REPORTERI CU LOGOREE (LIMBARITA)!

Un subiect cam dificil de abordat, recunosc, dacă avem în vedere faptul că ceva asemănător a mai fost tratat de mine nu cu puțin timp în urmă, dar pe o altă pagină de blog!

Totuși, cu riscul de a mi se spune iarăși de către “criticii” mei că “te mai și repeți câte odată”, nu voi renuta! Așadar, voi scrie din nou, îmi voi exprima părerea, cu atât mai mult cu cât, de la o vreme, numărul reporterilor contaminați de logoree, este în accentuată (dar și nedorită!) creștere. Dar s-ar putea ca unii dintre eventualii cititori ai acestor rânduri, să nu știe ce-i cu… logoreea asta, ce este de fapt?!

Ca să explic, voi cîtă din Dicționarul explicativ al limbii române. “Logoree” – vorbire excesivă, incoerența, limbutie, vorbe inutile (de la franțuzescul-logorrhee).

Limbarița” – tendința inexplicabilă de a vorbi mult, în exces și fără rost, trăncăneala! Ambele variante sunt, din câte lesne se poate observa, aproape identice. Din nefericire, ambele, ca o adevărată molima, contaminează de la un timp, tagma reporterilor (mai cu seama, sportivi) din România!

Spre disconfortul și disperarea și plictisul celor care-i ascultă! Același disconfort îl încerc și eu, mai de fiecare dată când vizionez pe micul ecran, să zic, bunăoară, un meci de fotbal! Și pentru că bănuiesc, din experiență, cam ce se va petrece, dau sonorul aproape de limita minimă, urmărind, firesc, imaginile! Altfel risc să mă enervez sau cahiar să închid televizorul din cauza așa zișilor, comentatori.

Că deobicei, câte doi… trancanesc! Da, asta-i termenul! Așa au învățat ei (nu chiar toți, dar f mulți!) să “comenteze”! Am pus ghilimele, întrucât ceea ce fac ‘mnealor, nu poate fi în nici într-un caz comentariu la ceea ce se petrece acolo, pe teren!

Comentatorii” au cu totul și cu totul alte… preferințe, alte preocupări. Le place strașnic să tot vorbească de vândut și cumpartat jucători, prezintă chiar și mercurialul, adică prețurile! Fac pariuri, preziceri și spun povești, vrute sau ne vrute, dar nu tac nici un minut! Ca la o adică, mai scapă și câte o vorbuliță despre ce-i pe pe “câmpul de lupta”, în accepție sportivă, (adică pe teren) asta-i altă poveste! Ei, comentatorii, cei cu… limbutie, probabil nu știu nici măcar elementarul lucru despre conceptul de “comentariu sportiv tv”, ce trebuie să fie doar o laconică și firească completare a ceea ce tu, telespectatorule, vezi (sau nu vezi) cu ochii tăi acolo, pe micul ecran.

Așa-și făceau meseria (un fel a spune, desigur) comentatorii de pe vremuri (Cristian Țopescu, Dumitru Graur, Raul Bart, Nicolae Soare, Sebastian Domozina, Grigore Ilisei și mulți, mulți alții). Aceasta că să ne referim doar la comentatorii tv, întrucât la radio, altfel se pune problema. Dar și acolo, nu se trancaneste la… foc automat, ci ponderat, dar vioi, extaziat dar cu măsură și cu limita bunului simt.

Nimeni nu și-a permis vreodată să povestească în eter, despre ce-a visat asta noapte sau ce i-a șoptit x sau y vis a vis de preferințele culinare ale lui Popescu sau Ixulescu, sa tot spuna despre fel de fel de nume sonore din fotbalul international dar nici să denatureze realitatea în funcție de simpatii sau antipatii. Etica și morala sportivă, cât și civică, erau de fiecare dată, necondiționat, pe primul plan. Acum,vraiște totală. Mulți neavenitii s-au trezit… comentatori, spun că-s gazetari și mai toți sunt contaminați de virusul logoreii și-al limbaritei!

Vorbesc, povestesc și iar vorbesc până-ce NE PLICTISESC. Nici comentatorul, zice-se specializat în handbal (O fi,dar nu si-n comentariile ce le face!) de la Telecom-sport, cel care comentează disputele de la Campionatul Mondial de handbal din Germania, nu e mai prejos. S-a molipsit și el, probabil, de moda… vorbitului de pomană și fără rost, de spuse inutile, plictisitoare! Din nefericire, făcând acum o divagatie, trebuie să spun că aceeași… limbutie a fost mai tot timpul și-n comentariul TVR-ului de la Parada militară prilejuită de Ziua Națională a României!

Mai ales pe la început, când din regia de transmisie era oprit cvazi-total, probabil, fondul sonor al paradei, cei doi comentatori, profesioniști desăvârșiți (nu zic nu), nu mai încetau, nici măcar pentru câteva secunde, cu excesul de date tehnico-militare și cu alte asemenea excese verbale, încât am fost nevoit să schimb totuși canalul, că să aud și eu cam ce se petrece acolo, pe B-dul Kiseleff!

Revenind însă pe TVR, m-am bucurat că sonorul de ambianța era acum prezent, așa cum trebuia să fie, dar cei doi comentatori și-au continuat “recitalul” de vorbe cu duiumul, în exces, monotone și mult prea plictisitoare mai ales de la o așa manifestare! Orice-i exagerat, orișice exces de vorbe și amănunte banale, unele total inutile, nu servesc nicicând, nu fac bine nimănui. Nici celor care le debitează, dar mai ales, celor nevoiți să le asculte! Aș dori să fiu bine înțeles: eu nu dau lecții nimănui și nici nu mă erijez în a tot stiutorul! În cele scrise mai sus, mi-am exprimat, în exclusivitate, doar părerile mele și m-aș bucura că acestea să coincidă, măcar parțial, și cu ale altor telespectatori! Sunt conștient deasemenea și de faptul că prea puțini din cei în cauza, citesc cele scrise de mine sau de un alt internaut pe o pagină de blog! Sper însă, că cine știe?! poate-poate, totuși cineva va scapa o vorbuliță care să ajungă, chiar și din întâmplare, pe la urechile celor despre care v-am povestit!

Marc Ciubotaru

Comments

comments

5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.