PREMIERA PIETONALA LA TG. NEAMT!

 

Despre orasul Tg. Neamt si zonele invecinate, de un pitoresc aparte, numai lucruri bune! Le-am tot laudat (si nu odata), mai rar, cum ar fi trebuit, pe unele mai… batatoare la ochi, le-am si criticat, chiar daca intre timp mai nimic nu s-a indreptat. Spre bine. Cel putin o parte dintre edilii urbei de la poalele Cetatii, fie ca nu le-au prea citit sau macar intuit, fie ca s-au cam obisnuit cu peisaju’!

Prea putin le pasa de ceea ce ar trebui sa faca sau, daca (mai rar) o fac, totul pare doar a mantuiala! Si iata asa, multe strazi si alei din zona centrala arata (mai ales dupa ploi sau zapezi) mai rau decat si-ar putea imagina un om normal; autogara, candva un simbol al Targului, a disparut subit iar locul cu pricina atribuit unor afaceristi pentru a-si vinde marfurile; nimic nu se misca, dimpotriva, se naruie (soclul statuii lui Ion Creanga); centrul centrului s-a imbogatit cu fel de fel de incaperi destinate in exclusivitate jocurilor de noroc, in timp ce fostele baze sportive si de agrement s-au auto demolat cu ajutorul unor ,,binevoitori”. Tot ca o practica la moda, este si parerea, cvasi generala, ca pentru toate aceste, hai sa le zic, puncte negre de pe fata localitatii, principalul vinovat ar fi doar primarul! Nu, nu-i adevarat, chiar daca, nu prea de mult si eu l-am criticat. Un om singur nu poate face TOT! Altfel ce rost mai au vicele, city managerul si o intreaga gloata de “specialisti” sau simpli functionari, special platiti pentru prevenire sau sanctionarea prompta, legala a celor ce distug cam tot ce le sta in cale!

Acum, dupa trecerea in revista a neajunsurilor urbanistice si gospodaresti, va invit sa cunoasteti si o mai  recenta noutate din acelasi domeniu poluat de gunoaie, la propriu dar si la figurat. Este vorba de noile treceri de pietoni de tipul 3D ce pot fi vazute in intreaga zona centrala! Trei dintre acestea sunt amplasate deocamdata pe bulevardele Stefan cel Mare si Mihai Eminescu, acolo unde “plutesc dungile albe de pe zebra”, cum scrie un ziar local. Aceasta, precizez, nu-i de fapt decat o iluzie optica perceputa in principal, de catre conducatorii auto ce trec prin zona.

 

Noile marcaje,mult deosebite de celelalte (clasice, sa le spun) au  menirea de a-i convinge pe soferi sa reduca din timp viteza, pentru crestera sigurantei pietonale

“Daca noile  zebre 3D se vor dovedi utile, vom implimenta sistemul si in alte zone ale orasului nostru”, preciza, intre altele, primarul Daniel Harpa. Pentru realizarea acestora, trebuie sa stiti, s-a folosit si se foloseste o vopsea speciala, greu de sters dar usor de observat chiar si pe timp de noapte!

 

Deci, iata ca se poate, domnilor edili! Sunt realizabile si lucrurile bune, chiar si-n Tg. Neamt, daca se vrea si se procedeaza asa. Nimic nu-ti cade din cer. Eventual, doar precipitatiile!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Sâni imenși

Ia să vedem odată cu articolul ăsta câți or să ajungă aici... Să caute sâni imenși. Bine, nu foarte imenși....

OARE CE SE INTAMPLA IN CORPUL NOSTRU?

V-ati întrebat vreodata de ce noi, oamenii, suntem atât de… grosolani? Râgâim, mirosim urât, vomitam – facem uneori (sau tot...

Trimite SMS moka

Că tot mi-am închis 2 abonamente, hai să vă zic ceva. Cum să trimiți sms moka. Țin minte acum 10...

Close