Povestea cu bere Stejar

Aceia care mă cunosc cât de cât știu că-s băutor de bere. Bere cu lămâie sau mai ales, bere Stejar.
De aceea când mă duc la un restautant, bar, crâșmă, orice, și cer bere Stejar și mi se spune că n-are, privind la mine de parcă aș cere caviar într-o benzinărie rurală, mă supăr.
Are sens ce-am zis? E de la bere…

Haideți să vă povesteasc eu povestea de la bere Stejar.

sticlastejarEram la mare acum vreo 4-5 ani. În Vama Veche, perioada aia tulbure, căci după aia am văzut seringi în apă și pe nisip și mi s-a luat de-a mai merge acolo. Poate în vizită, cu cizmele naziste în picioare da. Să nu mă înțep…

E, și era o căldură afară… Băi, căldură d-aia de ți se topea brățara de latex de la ceas, o căldură de ți se decolora părul mă. Apa era prea caldă pentru a sta în ea, în cort era saună, pe plajă nu era nimeni sănătos la cap, farmaciile alea 2 micuțe deja rămăseseră fără medicamente contra insolației…
Așa că unde era toată lumea? La baruri nene. Băi, era puzderie de lume. N-aveai loc să arunci un ac, toate barurile erau supraaglomerate. Unii puseseră și-n stradă umbreluțe și mesele de rezervă. Alea mai rupte, mai dejghinate. Țineau câteva halbe de bere, dar dacă voiai să faci un skandenberg, erai bun de plată pentru biata masă.

Și mergeam p-acolo să găsim niște locuri libere. Și-l vedem pe tovarășul Adie la masă.
– Bă, ‘ai încoa!

Ne face loc și dă-i taină. Hai să-mi comand niște ceva de băut zic, eram rupt de sete.
Cum ăia n-aveau decât bere, nicidecum un cola light, un pepsi max, un sprite sau seven up, cer o bere.
Avea vreo 2 firme d-astea cunoscute și o ladă plină, adică 8 sticle de Stejar.
Abia văzusem reclamele alea mișto la bere Stejar, reclame care m-au atras. Iată una pentru aducere aminte:

Și-mi comand o bere Stejar, să văd cum e. Băi fraților, am băut sticla aia și-am mai cerut una. Nu știu cum naiba, de la căldura aia, Dumnezeu știe, parcă curgea în mod natural pe gâtlej în jos.
După ce-am băut-o pe-a treia, m-am dus să le elimin.
Apoi am comandat-o pe-a patra.

După 5 minte am luat-o pe-a cincea din frigider, bând-o pe jumătate până la masă. În 3 metri deci…

Ce era să fac, să mă duc la masă cu sticla goală? M-am întors la bar și-am luat-o și pe a 6-a. Și-am ajuns la fix ca să las a cincea sticlă goală. Am luat-o pe-a șasea și m-am dus… Iar la budă, voiau nemernicele să iasă afară. Nu mai văzusem robinet așa sub burdihan de când mă știam.

Ajung la masă cu trei sferturi de sticlă. În 5 minute s-a dus și aia. Mă uit la ceas. Abia trecuse o oră jumătate de când eram în crâșmă. Eu după 6 sticle de bere Stejar nu mă pilisem. Dar deloc mă. Nici cât să-mi sticlească ochii. Nimic, ziceai c-am băut din bere Stejar numa apa aia de izvor!

Era normal să comand și cea de-a șaptea, nu? Și când am văzut-o pe ce-a de-a 8-a stând acolo stingheră, pierdută într-un colț între urși și timișoreni, am luat-o și p-aia. Ăla la bar a zis că era singurul bax de bere Stejar pe care-l avea.
– Eh, sănătate taică, să mai ai și mâine, dacă e căldură așa…

Și ajung la masă cu cele 2 beri. Ăia se cruceau.
– Bă, ai băut toată berea Stejar mă? Cum e?

Pe-a șaptea am băut-o eu singurel, iar a 8-a sărmana a fost făcută poștă de flăcăii și flăcăuașele de la masă, de nu mai rămăsese din ea decât sticla goală, uscată până la ultima picătură…
– Bă, bună bere! Mă duc și eu să-mi iau. Ziseră vreo 3.

S-au întors cu urși în brațe, ultima picătură de bere Stejar o dădeam eu pe gâtlej. Și sticla numărul 7 a fost ultima sticlă de bere Stejar din ziua aia…
De atunci, de fiecare dată când văd bere, tre să-mi iau bere Stejar.
Și acum pe 20, voi retrăi momentele intime cu berea Stejar…

Stejăreii cunosc amănunte!

Comments

comments

20 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.