Regulatoare de aer, compresoare, aer comprimat – un mister?

Pentru multi dintre noi chiar asa si este – o adevarata enigma. Poate ca si tu te afli in situatia de a alege un compresor de aer, regulatoare de aer sau orice alt element al unei instalatii de aer comprimat. In continuare iti voi oferi cateva lamuriri – in masura in care am inteles si eu despre toate acestea.
Alegerea unui compresor poate fi o adevarata provocare, din doua puncte de vedere. In primul rand, cel mai probabil nu ai cunostintele necesare care te pot ajuta sa iei decizia potrivita. In al doilea rand, chiar daca stii exact ce parametri trebuie sa indeplineasca utilajul, ai la dispozitie foarte multe variante in comert si esti din nou pus in dificultate, nestiind ce sa alegi.
Chiar si atunci cand vine vorba de regulatoare de aer, cuple, fitinguri, furtune si oricare alte accesorii ale sistemelor de aer comprimat, ai la dispozitie o gama foarte variata de optiuni. Cum faci sa iei decizia potrivita? Incerc sa te lamuresc in continuare despre compresoarele de aer.
Criteriul de baza cu ajutorul caruia vei reusi sa alegi compresorul potrivit este scopul in care acesta va fi utilizat. Poate ca ai nevoie de un compresor pe care il vei folosi in scopuri industriale, ori pentru a actiona si completa masini si unelte de mari dimensiuni. Poate ca vei folosi compresorul in scopuri proprii, la diverse operatiuni pe care le ai de executat pe langa casa – ideea e ca trebuie sa stii in primul rand destinatia echipamentului.
Daca ai nevoie de un compresor de aer cu scop industrial, iti recomand sa alegi unul cu piston sau cu rezervor. Desigur, pentru diverse operatiuni vei avea nevoie si de presiuni diferite ale aerului, iar in acest sens respectivul compresor va trebui accesorizat cu regulatoare de aer, manometre pentru monitorizarea presiunii de intrare si de iesire, dar si cuple, supape si robineti pentru o adaptare perfecta la scopul utilizarii.
In cazul in care vei folosi compresorul pentru operatiuni casnice, poti alege unul portabil, fara rezervor. E vorba in acest caz despre lucrari de reparatii si intretinere precum: spalarea autoturismului proprietate personala, vopsirea diverselor suprafete, aplicarea prin pulverizare a unor straturi cu rol protector pe diverse suprafete etc. Pentru cele doua operatiuni din urma va trebui sa accesorizezi respectivul compresor si cu un pistol (de vopsit, de spalat s.a.m.d.).
Alti doi parametri de care va trebui sa tii cont in momentul in care alegi un compresor sunt reprezentati de presiunea si volumul pe care aceste echipamente le pot furniza. Evident, instrumentele grele si utilajele mari vor necesita mai multa presiune si mai mult volum pentru a functiona optim.

Compresoare cu piston vs compresoare portabile

Si aici apare o dilema, intrucat nu stii ce sa alegi. Diferenta intre aceste doua tipuri de compresoare este insa evidenta – iti explic in continuare.
Compresoarele cu piston au la baza principiul acumularii presiunii de aer intr-un rezervor, cu ajutorul unui motor. Aerul comprimat va fi eliberat in momentul dorit, ulterior fiind necesara reumplerea rezervorului pentru noi operatiuni. Pentru a tine sub control si a gestiona cat mai eficient fiecare proces, aceste compresoare pot fi dotate cu regulatoare de aer, manometre si robineti specifici.
Un compresor cu piston se prezinta de obicei in doua variante: cu o singura treapta sau cu doua trepte. Cele cu o singura treapta sunt potrivite pentru aplicatii grele, dar casnice, iar cele in doua trepte se utilizeaza de obicei in medii industriale.
Compresoarele portabile, pe de alta parte, nu detin rezervoare de aer. Aceste echipamente functioneaza continuu pentru a furniza aer comprimat si sunt utilizate in scopuri casnice sau pentru mici ateliere si service-uri. Un compresor portabil este varianta ideala atunci cand vrei sa iti speli masina, sa ii umfli pneurile ori sa actionezi diverse alte scule pneumatice de dimensiuni mici, pentru reparatii casnice.
Poate ca ai inteles sau poate ca nu toate cele de mai sus. Oricum, ti-ai facut o idee de baza despre ce inseamna compresoare, regulatoare de aer, manometre, cuple, fitinguri si alte accesorii. De asemenea, vei sti cum sa alegi compresorul in functie de necesitatea proprie. In cazul in care toate acestea ti se par totusi prea complicate, iti recomand sa apelezi la unul dintre expertii Tehnovest. Daca solutia pe care o cauti tine de compresoare, sau in genera de pneumatica, consultantii pe care ii poti contacta direct pe www.tehnovest.ro iti vor oferi cele mai bune raspunsuri.

 

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.