POVESTEA STATUILOR DE PE UNIVERSITATE:UN ARTIST UITAT PE NEDREPT!

 

Fiecare dintre noi,bucurestean sau nu,a trecut -si nu odata- prin fata impunatoarei cladiri ce gazduieste Universitatea Bucuresti.Acolo,pe frontispiciul fatadei,patru statui ,,privesc forfota de jos,cu ochii ingusti si parca vii”,cum spune intr-un interesant articol postat pe net,d-na Dana Fodor Mateescu.Intre altele,autoarea intreba :,,V-ați întrebat insa vreodată cine se află în spatele unor minunate lucrări de artă din București? Sau cine a fost modelul, muza, ce gânduri avea ea, în momentul în care artistul încerca să eternizeze clipa, ideea, zborul?
Sincer sa fiu,eu nu mi-am pus nici odata asemenea intrebare,chiar daca am si studiat la facultate de filosofie a Universitatii!Asa ca,din nefericire,ma numar si eu intre putinii nestiutori,intre cei care inca nu au aflat ca cele patru statui de pe frontispiciu: Dreptul, Filosofia, Ştiinţa şi Arta, au văzut și au trăit o fărâmă din istoria Bucureștiului: gărzi legionare cu brațele drepte întreptate spre cer, comuniști dârji, agitând niște portrete, pionieri, uteciști, revoluționari decembriști murind.Deasemenea,n-am stiut ca,,aceste mărturii din piatră”,cum le spune stimata doamna Mateescu, ,,au ieşit din mâinile unui mare artist: Emil Wilhelm Becker, sculptorul Casei Regale. Ca model, a slujit chiar fiica lui, Else, o frumuseţe nordică, diafană.”Care-i este soarta acestui minunat om,ce s-a intamplat cu el?Raspunsul ni-l ofera tot D.F.M.,,Azi, artistul este pe nedrept uitat și o mare parte din lucrările lui au rămas nesemnate, o pedeapsă dată de comuniști pentru că a avut <neobrăzarea> să fie sculptorul casei regale! Singurii care s-au luptat pentru reabilitarea și recunoașterea maestrului au fost nepoata lui, Rodica Filip von Becker și fiul acesteia, Șerban.Moștenitoarea, Rodica, seamăna ca două picături de apă cu statuile. Avea aceleași trăsături fine, dar ferme.”,,De multe ori, trec pe sub cariatidele acestea și mi se face dor de mama, mărturisea doamna Rodica von Becker. Îmi amintesc și de bunicul, Opapa, cum îi spuneam noi, ai casei. A fost un om cu totul special, deosebit. Minunat. Parcă îl văd cum lucra în atelierul de pe strada Bateriilor, plin de ciment, praf de piatră, cu degetele albe-albe. Stătea ore în șir închis acolo, ciocănea, șlefuia, finisa. Eu eram mică, mă jucam uneori pe lângă el și mă întreba: îți place Rodicuța?”
Am mai aflat din acelasi atragator si interesant articol ca ,de-a lungul anilor,Emil von Becker a creat numeroase lucrări spectaculoase: monumente publice, funerare, statui, clădiri publice, private, cu sculpturi ornamentale, busturi, cavouri, grădini publice sau particulare, medalistică, numismatică, măşti mortuare, realizate în atelierul din strada Bateriilor nr. 50.O capodoperă semnată Becker este ”Mormântul Eroului Necunoscut”, închinată memoriei celor căzuţi în Primul Război Mondial şi expusă în parcul Carol. Pe vremea lui Gheorghiu-Dej, lucrarea a fost mutată la Mărăşeşti pentru a nu concura cu mausoleul eroilor comunişti. Şi-a reluat locul în Parcul Carol abia în 1990. Artistul a făcut peste 130 de lucrări, medalii şi plachete pe teme istorice, culturale sau militare, fiind şi membru al Societăţii Numismatice Române. Impresionantă este si colecţia de măşti mortuare.
,,În 1922, Becker a realizat o altă operă monumentală: „Clopotul încoronării” de la Alba-Iulia, un uriaş cu sunet clar, care a bătut pentru prima dată la încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, primii regi ai României Mari.EL a făcut mulaje după figurile unor marcante personalităţi ale vremii: I.C. Brătianu, Take Ionescu, O. Goga, I.G. Duca, Regina Maria, Patriarhul Miron Cristea, apoi a creat măşti mortuare. A ridicat monumente funerare de o deosebită frumuseţe: pentru Emil Lahovary, la cimitirul Bellu sau pentru Take Ionescu, la mănăstirea Sinaia,ne informeaza in continuarea articolului sau,d-na Marinescu.Frontonul care decorează clădirea Camerei Române de Comerţ, reprezenând Industria şi pe Hermes- zeul comerţului, sculpturile exterioare şi interioare ale Muzeului G. Enescu, vila Minovici şi cele din parcul ei sau lucrările ornamentale ale fostei Bănci Marmorosch-Blank, tot de el sunt realizate. Becker şi-a pus ”amprenta” şi pe faţada Primăriei “de verde” din sectorul 1, pe clădirea Primariei Capitalei, a Catedralei din Cluj, a Palatului de Justiţie din Ploieşti.Dar poate cea mai importantă lucrare a artistului este Mausoleul de la Mărăşeşti,ridicat din iniţiativa principesei Alexandrina Cantacuzino.În 1921 ridică monumentul ”Avântul Ţării” vizibil şi astăzi în Piaţa Walter Mărăcineanu din Bucureşti (la intrarea în Cișmigiu, dinspre Sala Palatului). Lucrarea a fost construită în cinstea eroilor căzuţi la datorie în campania din 1913. La bază, sculptura înfăţişa trecerea românilor peste Dunăre în Bulgaria. Basoreliefurile însă, au fost şterse de comunişti.Asa a ramas si astazi!
Emil W. A. Becker a plecat dintre cei vii în 1952, trist, dezamăgit, sufocat de o lume nouă şi prea rea pentru sufletul lui., Implantul comunismului, în ţărişoara cu formă de pumn, a distrus aproape orice urmă de viaţă din trupul marelui om de cultură. Târziu de tot, sculptorul, prietenul regilor şi al miniştrilor, cel care a fost unul dintre membrii fondatori, preşedinte şi vicepreşedinte al Sindicatului Artelor Frumoase, a primit şi el, în sfârşit, o pensie de la statul român.”
Prin realizarile sale , Emil W. Becker își înscrie pentru totdeauna numele printre artiștii valoroși ai timpului, iar opera lui ar trebui depistată și prezentată la adevărata ei valoare artistică în cadrul sculpturii românesti din prima jumătate a secolului XX.
Va multumesc stimata doamna, Dana Fodor Mateescu ,pentru interesantele destainuiri care ne-au dezvăluit câteva mistere despre lucrurile care ne înconjoară si care spre rusinea mea (cat probabil si a altora ca mine)nu le cunosteam!Mi-am permis sa va citez, fara incuviintarea dv, tocami pentru ca cele relatate sa fie cunoscute de cat mai multi conationali(si nu numai)poate inca nestiutori ai multor adevaruri!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Cel mai violent oraș din lume este…

Știți care este cel mai violent oraș de pe mapamond? Ați înclina să spuneți un Beirut, o Fâșia Gaza, însă...

LUPTE IN PLINA STRADA , LA…TG- NEAMT!!

  Altfel fie spus, efectele,, benefice"ale noului Cod Penal isi dezvaluie fatele pana- n si orasul caruia i se spunea......

Cum și-a numit Johnny Bravo pisicile? – caricatură

Dacă încă nu ai auzit de Johnny Bravo până acum, e grav. Au fost desenele animate cu care noi, generația...

Close