PRIMA ZI DE IARNA DAR SI PRIMUL CENTENAR!

Fericita si placuta coincidenta! Desi in aceasta dimineata soarele a stralucit atat in Capitala cat si pe cerul mai multor zone, frigu’ (pe alocuri, chiar gerul) n-au constituit totusi un impediment pentru zecile de mii de cetateni care au dorit sa participe la mult asteptata parada militara prilejuita, ca-n fiecare an, de Ziua Nationala dar acum si de Centenar. Asadar, astazi, in aceasta prima zi a iernii calendaristice, 1 Decembrie, noi, romanii am avut fericita ocazie sa fim (fie in fata micilor ecrane, fie chiar direct, acolo, la Arcul de Triumf sau in alte locuri din tara) martorii unui, sa zic asa, triplu eveniment incarcat cu istorice semnificatii si reverberatii, care desigur, greu se va putea uita!

A fost, se poate spune, o premiera, dar si o zi minunata! Intreaga atmosfera, meteo dar si politico- sociala, a fost relativ-decenta, pe masura asteptarilor. Pe ici, pe colo, au mai aparut si unele surprize (asteptate sau ba!).  Ma refer atat la conflictul deschis (dar deloc aratat de transmisiile tvr-ului!) in care mai multi protestatari #Rezist au îmbrâncit un alt participant la defilare, acuzându-l că este jandarm îmbrăcat în haine civile venit să îi provoace. De asemenea, în timpul defilării unor subunităţi de jandarmi, mai multe persoane aflate pe traseu s-au întors cu spatele, în semn de protest. Au fost afisate, ca si-n Piata Avram Iancu de la Cluj, bannere cu mesaje precum „Anul 101. România europeană fără corupţi la putere”, „Cinste înaintaşilor! Ruşine nouă! În an centenar, România are un premier agramat controlat de un infractor. #Îndrăzneşte să crezi”, „În an centenar, Jandarmeria a reprimat brutal protestul paşnic a 100.000 de români. Să vă fie ruşine!” au fost afişate, azi, sâmbătă, în Piaţa Avram Iancu în timpul ceremoniilor de Ziua Naţională.

Proteste similare au avut loc si la Iasi. Iar in Capitala, aeronavele care trebuiau sa inchida momentul aerian erau celebrele F16, nu au mai aparut pe cer. Potrivit informatiilor obtinute de jurnalisti, se pare ca acestea nu au mai putut decola pentru ca pistele erau inghetate. Dar incidente tehnice au fost si la sol: un tanc s-a defectat chiar in drum spre parada si a blocat astfel in spatele sau alte blindate si vehicule militare! Au fost incercari de rezolvare a problemei, cu un baros, insa fara succes! Se intampla si din astea… pe la case mari!


O alta surpriza, oficiala insa: prezenta d- lui Liviu Dragnea, care anuntase, acum cateva zile (tot oficial), ca-i tare racit si ca atare, va lipsi de la orice manifestare! Dar, iata, prin minune, i-a trecut raceala si, insanatosit, a venit alaturi de tovarasii sai de munca dar si, cativa de lupta! La care ‘mnealui nici nu s-a uitat, preferand asa, o privire-n gol! Probabil ca asta (adica imaginea) s-a vazut, nu? Noi insa ii dorim sa fie sanatos si… mai putin nervos! Cat si orgolios! Speram. Doar ne-am obisnuit s-o facem, in dorinta de a ne fi ceva mai bine. Cum de fapt ne dorea, in finalul transmisiei sale de la Parada, si comentatorul TVR-ului!.
https://www.youtube.com/watch?v=Hriw4DdYXb4

Marc Ciubotaru

 

Comments

comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.