PRIMA SCOALA CU PREDARE IN LIMBA ROMANA!…

 

Este vorba, desigur, de Transilvania,de acea parte a tarii despre istoria careia nu odata am scris in precedentele articole.Acolo,pe acele pitoresti meleaguri romanesti ,episcopului Petru Pavel Aaron, a deschis la Blaj (in anul 1754)portile primei scoli publice, ,,Şcoala de Obşte”, cu predare in romana.Tot acolo,la Blaj,si tot in acel an,Petru Aaron a mai inaugurat şi Gimnaziul cu predare în latină şi germană.Blajul devinind astfel centrul învăţământului românesc din Transilvania.Acesta realitate visata si mult dorita de romani l-a facut pe Ion Heliade Radulescu sa spuna: „aici a rasarit soarele romanilor”.

O inscriptie cu acest istoric citat este montata pe cladirea in care a functionat scoala de obste.In acei ani , populatia Blajului a ajunsese la cca 1.000 de locuitori. La 1835, numarul se ridica la 1.300.Dezvoltarea invatamantului si a comertului, precum si construirea caii ferate, au determinat o crestere substantiala a populatiei orasului, care avea sa insumeze 2.338 locuitori la 1900 si 9.036 locuitori la 1941.Interzicerea Bisericii Romane Unite cu Roma de catre autoritatile comuniste, in octombrie 1948, a insemnat o grea lovitura pentru Blaj, deoarece intreaga elita intelectuala concentrata aici a fost arestata si dispersata.Academia Teologica Greco-Catolica a fost inchisa, iar Biblioteca Centrala din Blaj distrusa. O mare parte a cartilor a fost aruncata in raul Tarnava. Capelele institutelor de invatamant din localitate au fost transformate  in sali de sport! Corpul profesoral greco-catolic a fost imprastiat prin inchisorile comuniste.

La recensamantul din 1956, în acele locuriau fost consemnate doar 8.711 persoane, fapt explicabil prin numarul de deportari.

Poate ca acum va intrebati:dar in restul tarii,care era pe atunci starea si situatia invatamanului in limba romana?Primele scoli de un grad mai inalt in limba romana au fost infiintate la Iasi de Gheorghe Asachi si la Bucuresti de Gheorghe Lazar.Deasemenea, la Arad, se infiinteaza prima scoala pentru pregatirea  invatatorilor (Preparandia) in 1812,iar in Moldova, Gheorghe Asachi a introdus limba romana in invatamantul de la Trei-Ierarhi, infiintand in 1814 un curs de inginerie, a carui prima promotie a absolvit scoala in 1818.Tot Asachi reorganizeaza in 1828 Seminarul de la  Scoala Vasiliana de la Trei-Ierarhi cu un ciclu elementar de trei clase, unul normal de doi ani si altul gimnazial de patru ani, avand ca limba de predare la toate materiile limba romana.In 1835, prin stradaniile aceluiasi Gheorghe Asachi, ia fiinta Academia Mihaileana, numita astfel dupa numele lui Mihail Sturdza, domnul de atunci al Moldovei. Aceasta scoala avea toate gradele de invatamant, de la cel elementar pana la cel superior.In Tara Romaneasca, sub conducerea carturarului Gheorghe Lazar, se deschide in martie 1818 ,Scoala romana de la „Sfantul Sava”prin transformarea Academiei domnesti. In Instiintarea catre „de toata cinstea vrednica tinerime”, din august 1818, dascalul Transilvaniei arata ca poporul nostru, „care este asa de vechi, asa de vestit , proslavit si inzestrat cu toate darurile duhovnicesti„, are nevoie de „o scoala mai de treaba, o Academie, cu stiinta chiar in limba maicii sale„. Aceasta scoala a functionat cinci ani, cu o intrerupere in 1821. Lazar a murit tanar, in 1823, dar scoala infiintata de el a continuat sa functioneze pana in 1828,condusa de elevii sai: Ion Heliade Radulescu, Eufrosin Poteca etc. De-a lungul anilor,numarul scolilor in limba romana creste atat in Moldova cat -n Tara Romaneasca.In anul 1826, Dinicu Golescu infiinteaza pe mosia sa din Golesti, o scoala unde puteau invata si fii de tarani,iar inTransilvania se mentine traditia culturala a scolilor din Blaj. Noii organizatori ai invatamantului erau in acei ani, Timotei Cipariu la Blaj si Gheorghe Baritiu la Brasov,unde in 1834 se infiinteaza prima scoala comerciala. Printre profesorii scolii s-a numarat si Gheorghe Baritiu, figura proeminenta a Revolutiei de la 1848 din mult zbuciumataTransilvanie.
Sper ca aceste succinte amanunte despre evolutia si dezvoltarea invatamantului romanesc v-au fost sau va vor fi poate de folos.In ce ma priveste,va promit sa revin,intr-un viitor articol pe aceeasi tema,dar cu referiri exclusive la invatamantul comntemporan ….

(Sursa: imclain.ro și accesliber.wordpress.com)

Marc Ciubotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.