimilenară a poporului. Cine-ar fi crezut maximele și proverbele românesti născute în urmă cu sute de ani ramân la fel de valabile și, mai ales, folosite în limbajul curent și astăzi! Ca parte a culturii populare tradiționale, proverbele plasmuiesc metaforic și concis experiența umană, constituind o parte semnificativă a reprezentărilor sociale. Dar etnologii și sociologii spun proverbele nu reflectă doar realitatea româneasca, ci serveau în urmă cu sute de ani și drept reguli de conduită

Acum? Din te ușor se poate constata, proverbele continuă reflecte, sub o formă sau alta, realitatea, dar o realitate nu tocmai îmbucurătoare și nici dătătoare de speranțe!…

Pentru exemplificare, haideți pornim de la un binecunoscut  proverb:
“Țara arde și baba se piaptănă“!…

Ce-i drept, țara nu arde, dar cât de mult adevăr, cât de veridic este mesajul ce-l transmite proverbul, prin… bombardamentul informațional adresat întregii populații  de către cei aflați la putere! Modificări și ras-modificări ale legilor Justiției, salarizarea în domeniul medico-sanitar (și nu numai), consecințele revoluției fiscale, sesizarea Curții Constituționale în cazul revocării procurorului-șef al DNA, modificarea Codurilor Penal și de Procedura Penală, revizuirea legilor siguranței naționale, eternele probleme din pușcării, elaborarea unui program de  guvernare obligatoriu pentru următoarele două decenii etc etc.

Pentru a fi dezbătute și aplicate-n viață, toate acestea, cât și altele te or mai fi, implicând întreaga energie a națiunii române! O națiune care tot așteaptă, de ani buni, rezolvarea și a altor probleme la fel sau mai importante, unele chiar vitale pentru sănătatea și binele tuturor! Iată, din mass-media aflăm un oraș (Botoșaniul) riscă rămână fără apă potabilă în cel mult 10 ani pentru realizarea unui lac de acumulare, în zona, se tot amână de cca. trei decenii!

Tot în Moldova, dar la Iași, nouă clinică de chirurgie plastică de la Spitalul “Sfântul Spiridon”, finalizată în anul trecut, a fost dotată abia acum cu… 10 paturi! La Focșani, bazinul de înot inaugurat acum o luna, cu mult tam-tam și-n prezența mai marilor șefi de la Centru, stă și acum închis, cu lacătul pe ușa, pentru populație! Nu mai reamintesc de faptul mult promisa autostrada Tg-Mureș – Tg-Neamt – Iași a rămas în continuare doar… promisiune, precum și alte asemenea autostrăzi și artere rutiere promise și cuprinse în “mărețul Program de guvernare al PSD-ului!

Mai aflăm. de asemenea , recent, sute de directori de spitale din întreagă țară, au fost… nu, nu care cumva se creadăajutați și înțeleși, ci  realmente persiflati în sediul Guvernului în timp ce mulți studenți, în prag de terminare, rămân pe mai departe învinși de incompetența sistemului dar și de sărăcie!

Cum notează și ziarul “Adevărul“, “unul din trei studenți români ajunge termine facultatea, iar asta din cauza tinerilor li se par inutile studiile superioare în vederea obținerii unui job, dar și pentru nu fac față cheltuielior“!

Care sunt în fond prioritățile partidului de guvernământ? Afli și… te crucesti: Cosurile Penale și legile securității, nicidecum fondurile europene care ne mai scoată, cât de cât, din acesta degringolada generalizată! Cu exemplificarile neajunsurilor, ne oprim aici întrucât dacă am încerca le enumerăm pe toate câte sunt, ne-ar trebui încă 3-4 pagini de blog! Dar dacă, eventual, va mai întrebați și ce măsuri au fost luate pentru înlăturarea lor (a ne ajunsurilor), practic, ce fac, în acest sens, aleșii noștri, va răspund, cât știu și eu (dar și o țară întreagă, deocamdată, mai nimic!

Ba da! Fac ce fac, dar spre înapoi! Recentul eveniment “Daciada lalelelor” de la Pitești, despre care s-a mai scris și comentat, a arătat încă o dată România acestor ani, este condusă înapoi spre “mărețele culmi ale socialismului“! Spre acele vremuri când activiști entuziaști, plini de emfază, ca și astăzi, scoteau  șoimii patriei și pionierii la defilare în față notabiltatilor de partid și de stat!

Cei 30 de ani care au trecut de atunci “s-au topit în minutul în care, cum notează și cotidianul Adevărul, o fetiță de trei anișori a fost pusă de instructoarea ei facă un mic număr de acrobație, spre delectarea actualilor conducători“!

Spre care, continui eu, unii yesmani (slugarnici, lingăi, obidienti) din mulțimea de gurăcască s-au îmbulzit sărute mânile “conducatoarelor”, șefilor noștri de azi! Ei, ce spuneți, toate acestea nu-s… actualizări ai anilor de tristă amintire!? Nu-s, în același timp, și o confirmare a valabilității  sus amintitului proverb?!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Telefoane “Made in China”. Argumente pro și contra

Până nu demult, când auzeam sau citeam pe un produs "Made in China", îl catalogam automat ca fiind de o...

DESPRE MITOCANIE (DAR SI MULTA NESIMTIRE)!

Ca sa vorbim despre acest concept cred c-ar trebui,dela-nceput sa-l definim: MITOCANÍE, (2) mitocanii, s. f. 1. Atitudine, comportare, afirmatie...

Dallas Buyers Club

Dallas Buyers Club prezinta povestea lui Ron Woodroff (interpretat de Matthew McConaughey - care a slăbit 20 de kilograme pentru...

Close