QUO VADIS ,TELEVIZIUNILE DIN ROMANIA?!

Pentru multi dintre conationalii nostri, uitatul la televizor a devenit un adevarat… sport national. Ba mai mult, chiar o obsesie diurna! Candva, remarcam faptul ca telespectatorii din Romania ocupa un loc fruntas intr-un inedit si bine argumentat clasament mondial realizat, printr-un studiu anual, de catre o societate de specialitate, privind numarul de ore petrecut in fata micilor ecrane!

Afland “performanta” a la long, oare mai e cazul sa ne intrebam ce vad ei, adica telespectatorii (mai cu seama cei maniaci) acolo, pe miraculosul ecran?! Raspunsul este greu de aflat, daca tinem cont ca, fiecare individ are gusturile si preferintele lui, pe care oricat ai incerca sa le afli, n-o sa reusesti. Daramite sa le si combati! Dar la o mai atenta si obiectiva analiza a fenomenului, lesne-ti dai seama ca iubitele noastre televiziuni (nu chiar toate) sunt, prin multe din programele difuzate, nu numai generatoare de greseli, mai cu seama lingvistice, dar si etico-morale, mai ales, o mediatizare a acestora!

Din noianul “perlelor” voi remarca doar cateva, aleatoriu alese cateva de care mi le mai amintesc…

S-a statornicit, de multa vreme, spre exemplu, practica stalcirii (chiar si-a profanarii) limbii romane! Acum nu mai exista concepte precum: matematica, bacalaureat sau diriginte, ci… mate, bac, dirig(a) etc. Nu mai exista nici profile (modele) cu adevarat morale, ci o goana acerba spre vulgaritate si chiar pornografie.

Recent am vazut la unul dintre principlele posturi tv, cum o tanara si talentata, dar si frumoasa handbalista, se vaita ca-i pare extrem de rau ca lumea o admira pentru frumustea si talentul sau, si nu ca… seamana leit cu “o mare artista“, nimeni alta decat o individa ratacita prin lume, care zice-se ca-i artista, cantareata s.a.m.d! Nimeni alta decat o fetiscana, considerata de admiratori drept diva(!), cu numeroase “talente” straine moralitatii! Cam asta vezi acum la televizor Samsung 4K.

Trecand sau referindu-ma la alte mostre, va mai reamintesc de modul f curios de difuzare a asa ziselor stiri, de catre unele (multe la numar) tv-uri, profilate pe dezinformari si informatii “bomba”, cum le numesc prezentatorii (multi fara studii, dar si fara chemare pentru asa ceva!). La ‘mnealor, totu-i incendiar, dezastru si catastrofal; vantul confundat cu furtuna sau cu vijelie extra terestra(!) etc. Nu mai vorbesc de emisiunile de divertiment, nu putine la numar, cu tenta vulgara si imorala, intre care, capul de afis este detinut, dupa parerea mea, de… nemaipomenita comedie (puneti accentul pe primul E) in serialul nesfarsit “Las Fierbinti” cu scene si actori de… cascadorii rasului!

Acestea, cum am precizat, sunt doar cateva. Grosul, care eventual ar putea continua, ar fi, practic, imposibil de etalat, cantitativ, pe aceasta pagina de blog! Asadar, ma voi opri aici, reamintindu-va doar ca, nu prea demult, se spunea pe buna dreptate ca “ati mintit poporul cu te(mbe)lizorul!“. Acum, e si mai si!

Te si minte (dezimformeaza), dar si te streseaza! Te “innobileaza” cu prostii, cu vulgaritati dar si cu o limba materna (romana) cvazistalcita, aproape denaturata! Te mai poti intreba: ce face CNA-ul?! Eu zic nu!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
De ce diacritice?

Mă tot întreabă StiliZer dacă scriu şi eu despre diactirice. Şi na că îmi făcui timp să scriu. Diacrtiticele sunt...

Cele mai bune chipsuri!

Azi mă sună nevastă-mea să-i iau din drum niște chipsuri. M-am mirat, deoarece niciodată n-au apucat-o poftele de chipsuri. Așa...

Dragnea președinte!

Vă dați seama unde am ajuns, dacă PSD-ul se pregătește să modifice legi încât conducătorul lor iubit, Dragnea, spurcat fie-i...

Close