Probabil cel mai bun adeziv este…

Am să vă spun o întâmplare de pomină, care s-a întâmplat acum vreo 20 de ani. Știu, vreți să aflați imediat cae e cel mai bun lipici, dar aveți puțintică răbdare, să vedeți de ce am ajuns eu la concluzia asta.

Eram în tabără la Bușteni. Copii de liceu, cu casetofonul în mână, buzunarele pline de casete cu rap și baterii de rezervă, cărți de joc și niciun ban. Niciun ban, nicio grijă, lumea era a mea. În timp ce ceilalți copii o ardeau în curte jucând fotbal, gașca noastră făcea tot felul de prostii. Tâmpenii pe care nu le pot așterne aici și nicăieri altundeva. What happens in Bușteni, stays in Bușteni.

În zonă era o ursoaică cu pui. Care, mânată de foame, dădea iama în tomberoanele de la cabană. Ba chiar ucisese cabanierul cu vreo două săptămâni înainte să ajungem noi acolo. Într-o noapte, am văzut-o. Ditamai animala, mai mare ca o vacă bună de lapte și carne. O imensitate de urs cu doi pui lângă. Puii de urs, ce poate fi mai frumos? Toți ne-am fi jucat cu ei. Însă n-aveai cum, de criminala de mumă-sa care ne scotocea în gunoi.
ursoaica

A doua zi dimineața când am ieșit afară, am văzut un pui de urs în poiană. Măi, parcă era pus acolo expre, jurai că-i ambuscadă. Celălalt pui și mama urs nu se vedeau pe nicăieri. Eram cu gașca de nebuni, voiam să mergem să mai facem vreo boacănă. Și când au văzut ursul, toți au luat-o la fugă. Puiul de urs către pădure, eu după el, iar ceilalți, în viteză, CĂTRE CABANĂ! Ba Cristi mi-a mai și strigat în urmă:
-Prinde-l, Frankie, prinde-l!

Ce să-l prinzi mă nene? Am fugit după pârdalnicul de pui, însă ăla m-a lăsat în urmă. Eram pe la jumătatea poieniței iar el deja sărea în pârâu să ajungă în pădure.

Și fugind eu așa, am dat cu piciorul într-o piatră. Dar așa de tare am reușit să dau, încât mi s-a dezlipit talpa de ba bocanc de la vârf până la la călcâi. Doar călcâiul mai era lipit. În rest, eram Charlie Chaplin cu bocancul legat cu șiret de jur împrejur.
chaplin

Am încercat să-l lipesc cu Super Glue, care nu-mi lipsea din ghiozdan. S-a evaporat ăla imediat, nu s-a lipit nimic. Cristi a venit cu ideea genială de-a lipi talpa cu gumă de mestecat amestecată cu ciocolată. Și s-au pus copii pe mestecat gumă Turbo, amestecată cu ciocolată. Făcusem o pastă de-mi era de ajuns să-mi lipesc două perechi de încălțăminte, nu doar un bocanc. Și, de bine, de rău, a lipit amestecul ăla. Nu ca un lipici, însă nu-mi era frică de-o dezlipire iminentă.

Și atunci mi-am adus aminte de-o reclamă pe care abia o văzusem înainte să plec din București, la cel mai bun lipici. Era un camionagiu, care își lipește fel de fel în cabină. Apoi, ca blegul, pune tubul cu lipici în buzunarul de la spate. Se dă jos și-și verifică roțile, înainte să plece la drum. Și cum se bagă el așa pe sub camion să verifice ceva la osie, îi scapă tubul de lipici în fața unei roți. Se urcă omul în cabină și dă să plece. Numai că, roata când ajunge pe tubul de lipici, îl sparge. Și lipiciul măi fraților, ține camionul pe loc. Dădea ăla în accelerație, forja camionul care tremura din toate încheieturile însă roata aia lipită era nemișcată.

Și-am găsit reclama, făcută prin 86, la firma mamă, Henkel. La noi a venit cu numele de Moment, în anii 90, iar la alții este Pattex.

Și așa, fără niciun ban, am mers prin oraș, să găsim un magazin cu materiale de construcții. că vedeam noi cum facem rost de-un adeziv bun, cât să-mi repar gheata. Dacă pe vremea aia se dădeau și țigări la bucată (nu că aș fi folosit eu), de ce să nu mă ajute vânzătorul să-mi lipesc și eu gheata?

Ajunși la un magazin de materiale de construcții, surpriză mare. Era o tinerică, de ni se scurgeau ochii după ea, cu toate că era mai mare cu vreo 7-10 ani ca noi, de făcea reclamă tocmai la adezivi Moment. Și dădea gratis un flacon, dacă nu auziserăm de firmă.

– Moment? N-am auzit de așa ceva. Cel mai bun e Super Glue! Japonez! precizez eu.
– Tocmai de aceea, vă ofer un tub de Moment, gratuit. Vă veți schimba părerea.
– Lipește ăsta piele, cauciuc?
– Cum să nu. Poftim!

Și-mi dă un tub de Moment. Și pe treptele magazinului, în râsul general al găștii, mă descalț (bine că n-aveam vreun ciorap găurit, mă făceam de râs acolo cu duduia de față) și-mi lipesc talpa. Și-am lipit-o la meserie măi fraților, cum scrie la carte. Am pus pe amândouă părțile (pe talpă și pe bocanc), am lăsat câteva minute să se întărească puțin, apoi le-am lipit. Bine că le-am potrivit bine, căci dacă făceam vreo prostie, nu-l mai dezlipeam de acolo decât rupând pielea bocancului. Așa bine s-a lipit adezivul. De atunci, din 94-95, sunt cumpărător de adeziv Moment.

Nu știam că există fel de fel de adezivi, speciali pentru fiecare chestie. Pentru gresie, pentru faianță, universal, special pentru pantofi, fel de fel. Eu îmi cumpăr câte un tub de Moment universal și lipesc cu el cam tot ce am nevoie. Lemn, piele, cauciuc, plastic, orice. Ba chiar și pielea o lipește, dacă nu ești atent. Știți cum, prin filme, are unul o rană și-o lipește cu adeziv? Merge fără probleme. Asta nu înseamnă să încercați asta expre.

 

Comments

comments

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.