RARITATE IN ROMANIA.OARE?!…

Este vorba de o Localitate,Dangeni ,din judetul Botosani, cu cei mai puturoși oameni din Romania.Acolo se sarbatoreste in fiecare zi… STATUL DEGEABA!Satenii prefera sa moara de foame pentru ca ,,munca-i grea si cere timp”.Ca-n povestea cu,,muieti-s posmagii”?! Am aflat,dintr-un articol publicat in presa cat si pe net, ca primarul comunei situata la cca 30 de kilometri de municipiul resedita de judet,se roaga de oameni sa munceasca. Le cauta chiar si locuri de munca, dar cei mai multi aleg sa stea in carciumi, cheltuind ajutorul social.Din cei 3.000 de locuitori ai celor patru sate ale comunei, unde saracia si lenea sunt la ele acasa, circa 800 de persoane traiesc numai din ajutorul social sau din pensiile batranilor.
,,Majoritatea celor fara loc de munca sunt tineri. Nu continua nici studiile, dar nici nu muncesc. Din pacate, o parte se multumesc cu ajutoare sociale. Nu se poate sa traiasca pana la 35-40 de ani pe spinarea parintilor. Sunt si oamenii gospodari in sat, dar cu cateva sute de oameni care nu muncesc este greu pentru aceasta comunitate“, declara presei,Catalin Rotundu, primarul . El a cerut A.J.O.F.M. Botosani inca de la inceputul anului sa gaseasca firme interesate sa angajeze si sa califice oameni de la tara.Spre exemplu,Compania GT (firma de confectii din Botosani) era dispusa sa angajeze 60 de oameni din comuna, cu un salariu net de 1.000 de lei, bonuri de masa, calificare la locul de munca si transport asigurat. S-a aratat interesata si o societatea comerciala din Sibiu care vroia sa deschida un punct de lucru pentru fabricarea de usi, tocuri de usi si geamuri, parchet din lemn.In acest scop,primarul a pus si anunturi prin tot satul crezand ca o sa fie multi doritori, dar … „M-am facut de ras acolo. Am vrut sa-i ajut si au venit doar 20 de cetateni din atatia care nu au loc de munca. Este incredibil! Am ajuns sa ma rog tot timpul de ei sa munceasca. Si pe retelele de socializare le-am comunicat ca nu mai pot sta numai si numai din ajutor social“.
Dar refuzul de a munci a starnit revolta si in randul unor oameni harnici din sat. „Stau toata ziua la crasma. Au venit sa le dea de munca si nu vor. Sunt lenesi, le place sa traiasca numai din ajutor social. Cand nu mai au bani, fura ce apuca. Eu am muncit toata viata. Ma trezeam de la 5 dimineata si munceam, nu intindeam mana. Ei la 8 sunt la bar“, declara (tot pentru presa si net), Maria Bunescu (63 de ani), din Dangeni.Singura pauza a fost doar nu cu pea mult timp in urma,atunci cand,din cauza pandemiei,localurile publice au fost inchise!

Nici macar la mica societatea gospodareasca infiintata de Primarie pentru lucrari edilitare nu se inghesuie prea multi.”
„Sunt doar cativa baieti muncitori si atat. Au mai fost ,dar dupa trei zile, au plecat. Au zis ba ca a venit frigul,ba caldura si ca… vin altadata. Nu imi venea sa cred! Cum adica sa le fie frig?“, spune ingrozit, edilul . Unii mai zic si ca nu vor sa munceasca pentru ca n-au unde sa-si lase copiii.”Altii prefera plecarea in strainatate,c-asa-i moda!Dar unde si pentru ce,nici ei nu stiu!…
Din ,,Adevarul.ro”,una din surse,am mai aflat ca primarul comunei butosanene,sătul să-i mai roage pe oamenii din sat să muncească, este decis să le taie ajutoarele sociale. „Am să-i chem când se fac dosarele din nou şi le voi da loc de muncă. Pur şi simplu nominal îi trimit la muncă. Dacă refuză, le tai ajutorul. Pentru că nu au nevoie de el. Sunt în putere dar refuză munca“!De unde si renumele de… SATUL PUTUROSILOR!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.