Pute a război?

În urma alipirii Crimeei la Rusia, mie mi se pare că în urmă cam pute a război. Asta deoarece Crimeea nu a trecut iar sub stăpânire rusească prin tratative și hârtii semnate de ambele părți, pe cale amiabilă. S-a făcut trecerea asta după ce-au fost conflicte armate în Ucraina. Atunci a venit armata roșie și-a făcut legea. Abia în urma acestui armistițiu, zdrobiți sub călcâiul Rusiei, a revenit Crimeea patriei mumă.
Asta așa ca mulțumire că le-au arătat nenorociților ăia de ucrainieni cine-i șeful. “Bravos Ivan, ai bătut Ucraina, ia Crimeea“, “Ia-mă, sunt a ta!“.
Mă întreb dacă s-ar fi putut face trecerea asta frumos, făpră lupte, război și zeci de morți, ca-n 97, când Marea Britanie a retrocedat Chinei Hong-Kong-ul. Atunci n-a fost război între China și Regină!
ialta4

Însă, vorbim de Rusia. Ăștia, mai ales sub stăpânirea lipitorii actuale, acest Putin, nu pot face nimic fără a pune mâna pe armă. Și nu neapărat pentru că așa e poporul rus, războinic, ci pentru că așa e în continuare îndobitocit. De fostul șef al KGB-ului…

Mă întreb dacă pe de-o parte alipirea Crimeei la Rusia a fost și-o mișcare inspirată a NATO. Poate s-au gândit că se mulțumește Putin cu puțin.
– Lasă-l să ia Crimeea și gata, îi ajunge, se liniștește.

Pe de-o parte ar părea și asta o mișcare bine gândită, pe de altă parte nu. Deoarece Putin nu se mulțumește cu una cu două, ăla până nu vede iar URSS-ul nu se lasă! Însă, nu-i primul caz de acest gen. Am avut cazul Kosovo, unde, de bine, de rău, s-au mai liniștit treburile și nu se mai aruncă cu bombe, decât cu înjurături de mamă și neam.

Nu știu însă ce-l face pe Putin să nu intre (iar) în Ucraina, să o ia “sub protecție“. De fapt, nici nu cred c-ar trebui să intre cu tancurile, e de ajuns un telefon lui Oleksandr Turcinov:
– Fi atent că de mâine și Ucraina e a mea!
– Bine șefu’, să trăiți!

Și acest gând ne înspăimântă. Deoarece dacă Rusia poate face așa ceva, va lua și Republica Moldova. Că deh, tot e și aia plină de ruși. Până acum a fost cât de cât o zonă tampon formată din Ucraina și Republica Moldova între noi și Rusia, însă un conflict la graniță nu ne-ar face deloc bine. Rusia ne-ar cam vrea, NATO are alte planuri cu noi. Oricum am da-o, suntem între ciocan și nicovală.

Nici nu mai știi ce să faci. Să fugim în munți, ca pe vremuri, în cazul unui, Doamne ferește, răzbel pe la est? Mi se pare că degeaba fugim. Putin apasă pe un buton și zicem “pa” la Masivul Parâng!

Singura “bucurie” pe care o avem ete că și Rusia asta nu e chiar așa bine de stăpânit, Putin având în continuare probleme cu cecenii care nu se lasă stăpâniți de unul ca el…

Voi ce părere aveți? Pute a război în est sau se potolește treaba de acum înainte?
truck

Surse foto: Crina Popa și SkyNews

Comments

comments

11 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Allview lansează aplicația Magic Touch și smartphone-ul P6 eMagic

Allview, brandul autohton de smartphone-uri și tablete prezent pe piața din România  a lansat aplicația Magic Touch și primul smartphone...

Salut cocalarule!

Salut cocalarule! Am auzit că ai luat la facultate într-un oraș mai mare. Iată câteva lucruri pe care trebuie să...

,,REFORMATORII” INVATAMANTULUI ROMANESC!

Cu o traditie îndelungata si rezultate deosebite, mai ales în perioada interbelica, învatamântul românesc se afla mai de multa vreme...

Close